Gyurkity Péter

Az online cégek vezetik a márkák listáját

A globális rangsort immár az internetes óriások uralják.

A Forbes magazin ezúttal is közzétette a legértékesebb márkák globális listáját, amely már egyértelműen mutatja a tech-cégek uralmát. Az első ötben kizárólag internetes, illetve IT-óriásokat találunk, a hagyományos szereplők egyre jobban kiszorulnak innen.

A részletes rangsor, amely az elmúlt 3 év profitadatai, valamint a részvényárak átlagának kombinációján alapul, az Apple-t sorolja a lista élére, amelynek márkája szerintük 182,8 milliárd dollárt ér, ezzel pedig a cég 8 százalékkal jobb eredményt ért el, mint egy évvel korábban. Az okostelefonok területén ugyan a Samsung vezeti a mezőnyt, az Apple azonban a profit terén pipál le mindenkit, elsősorban ennek köszönhető itteni első helyük – dél-koreai riválisuk pedig a hetedik helyre futott be, a jó öreg Disney-t szorítva ki onnan. A második helyezett a Google lett a maga 132,1 milliárd dolláros értékével, míg a harmadik a Microsoft, a negyedik a Facebook, az ötödik pedig az Amazon, amely viszont a Coca Cola márkáját ütötte ki innen – egyben jól jelezve mindenki számára az idők változását.

Ahogy említettük, a Samsung a hetedik helyre futott be, de az első százban további jól ismert nevek sorakoznak fel, amelyek között amerikai mobilszolgáltatók (AT&T, Verizon, T-Mobile, stb.), valamint telefongyártók is megtalálhatók. A Huawei például a 79., ez egyben az egyetlen kínai gyártó, amely beverekedte magát az első száz közé, de könnyen lehet, hogy az elkövetkező években számos további ottani vetélytárs bukkan majd fel ezen a szűkebb listán. Az Apple és a Google előnye jelen pillanatban behozhatatlannak tűnik, de egy esetleges visszaesés, illetve az IT-szektor tőzsdei visszaszorulása nem teljesen kizárható.

Az internet világa és annak szereplői tehát ebben a tekintetben is átvették a vezetést, a hagyományos vállalatok végképp a múlt részévé váltak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!