SG.hu

Átlagosan 4 hónap tanulás és 1 millió forint az ára a szoftverfejlesztővé válásnak

Észak-Amerikához hasonlóan Magyarországon is egyre népszerűbbek a jellemzően néhány hónapos, intenzív és gyakorlatorientált képzés keretében szoftverfejlesztő szakmát adó tanfolyamok, az úgynevezett coding bootcampek.

Ezek egy része nemcsak a programozó képzést, de végzett hallgatói elhelyezkedését is biztosítja hazai és külföldi informatikai cégeknél. Ráadásul garantált, akár minimum bruttó 350 ezer forintos kezdő fizetésért, ami megegyezik az egyetemet végzett, frissdiplomás szoftverfejlesztők munkabérével. A bootcampek így egyszerre kínálnak megoldást a hazánkban is egyre kritikusabb – az iparági adatok szerint akár a 30 ezres szintet is elérő – informatikus-hiányra, valamint azok számára, akik új karriert kezdenének egy nemcsak itthon, de külföldön is jelentős perspektívával rendelkező iparágban.

A junior szoftverfejlesztők képzésével foglalkozó PROGmasters azokról a fővárosi, magyar nyelvű bootcampekről készített összehasonlítást, amelyek aktív vállalati partnerkapcsolatokkal rendelkeznek az IT-szektorban, így céljuk, hogy a tanfolyamot követően elhelyezkedési lehetőséget is kínáljanak hallgatóiknak. Az első bootcampek 2013-ban indultak Észak-Amerikában, és hallgatóik száma öt éve alig haladta meg a 2 ezer főt. A statisztikák szerint azonban az Egyesült Államokban és Kanadában 2016-ban már csaknem 18 ezren vettek részt az átlagosan 3 hónapig tartó képzéseken.

A gyakorlatorientált, intenzív képzést kínáló bootcampek a 3-5 éves, jelentős részben elméleti hátteret oktató egyetemi képzések alternatívájaként jelentek meg hazánkban, és a felsőoktatási intézményekkel szemben a gyakorlati programozásra helyezik a hangsúlyt. Az itthoni bootcampek hallgatói alapvetően a munkaerőpiacon már tapasztalatot szerzett, általában 21 és 45 év közötti korosztályból kerülnek ki, s többségük semmilyen szoftverfejlesztői előképzettséggel nem rendelkezik.


A hazai bootcampek többsége – így a Codecool, a Green Fox, a METU JUMP, a PROGmasters, a [r]eaktorlabs és a Training360 – csak munkaidőben teljesíthető, nappali képzést kínál. Aki munka mellett szeretné szoftverfejlesztővé képezni magát, annak a Braining Hub csinál 6 hónapos, esti és hétvégi képzést. A programozó tanfolyamok 16-18 hétig tartanak, ettől csak a már említett Braining Hub, valamint a Codecool gyakorlata tér el. Utóbbi képzése ugyanis 18 hónapig tart, amely 1 év oktatást és 6 hónap szakmai gyakorlatot tartalmaz. Ennek ellenére a hallgatói nagyjából ugyanannyi időt töltenek az iskolában, mint a 4 hónapos képzések résztvevői, mivel a Codecoolnál csak minden második héten, 9 és 14 óra között van iskolai oktatás, kéthetente pedig otthon tanulnak a diákok.

A hazai bootcampek többsége erős előszűrést végez azok körében, akik szoftverfejlesztést szeretnének tanulni. Az intézmények felmérik a jelentkezők kognitív készségét, személyiségét, motivációit és AC tesztek segítségével kooperációs képességét is, valamint legalább alapfokú, de inkább középszintű angoltudást is elvárnak a diákjaiktól. A PROGmasters ezeken túl – egyedüliként – a leendő hallgatók tanulási és programozási alapképességeit is vizsgálja egy programozási felvételi vizsga keretében (amelyhez ingyenes tananyagot biztosít a Java programozás alapjairól). "Ennek fényében nem meglepő, hogy például a PROGmasters esetében a jelentkezők csupán 2 százalékából lesz hallgató, ugyanakkor az elmúlt 3 évben valamennyi végzősünknek sikerült fejlesztőként elhelyezkednie” - mondja Filep Szabolcs, az összehasonlítást készítő PROGmasters alapítója.

A tandíjat tekintve jelentős különbségek vannak a bootcampek között. A képzések díjai az ingyenestől a bruttó 3,5 millió forintig terjednek, ám az oktatási intézmények többsége biztosít a hallgatók számára egy jellemzően 18 hónapos halasztott részletfizetési konstrukciót, amelyet csak az elhelyezkedést követően kell elkezdeni törleszteni. Így akár nulla forint befizetése mellett is elvégezhetőek a tanfolyamok, ám annak, aki a halasztott fizetést választja, általában 1 éves hűségidőt kell vállalnia leendő munkahelyén. Az előre fizető hallgatók viszont több helyen is jelentős kedvezményt kapnak.

Egyedül a Training360 kínál ingyenes képzést valamennyi hallgatónak, ennek költségeit ugyanis a leendő munkáltató állja. Viszont amennyiben a diák nem végzi el tanfolyamot vagy nem fogadja el a Training360 vagy partnerei által adott állásajánlatot, úgy ki kell fizetnie a nagyjából bruttó 1,9 milliós tandíjat. "Sokak számára meglepő lehet, hogy egy 4 hónapos bootcampet végzett munkavállaló kezdő fizetése megegyezhet egy egyetemet végzett, frissdiplomás szoftverfejlesztő keresetével, pedig ez a helyzet manapság Magyarországon.” - összegez Filep Szabolcs. Az összehasonlításban szereplő szoftverfejlesztő tanfolyamok között ugyanis több olyan is van, amelyik minimum bruttó 350-380 ezres kezdő fizetést ígér a végzett hallgatóknak.

Az itthoni bootcampek gyakorlatilag az összes budapesti IT-céggel kapcsolatban állnak, és az a céljuk, hogy a versenyszférában helyezzék el a végzős diákjaikat. „Ugyanakkor nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy csak az intézmények egy része ad pénzügyi garanciát is arra, hogy olyan munkahelyet talál majd a végzős hallgatóinak, amely a korábban ígért bruttó fizetést kínálja számukra” - figyelmeztet Filep Szabolcs. fővárosi bootcampek közül a METU JUMP és a PROGmasters a tandíj összegének felére szóló pénz-visszafizetési garanciát ad arra az esetre, ha a hallgató a végzést követő 3 hónapon belül mégsem jut szoftverfejlesztői munkához. A Codecool pedig a teljes képzési díjat elengedi annak a hallgatónak, akinek nem tud álláshelyet biztosítani a másfél éves képzés után.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • esztyopa #24
  Hát ez király!
  Aki ezt kitalálta,az valószínűleg 1 hetes ,felelős,az egész ország életére kiható,döntéshozói tanfolyamot végzett,és számítógépet csak kirakatban látott, a basic programnyelvről azt hiszi,hogy...káromkodás.
  /Ha politikus találta ki,akkor nem szóltam,mert azok zsigerből mindenhez értenek/
  Vajjon ez a 4 hónapos átlag mit takar? Van,aki 1 év alatt,és van aki 1 hét alatt tanul meg programozni ?
  Ilyen értelmetlen,parasztvakító hírt ,már valóságos művészet összehozni !
 • Andrevv #23
  Jól mondod. Én is már több mint 10 éve nyomok pár projektet, és bárkit vesznek fel, senki se tud teljes mértékben bekapcsolódni, képtelenség, én se tudnék. Átadni teljesen soha nem fogom tudni, ami az én szerencsém, mert így a cég nem enged el és a fizetésen ez meg is látszik.
 • Caro #22
  A szoftverfejlesztő az olyan, mint a Jedi képzés: tíz évesen már túl késő belekezdeni ;)
 • duke #21
  Ertheto hogy sokaknak nem tetszenek ezek gyorstalpalo tanfolyamok, amik inkabb allaskozvetitok, de egy kezdonek mas eselye nincs. Mert a cegek kezdo programozokkal nem foglalkoznak. A tipikus allas hirdetesben 5-10 eves gyakorlatot kernek, egy friss diplomasnak eselye sincs.
 • Steel #20
  4 hónap mi?

  Azt hiszem jó példa leszek...
  Január óta szoftverfejlesztőként (szoftvermérnök a poz. neve, de én nem nevezem magam annak) dolgozom, mert az előző munkakörömben is már sokat kellett kódolni, de csak ennek köszönhetem, hogy ide felvettek. Valamint annak, hogy elvágeztem pár iskolát, ami azt mutatja, hogy tudok tanulni. A szakmám ezzel szemben villanyos.
  Most járt le a próbaidő, és rohadtúl nem látom át még mindig a HMI teljes forráskódját. Kollégáim fejlesztik kb. 15 éve, nyilván a különböző termékekhez néha kicsit át kell alakítani. Aztán amennyit a nyelvek 15 év alatt változtak, azt mind fel lehet ismerni a kódokban. Nyilván nulla értelme lenne több ezer sort átírni, mert a nyelv tavaly óta valami újat tud nyújtani. Az újabb kódokhoz fel lehet használni.

  A munkábaállás óta ezt csinálom 8 órában, és ezt tanulom otthon autodidakta módon, sokszor hulla fáradtan hazaérve. Az étlapon főleg C++ van egy kis C#-al, és Python desszertnek. Assembly előételt hozok magammal, mert azt szeretem. Objektumorientált szemlélet alap. Vannak a programnak ilyen óváros részei, amiket még C-ben írtak a 90-es évek végén. Lehetetlen átírni, akkora kiterjedésű, nincs erre idő. Meg egyáltalán át kell írni?? Nem. Meg kell érteni, és az alapján a kód más részén modern eljárásokkal beavatkozni.
  Munkamegbeszélésen az első 3 hónapban megszólalni se tudtam, igaz nem is nagyon kérdezgettek. Tudják hogy működik ez, ők is voltak kezdők.

  Ez a 4 hónap egy vicc! Egy könnyű nyelven makogó code moneky-t esettleg csinálnak valakiből 4 hónap alatt, előképzettség nélkül. De most a bő 6 hónapom után, meg a pár éves tapasztalatommal kérdem: milyen munkát lehet egy ilyen code monkey-ra bízni?? Mit fog ő megérteni, ha bekerűl egy ismeretlen helyre?
 • Sequoyah #19
  Most komolyan megint kiraktatok ugyanazt a bullshit cikket? Latom ezek a scam cegek sokat fizetnek az SG-nek, a szerencsetlen tanulokrol legombolt penzbol telik ra...
  Javaslom fekudjetek be utana egy orvos kese ala aki 1 evig tanulta az orvostudomanyt...
 • fonak #18
  Jó szoftverfejlesztő csak az lesz, aki motivált, és érdekli a dolog, márpedig akit érdekel, az nem nulláról indul, hanem önmagát képezte, legalábbis így volt régen, a 80-as, 90-es években. Teljesen vagy majdnem autodidakta emberek írtak assembly demókat, vagy ha azt nem is, működő és viszonylag komplex programokat turbo pascalban később delphiben, vagy akár c++ban, csak úgy lelkesedésből. Régen pl. az ELTE progmaton azzal indokolták, hogy nem tanították a programozás gyakorlati részét, hogy hát azt már úgyis megtanulták maguktól azok a hallgatók, akik hozzájuk jelentkeztek. Ha valakit nem érdekelt sose a téma, csak pénzt akar keresni, az nem fog egy 4 hónapos gyorstalpaló után sem használható programozó lenni. Bár lehet, hogy ma már ilyeneket is alkalmazni tudnak a cégek a legalacsonyabb szintű "code monkey" feladatokra.
 • kékherceg #17
  4 hónap elég egy könnyű alapra, ha minden nap 8 órát ezzel foglalkozol. Az elméletet biztos nem tanulod meg ennyi idő alatt, a gyakorlat meg még évek kérdése, az ezzel járó tapasztalatról nem is beszélve. Persze egy asszisztens lehetsz addig, akire rábízzák a felhasználói felület kiszínezését, meg listákat tölthetsz fel talán, mondjuk ezt jó fizuért.
 • bdzsana #16
  Én meg annyira nem tartom kevésnek a 4 hónapot. Legalábbis ha az egyetemmel vetem össze. Ha visszatekintek az egyetemi éveimre legalább az tantárgyak 80%-át ki lehetett volna hagyni, a maradék 20%-at meg hatékonyabban is lehetett volna tanítani.
  Az elméleti tárgyakból nem sok maradt meg, a matekból szinte semmi. A szakdolgozat sem vitt sokat előre. A választható tárgyak között volt érdekes, de kihagyható. A választható nem informatikai tök felesleges, tesi felesleges.

  Gyakorlatilag ami maradt az a lényeg, prog1, prog2, db, rendszerfejlesztés, logika.
  De még ezeknél is rengeteg felesleges elméleti dolgot tanultunk. Nem lettem jobb programozó attól, hogy több oldalas fogalmakat kellett megtanulni olyan alapdolgokról is mint változó, vagy a komment...
  Az ADA kivételkezelése is nagyon hasznos információnak bizonyult...

 • asgh #15
  Ezt két módon tudom elképzelni:
  1. Gyakorlatilag ezek a tanfolyamok vállalati előszűrést végeznek, azaz a tanfolyamra az kerülhet be, akit jó eséllyel eleve felvennének a céghez. A tanfolyam aztán kiképzi az újoncot úgy, hogy a leendő munkavállaló a munkaadója helyett finanszírozza a saját betanítását.
  2. Kamu az egész és az ilyen hozzászólások is az átverés részét képezik, kb. egyenértékűek az aliexpress-es "becsszóra ez a 10 dolláros telefon sokkal jobb mint egy iPhone X" vásárlói értékelésekkel.