Berta Sándor

A felhő­környezettel kötnék össze az emberi agyat

Így kell pénzt szerezni: egy startup azt ígéri, hogy eltárolja az agy tartalmát, de még fogalmuk sincs hogyan. Befektetőt viszont találtak.

A Nectome nevű vállalkozás azt ígéri, hogy olyan módon tudja eltárolni az emberi agyakat, hogy azok - egy még kifejlesztendő interfész segítségével - később feltölthetők lesznek egy felhőkörnyezetbe és ott virtuálisan létezhetnek tovább. A céget többek között a Y-Combinator nevű startup-inkubátor támogatja, emellett állami támogatásokat is sikerült szereznie, eddig kb. egymillió dollárból gazdálkodik. Az eljáráshoz halott emberek agyát kell felhasználni, de az agyaknak bizonyos funkciókat fel kell mutatniuk. A Netcome a halálos betegekre összpontosította a figyelmét, az ilyen páciensek ugyanis Kaliforniában megtervezhetik az orvosilag támogatott öngyilkosságukat. A startup ezt a lehetőséget akarja kihasználni. Ezek szerint máshol is hagyománya van a kétségbeesett embereken nyerészkedésnek.

A vállalat jelenleg várólistát kínál, amelyhez csatlakozott Sam Altman, az Y-Combinator alapítója is. A 32 éves üzletember azt mondta, hogy biztos abban, hogy az agyát a felhőkörnyezetbe fogják feltölteni. A Nectome néhány héttel ezelőtt végezte el az első teszteket, amelyek során egy nő agyát tárolták el két órával a halála után. A szakemberek tesztelni akarják, hogy a módszer valóban működik-e az emberek esetében is, a szakemberek ugyanis korábban csak állatkísérleteket végeztek.

Michael Hendricks, a McGill Egyetem neurológusa bírálta az elképzelést és úgy vélte, hogy az egész dolog csupán egy vicc. Hozzátette: nagyon reméli, hogy a jövőbeli emberek undorodni fognak attól, hogy a 21. század leggazdagabb emberei arra használják fel a pénzüket, hogy örökké éljenek. A Mectome mindenesetre nem foglalkozik a bírálatokkal és jelezte, hogy a következő napokban további részleteket akar elárulni a módszereiről.

Az élő vagy halott agyak és a számítógépek összekötésével jelenleg számos startup és vállalkozó foglalkozik. Elon Musk például létrehozta a Neuralink nevű társaságot, és úgy véli, ha az emberi agyat közvetlenül összekapcsolják a számítógéppel, akkor az egy fontos jövőbeli technológia lehet, mert egy ilyen megoldásnak köszönhetően az emberek lépést tarthatnának a mesterséges intelligenciával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • tom_pika #4
  baromság... de pénzt szerezni agyilag zokni, de gazdag emberektől, arra jó végül is...
  Utoljára szerkesztette: tom_pika, 2018.03.27. 13:18:11
 • cylontoaster #3
  7 millió?
 • Skylake #2
  Remek, remekül hackelhetők lesznek a felhasználók az implantált neurális számítógépeken keresztül, hülyének is megéri. Valamint innentől nehéz lesz eldönteni, hogy gondolataink tulajdonjoga a miénk-e.

  Nem lesz ebből semmi az elkövetkező 50 évben.
 • t_robert #1
  ezzel csak egy gond lesz.. ok kimentik az agyamat a netre valahová a felhőbe... na de mikor majd megtelik dugig velem, akkor hová fognak kerülni az aranyos kiskutyás-kiscicás videók vagy a többi 7 millió ember agya??? :)