Berta Sándor

Meghiúsult a Xerox-Fujifilm üzlet

A több milliárd dolláros tranzakció befektetői nyomásra ment füstbe. A Xeroxnál egyelőre még fogalmuk sincs, hogyan tovább.

A Fujifilm Holdings február elején vásárolta meg a Xeroxot, amelynek a tőzsdei értékét korábban 8,3 milliárd dollárra becsülték. A japán konszern a Xeroxot a Fuji Xerox nevű közös társaságba akarta integrálni, hogy így csökkentse a költségeket. A két fél az ázsiai közös vállalkozásból 10 000 embert akart elbocsátani. Két üzletember, Carl Icahn és Darwin Deason, a Xerox részvényeinek 15 százalékát birtokolja és május elején egy New York-i bíróságon sikeresen leállította a fúziót. A keresetükben azzal érveltek, hogy az összeférhetetlenség gyanúja merült fel Jeffrey Jacobsonnal, a Xerox első emberével szemben. Az amerikai óriáscég akkor még megfellebbezte a határozatot, de az ügy időközben más módon megoldódott.

A Xerox most bejelentette, hogy feladta a tervét. Az ok: Carl Icahn és Darwin Deason nyomásgyakorlása. A két üzletember végül elérte a célját és meghiúsította a tranzakciót. Icahn és Deason még egy komoly eredményt könyvelhetett el: távozik Jeff Jacobson is, aki helyett John Visentint nevezték ki vezérigazgatónak és alelnöknek, míg a két üzletember megszerezte az ellenőrzést a Xerox igazgatótanácsa felett. Érdekesség, hogy ez már a második próbálkozás volt, ugyanis május elején volt egy egyezség az eladás megvizsgálásáról, de néhány nap után az a dolog meghiúsult.

A Xerox a két befektető sikeres beadványát említette meg a mostani döntés egyik indokaként. A másik ok az volt, hogy a Fujifilm nem reagált az utótárgyalásokkal kapcsolatos felvetésekre. A közeljövőben a Xerox igazgatótanácsa tárgyalni fog a lehetséges stratégiai alternatívákról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!