Berta Sándor

EU - 3 százalékos lesz az IT-óriások adója

Lassan körvonalazódnak az amerikai társaságokkal kapcsolatos európai uniós adótervek.

Várhatóan szerdán mutatja be az Európai Bizottság hivatalosan is azt a törvénytervezetet, amely a nagy internetkonszernek adózására vonatkozik majd. A testület az Apple, az Amazon, a Facebook, a Google és a többi nagy IT-piaci szereplő bevételeire 3 százalékos adó kivetését fogja javasolni. Az adó minden olyan vállalatra vonatkozna, amely világszerte legalább 750 millió euró bevételt, míg az Európai Unió területén legalább 50 millió euró online bevételt könyvelhet el. Amennyiben bevezetik a rendszert, akkor az körülbelül 5 milliárd euró plusz bevételt jelenthet az EU költségvetése számára. Az európai uniós tagállamoknak is el kell majd fogadniuk az új törvényt.

A Pierre Moscovici európai uniós gazdasági biztos által bemutatandó dokumentumban név szerint szerepel a Facebook, a Google, a Twitter, az Instagram, az Airbnb és az Uber - mindegyik amerikai vállalkozás. Szakemberek éppen ezért attól tartanak, hogy az Amerikai Egyesült Államok könnyedén protekcionista lépésként értelmezheti az új jogszabály bevezetését és az intézkedés több kárt okozhat, mint hasznot. Többek között elmérgesedhet a kapcsolat az USA-val és kereskedelmi háború robbanhat ki a két fél között. A gyors, meggondolatlan lépésektől óva intette az EU-t Wolfgang Schön, a Max Planck Adójogi és Államháztartási Intézet igazgatója is.

Markus Ferber, a CSU európai parlamenti képviselője ugyanakkor üdvözölte az elképzelést. A politikus úgy vélte, hogy a vállalati adózást hozzá kell igazítani a 21. századhoz és annak követelményeihez, az pedig mindenképpen észszerű dolog, hogy az Európai Bizottság foglalkozik a témával és nem vár a nemzetközi megoldásokra. Korábban Joachim Englisch, a Münsteri Egyetem Adójogi Intézetének munkatársa úgy nyilatkozott, hogy akár öngólt is lőhet az EU, mert amennyiben bevezet egy forgalmi adót az online szolgáltatásokra, akkor néhány év múlva szembesülhet azzal, hogy Kína vagy az USA is bevezet egy hasonló adót mondjuk az európai gépgyártók Ipar 4.0 szolgáltatásaira. A szakember hozzátette, hogy azt sem tudja elképzelni, hogy az Amerikai Egyesült Államok válasz nélkül hagyna egy ilyen lépést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #3
    Öt százalékos kellene legalább.
  • NEOreg3 #2
    2 meg egy fél sertéstelep
  • Neocortex #1
    Hány stadion jön ki ennyi adóból?