11
  • Tetsuo
    #11
    Ráadásul nem csak azt befolyásolja, hanem a híreket súlyozza, a(z ál)liberalizmust propagálja, a konzervativizmust cenzúrázza stb.
  • ostoros
    #10
    Aha, és mi van, ha mondjuk abba az irányba tereli az embereket, hogy import termékeket vásároljanak, a saját országuk által előállított helyett? Például. Vagy arra kondicionálja őket, hogy adott ország termékét ne vásárolják?
    Nem hogy teljes iparágak, de teljes országok bedönthetők a vásárlási szokások befolyásolásával!
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2018.05.04. 21:11:50
  • mortep
    #9
    "Nem csak a Cambridge Analytica terelte a tömeget a választásokon és ideológiákkal kapcsolatban, hanem többek között Facebook is ezt teszi"

    Ezt azért nem tartom sanszosnak, mert ugye nem mindegyik user síkhülye, meg vannak a politikai ellenfelek is, akinek érdeke lehet, hogy kiderüljenek az ilyen ügyek és ha kiderül akkor k*rva sokat veszíthet az ArcKönyv így inkább marad a pl. vásárlási szokások befolyásolásnál ami nem éppen annyira lázító.
    Utoljára szerkesztette: mortep, 2018.05.04. 09:49:29
  • tom_pika
    #8
    Álszent világ. Csak a szokásos.
  • Skylake
    #7
    Alapvetően nincs itt semmi érdekes. A 2000-es évek közepétől megkezdődött az informatikai értelemben síkhülye tömegek beáramlása a szektorba mint fogyasztók. Ezt a tömeget négyzetre emelték a mobiltechnológiák. Most őszintén: ott tartunk, hogy reszketeg öregemberek és öregasszonyok nyomogatják az érintőképernyőt, körülbelül annyi tudással, hogy jó esetben be tudják kapcsolni azt a sz*jbakúrt telefont! Miután ezt sikerült megtenniük, a Kék birodalom mindent a lottyadt p*csájuk meg a meszes agyuk alá tol. Beszippantja őket, f*ngjuk sincs mi minden történik pszichéjükkel és aktivitásuk ellenőrzésével, amikor ők csak az "onokákkal" akarnak kapcsolatot tartani. Ugyanez igaz a síkhülye userek minden körére, a négyévesen képernyőért üvöltő kölyköktől kezdve a kényszerbetegségek összes telib*szott tünetét produkáló csírákra és csitrikre, a lilahajú ráncos, kiégett és mindenkire irígy, feltünési viszketegségben szenvedő milfekre, mindenkire. Ezek az emberek, ez a generáció kb. azt hiszi, hogy ez az egész online világ valami kib*szott jótékonysági intézmény, ahol minden őértük van.

    Ebből az alapállásból csoda-e, ha az ilyen CA típusú cégek, illetve a választást mindenáron megnyerni kívánó legaljasabb politikusok, az összes retkes online multi, és hárombetűs f*sszopó szervezet kétpofára habzsolja az adatokat, amit ezek a szerencsétlen hülyék tömegei explicit vagy látens módon előállítanak? K*rvára nem: ez az ő aratásuk, és nemzetbiztonsági céloktól kezdve a bahamai f*szverést, vagy thaiföldi b*szótúrát jelentő profit megszerzése mindent fölülír. Nincsenek ugyanis szabályok, ami ezeket a dolgokat visszafognák.

    A GDPR egyfajta első fecske e szabályozások esetében. Úgy fogunk erre emlékezni 20-30 év múlva, mint egy alkalmazhatatlan, túltolt és egyben erőtlen szabályozásra. De egyben remélhetőleg egy trendfordulóra is. Akárhogy is legyen, amíg a netező populáció síkhülye, minden marad így. Azonban jó jel, hogy az emberek általában tanulóképesek: ha valamit sokat csinálnak, felismerik árnyoldalait is. Remélhetőleg így lesz ezzel, a jelenleg a földbuta ostobaság állapotában lévő online generációval is. Én bízom ebben.
  • Tetsuo
    #6
    "Ha egy politikus vagy politikai egység a CA szolgáltatásait kivánná igénybevenni az polikikai öngyilkosságot kockáztat... jól van ez így és úgy lenne mégjobb, hogy a CA utódszervezeteire is igaz legyen ez."

    Ez csak a látszat. Valójában a Facebook (és a többi) fő profilja is az állampolgárok adatainak gyűjtése és befolyásolása, a politikusoknak pedig nagyon jól jönnek az efféle lehetőségek.
    Nem csak a Cambridge Analytica terelte a tömeget a választásokon és ideológiákkal kapcsolatban, hanem többek között Facebook is ezt teszi, az előző csupán túl egyértelműen lebukott, ezért a nagy (látszat)felhajtás.
  • mortep
    #5
    Emerdata, ez kimaradt, köszönöm az infót.

    Pofátlanul nyomják a közleményeket, minden amit tettek az törvényes, meg bevett gyakorlat, ja... a hírhedt, Channel 4 által készített, interjú is ezt igazolja.

    Ha egy politikus vagy politikai egység a CA szolgáltatásait kivánná igénybevenni az polikikai öngyilkosságot kockáztat... jól van ez így és úgy lenne mégjobb, hogy a CA utódszervezeteire is igaz legyen ez.
    Utoljára szerkesztette: mortep, 2018.05.03. 14:28:46
  • Skylake
    #4
    Igen sajnos, ez is azt mutatja, hogy az internet egy pőre hatalmi eszköz, ráadásul a legundorítóbban alattomos.
  • Skylake
    #3
    Természetesen a csőd csupán átmentő akció, hiszen a know-how-ot, illetve a tömeges állampolgár-befolyásolási szolgáltatásokat vásárló drágalátos (f*sszopó politikus) ügyfélkört ostobaság lenne elveszíteni. Így a CA helyett itt az Emerdata, valószínűleg tökéletesen ugyanezzel a tevékenységi körrel, maximum néhány petákot beleinvesztálnak a compliance részlegebe: ez itt azt jelenti, hogy ugyanazt az undorító melót csinálják mint eddig, csak jobban odafigyelnek, hogy ez ne derüljön ki. Itt ez a compliance!

    http://www.businessinsider.com/cambridge-analytica-executives-and-mercer-family-launch-emerdata-2018-3
    https://en.wikipedia.org/wiki/Emerdata
  • Tetsuo
    #2
    Anglia sem az az ország, ahol a valódi felelősök mennek a levesbe.
  • Skylake
    #1
    Nagyon helyes, bár a vezérkart is illene lesittelni az Aggregate IQ főgibbonjaival együtt.