24
  • esztyopa
    #24
    Hát ez király!
    Aki ezt kitalálta,az valószínűleg 1 hetes ,felelős,az egész ország életére kiható,döntéshozói tanfolyamot végzett,és számítógépet csak kirakatban látott, a basic programnyelvről azt hiszi,hogy...káromkodás.
    /Ha politikus találta ki,akkor nem szóltam,mert azok zsigerből mindenhez értenek/
    Vajjon ez a 4 hónapos átlag mit takar? Van,aki 1 év alatt,és van aki 1 hét alatt tanul meg programozni ?
    Ilyen értelmetlen,parasztvakító hírt ,már valóságos művészet összehozni !
  • Andrevv
    #23
    Jól mondod. Én is már több mint 10 éve nyomok pár projektet, és bárkit vesznek fel, senki se tud teljes mértékben bekapcsolódni, képtelenség, én se tudnék. Átadni teljesen soha nem fogom tudni, ami az én szerencsém, mert így a cég nem enged el és a fizetésen ez meg is látszik.
  • Caro
    #22
    A szoftverfejlesztő az olyan, mint a Jedi képzés: tíz évesen már túl késő belekezdeni ;)
  • duke
    #21
    Ertheto hogy sokaknak nem tetszenek ezek gyorstalpalo tanfolyamok, amik inkabb allaskozvetitok, de egy kezdonek mas eselye nincs. Mert a cegek kezdo programozokkal nem foglalkoznak. A tipikus allas hirdetesben 5-10 eves gyakorlatot kernek, egy friss diplomasnak eselye sincs.
  • Steel
    #20
    4 hónap mi?

    Azt hiszem jó példa leszek...
    Január óta szoftverfejlesztőként (szoftvermérnök a poz. neve, de én nem nevezem magam annak) dolgozom, mert az előző munkakörömben is már sokat kellett kódolni, de csak ennek köszönhetem, hogy ide felvettek. Valamint annak, hogy elvágeztem pár iskolát, ami azt mutatja, hogy tudok tanulni. A szakmám ezzel szemben villanyos.
    Most járt le a próbaidő, és rohadtúl nem látom át még mindig a HMI teljes forráskódját. Kollégáim fejlesztik kb. 15 éve, nyilván a különböző termékekhez néha kicsit át kell alakítani. Aztán amennyit a nyelvek 15 év alatt változtak, azt mind fel lehet ismerni a kódokban. Nyilván nulla értelme lenne több ezer sort átírni, mert a nyelv tavaly óta valami újat tud nyújtani. Az újabb kódokhoz fel lehet használni.

    A munkábaállás óta ezt csinálom 8 órában, és ezt tanulom otthon autodidakta módon, sokszor hulla fáradtan hazaérve. Az étlapon főleg C++ van egy kis C#-al, és Python desszertnek. Assembly előételt hozok magammal, mert azt szeretem. Objektumorientált szemlélet alap. Vannak a programnak ilyen óváros részei, amiket még C-ben írtak a 90-es évek végén. Lehetetlen átírni, akkora kiterjedésű, nincs erre idő. Meg egyáltalán át kell írni?? Nem. Meg kell érteni, és az alapján a kód más részén modern eljárásokkal beavatkozni.
    Munkamegbeszélésen az első 3 hónapban megszólalni se tudtam, igaz nem is nagyon kérdezgettek. Tudják hogy működik ez, ők is voltak kezdők.

    Ez a 4 hónap egy vicc! Egy könnyű nyelven makogó code moneky-t esettleg csinálnak valakiből 4 hónap alatt, előképzettség nélkül. De most a bő 6 hónapom után, meg a pár éves tapasztalatommal kérdem: milyen munkát lehet egy ilyen code monkey-ra bízni?? Mit fog ő megérteni, ha bekerűl egy ismeretlen helyre?
  • Sequoyah
    #19
    Most komolyan megint kiraktatok ugyanazt a bullshit cikket? Latom ezek a scam cegek sokat fizetnek az SG-nek, a szerencsetlen tanulokrol legombolt penzbol telik ra...
    Javaslom fekudjetek be utana egy orvos kese ala aki 1 evig tanulta az orvostudomanyt...
  • fonak
    #18
    Jó szoftverfejlesztő csak az lesz, aki motivált, és érdekli a dolog, márpedig akit érdekel, az nem nulláról indul, hanem önmagát képezte, legalábbis így volt régen, a 80-as, 90-es években. Teljesen vagy majdnem autodidakta emberek írtak assembly demókat, vagy ha azt nem is, működő és viszonylag komplex programokat turbo pascalban később delphiben, vagy akár c++ban, csak úgy lelkesedésből. Régen pl. az ELTE progmaton azzal indokolták, hogy nem tanították a programozás gyakorlati részét, hogy hát azt már úgyis megtanulták maguktól azok a hallgatók, akik hozzájuk jelentkeztek. Ha valakit nem érdekelt sose a téma, csak pénzt akar keresni, az nem fog egy 4 hónapos gyorstalpaló után sem használható programozó lenni. Bár lehet, hogy ma már ilyeneket is alkalmazni tudnak a cégek a legalacsonyabb szintű "code monkey" feladatokra.
  • kékherceg
    #17
    4 hónap elég egy könnyű alapra, ha minden nap 8 órát ezzel foglalkozol. Az elméletet biztos nem tanulod meg ennyi idő alatt, a gyakorlat meg még évek kérdése, az ezzel járó tapasztalatról nem is beszélve. Persze egy asszisztens lehetsz addig, akire rábízzák a felhasználói felület kiszínezését, meg listákat tölthetsz fel talán, mondjuk ezt jó fizuért.
  • bdzsana
    #16
    Én meg annyira nem tartom kevésnek a 4 hónapot. Legalábbis ha az egyetemmel vetem össze. Ha visszatekintek az egyetemi éveimre legalább az tantárgyak 80%-át ki lehetett volna hagyni, a maradék 20%-at meg hatékonyabban is lehetett volna tanítani.
    Az elméleti tárgyakból nem sok maradt meg, a matekból szinte semmi. A szakdolgozat sem vitt sokat előre. A választható tárgyak között volt érdekes, de kihagyható. A választható nem informatikai tök felesleges, tesi felesleges.

    Gyakorlatilag ami maradt az a lényeg, prog1, prog2, db, rendszerfejlesztés, logika.
    De még ezeknél is rengeteg felesleges elméleti dolgot tanultunk. Nem lettem jobb programozó attól, hogy több oldalas fogalmakat kellett megtanulni olyan alapdolgokról is mint változó, vagy a komment...
    Az ADA kivételkezelése is nagyon hasznos információnak bizonyult...

  • asgh
    #15
    Ezt két módon tudom elképzelni:
    1. Gyakorlatilag ezek a tanfolyamok vállalati előszűrést végeznek, azaz a tanfolyamra az kerülhet be, akit jó eséllyel eleve felvennének a céghez. A tanfolyam aztán kiképzi az újoncot úgy, hogy a leendő munkavállaló a munkaadója helyett finanszírozza a saját betanítását.
    2. Kamu az egész és az ilyen hozzászólások is az átverés részét képezik, kb. egyenértékűek az aliexpress-es "becsszóra ez a 10 dolláros telefon sokkal jobb mint egy iPhone X" vásárlói értékelésekkel.
  • Meridian
    #14
    NA itt egy vélemény:
    https://itcafe.hu/tema/re_atlagosan_4_honap_alatt_es_1_millioert_barki_sz/hsz_1-50.html

    "Szia!
    Egy éve még kódot sem láttam, ma már Budán dolgozok egy szoftverfejlesztő cégnél, mint junior javafejlesztő!
    Január végén végeztem a PROGmasternél. Én is hitetlenkedtem, de a tapasztalat mást mutat! ;)"
  • Meridian
    #13
    De ez csak a 2F-el kapcsolatos... anno amikor 2002-ben melóhelyet akartam váltani, betévedtem hozzájuk, mint esetleges ügynöknek (nem tudtam pontosan mit hirdettek meg, érdeklődtem). Oszt elmondták, hogy házhoz kijáró ügynöknek kell lenni vagy callcenteres telefonálgatónak, és elmondták, hogy 20-ból ha egy címre ki lehet menni az már jónak számít... ami ijesztő volt, hogy csak egy ideig biztosítanak címeket, utána keresgélj magadnak, á'lá piramisjátékszerűen... mivel én nem ezt kerestem, azonnal ott is hagytam őket. Később olvasgattam ezeket a horror sztorikat.

    Volt még hasonló, pl internettudakozo.hu vagy mi... az is valami hasonló. A vezér és tulaj, aki egy lakótelepi lakásban kezdte, egy igazi nagy vérszívó köcsög volt. Ezt abból fel lehetett mérni, ahogyan előadta magát abban a 30 percben, amikor csoportos állásinterviewra elmentem hozzájuk...

    De a greenfox és tsai szvsz nem ilyenek. Közös érdekeltségük vannak a partnereikkel és a diákokkal is hogy jók legyenek, megfeleljenek, ők gyakorlatilag "emberkereskedők". Munkaerőközvetítők, csak annyiban tolják meg hogy nem csak keresgélnek, hanem előbb felpolírozzák azt és úgy adják el sokkal többért mint egyébként... szvsz ez jó dolog.

    Én azt hiányolom hogy az érdekelt felek nem sokat mondanak el nyilvánosan, csak a saját weboldalaikon reklámozzák magukat. pl nem sokat tudunk valós visszajelzésekről cégek részéről, ahol végül ilyen delikvenseket alkalmaztak. Hoyg váltak be, stb stb...
  • ostoros
    #12
    Az ilyen és hasonló párhónap alatt kiképezlek csillió forinttért csalók már 20 éve tevékenykednek hazánkban. Pár évente ha nagyon vizsgálódnak utánuk új céget hoznak létre új néven, a régit pedig egyszerűen ott hagyják, még csak csődeljárás se kérnek maguk ellen, egyszerűen eltűnnek.
    https://index.hu/belfold/2010/04/13/azt_mondtak_amit_hallani_akart/
    https://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__egyeb-kerdesek__313241-2f-iskola-velemenyek
    https://www.nlcafe.hu/forum/?fid=441&csatid=&topicid=245979
    https://itcafe.hu/tema/2fiskola/friss.html

    Lehet böngészni ha érdekel valakit.
  • Ellaberin
    #11
    Gyűrűzik be a kormányunktól kiindult baromság, hogy három hónap alatt szakmát adnak és mehetsz dolgozni. Lehet szerintük ez működhetne, mivel nagyja a büdös életbe nem dolgozott, csak pofázott.

    Ez a négy hónapos, nulláról való programozói lózung is erre épít. Jó esetben, egy jó felfogású embert, egy programnyelvre fel tudnak készíteni, esetleg el is tudják passzolni valamilyen állásba, de ettől még csak junior sem lesz.
  • Meridian
    #10
    Az mondjuk tény, hogy fősulira járok (tehát eleve képzettebben futottam ennek neki), de mivel (még) nem vagyok perfect angolból (mármint oral englishből - írni olvasni, meg feliratos videók nem problémák), és hiába voltam jó algoritmusokból, így nem vettek fel. Azokat veszik fel leginkább akik tudnak folyékonyan és választékosan beszélni angolul. Pl Progmasters tesztnapon a behívott 4 ember közül én harmad annyi idő alatt készültem el (sőt, az egyik feladatnál megleptem a mentort is, mert egészen újszerű módon oldottam meg azt a kis feladatot amit kaptam - arra a lehetőségre még ő sem gondolt), mint bárki más, viszont elbuktam az angol interjún.

    Viszont aki jó nyelvtudása van az nem biztos, hogy jól tud programozni... szvsz...
  • dyra
    #9
    manapság minden gyorsan kell :D
  • Sequoyah
    #8
    A baj, hogy az alapokat sem lehet 4 honap alatt megtanulni. Lehet megtanitanak egy programozasi nyelvben egy egyszeru programot osszetakolni, de egy komplex rendszer ele biztos nem ultetnelek juniorkent sem ennyi tudassal...

    A "rendszerezett" a kulcsszo, epp ez nem fer bele a 4 honapba... Aki 4 honap alatt ilyet iger, az csak a penzedet probalja kiszedni beloled... Voltak regebben is ilyen ~4 honapos tanfolyamok, de azok elofeltetele volt az egyetemi vegzettseg. Szoval egyetemen megtanultad az alapokat, es utana 4 honap alatt megtanitottak egy konkret programozasi nyelvet, na es azzal mar versenykepes tudast kaptal.
  • Meridian
    #7
    Nem akarok a nagyok dolgaiba beleugatni (de mégis most sikerül ezzel) de nem azt ígérik hogy 4 hónap alatt senior fejlesztő leszel. Hanem csak azt, hogy 4 hónap alatt pályára tudnak állítani mint zöldfülű, kezdő, de junior fejlesztőként. Annyit biztosan tudnak adni ennyi idő alatt, mint egy főiskolai képzés, ahol sok minden egyéb (többynire tök felesleges dologgal) mással verik el és töltik ki az időt...

    Tulajdonképpen 4 hónap alatt egy olyan rendszerezett tudást kapsz, aminek alapján elkezdhetsz tanulni cégeknél. Ez alatt az idő alatt nemcsak tanulsz, hanem folyamatosan gyakoroltatnak is, mentorok felügyelete alatt. Szvsz ez elég jól hangzik.
  • MasterMason
    #6
    Ez most tényleg olyan, mintha valaki azt mondaná, hogy lapos a föld. Kizárt dolog szó szerint egy abszurd képtelenség az, hogy bárki szoftverfejlesztővé válhatna négy hónap alatt.

    Nyilván egy egymilliós tandíjért akár ordas nagy hazugságokra is képesek, vannak akik 20 forintért embert is ölnének akkor ezek hogyne hazudnának egymilliós fejpénzekért...
  • Sequoyah
    #5
    Ha te elvegzel egy munkat 1 millioert, akkor ugyanazt a munkat 3 junior is el tudja vegezni 4 honap kepzes utan fejenkent 330k-ert:)

    Ja nem, nem tudja, de mintha ezt probalnak elhitetni ezek a cegek...
  • Sequoyah
    #4
    4 honap neha ahhoz se eleg, hogy tapasztalt fejlesztokent egy uj projektbe betanuljak:D
    Attol tartok csak egy penzbegyujtest lathatunk eloben, jot kaszalnak a tanulokon, aztan mehetnek vilagga az elegtelen tudasukkal...
    Nem lennek most a cegunk HR-eseinek a helyeben, hamarosan kopogtat az ajtajukon ezernyi alulkepzett akik azt hiszik hogy jo penzt kapnak majd, 4 honap alatt megszerezheto tudasert:)

    Vegyuk eszre, hogy azert kinalnak akar havi 1 millat a fejlesztoknek, mert NEHEZ megszerezni ezt a tudast. Ha 4 honap eleg lenne, akkor nem fizetnenek ennyit...
  • ostoros
    #3
    Ezt hívják úgy, hogy átverés.
    Ajánlom rákeresni akit érdekel a téma a 2f kft.-re. Fórumokban lehet keresgélni, milyen nagyszerű "oktatást" nyújtanak a hasonszőrű csalók cégei, és milyen aránytalanul magas áron.
  • Andrevv
    #2
    A 4 hónapon én is nagyot néztem, már a tudatalattim azt súgta, hogy valami baj van velem, hogy több mint 10 év tapasztalat után még mindig úgy érzem, sokat kell még tanuljak. Erre jön egy "semmilyen szoftverfejlesztői előképzettséggel nem rendelkező" ember és 4 hónap alatt lealáz engem :)
    Lehet feltalálták azt a Mátrixos cselt, hogy letöltik az agyukba azt a rengeteg információt ami igazi programozóvá tesz valakit? Másképp nem látom lehetségesnek ennyi idő alatt, hacsak nem valami script kiddie-ket nevelnek...