Gyurkity Péter

Közvetlenül az agyból olvasná ki a gondo­latokat Elon Musk

Új cége a gépek uralmának elkerülését célozza, mégpedig az ember és a gépek közötti telepátia lehetővé tételével.

A Wall Street Journal még március végén számolt be arról, hogy Elon Musk egy új céget hozott létre, amely már kifejezetten a mesterséges intelligencia területén igyekszik valami forradalmival előállni. Az emberi agykéreghez kapcsolódó közvetlen interfész ötlete gyógyászati célokat szolgálna, ám a hosszú távú cél a gépek uralmának elkerülése.

Az elmúlt hetekben napvilágot látott hírek, valamint egy hosszabb írás alapján némileg világosabb képet kaptunk. Megtudhattuk például, hogy Musk itt is a cégvezető posztját töltené be, még jobban összesűrítve amúgy is hektikus programját. A SolarCity céget magába olvasztó Tesla, valamint a SpaceX mellett tehát van egy újabb startup vállalkozása az annak idején a PayPal platformját útnak indító milliárdos üzletembernek, bár ezek mellett még a Hyperloop is említést érdemel, hiszen ez utóbbi a tömegközlekedést forradalmasíthatja. A Neuralink viszont már kifejezetten az agyba ültethető elektródák kérdésével foglalkozik, amely terület ugyan még gyerekcipőben jár, ám már nem tartozik a tudományos fantasztikum kategóriájába.

A Neuralink által kifejleszteni és alkalmazni kívánt elektródák kezdetben bizonyos betegségek és szindrómák ellen segítenének az emberi agynak, némileg kényelmesebb életet biztosítva a szenvedőknek. Idővel azonban akár az emberi beszédet is helyettesíthetik majd ezen beültetett eszközök, hiszen megvalósulhat az ember és a gép közötti „telepátia”. Ez a szorosabb és hatékonyabb kommunikáció pedig bizonyos tekintetben választ adhat a gépek uralmával kapcsolatos kérdésekre és félelmekre, hiszen megelőzheti egy esetleges AI világuralmát (lásd Skynet). Azt persze nem tudjuk, hogy erre mennyiben lesz valóban szükség, az epilepszia és a Parkinson-kór elleni küzdelemben azonban már a kísérleti fázisban tartanak a hasonló megoldások, nyilván ez jelenti az első kört.

A menetrendről és a fontosabb időpontokról még teljesen felesleges beszélni, itt órási munka és több, ma még szinte leküzdhetetlennek látszó akadály vár a kutatókra. Mindenképpen érdekes azonban, hogy Musk az űrkutatás, a megújuló energia, valamint a közlekedés mellett ezen a területen is hajlandó befektetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esztyopa #8
    Hát inkább a f*szával babráljon,NE az én agyammal !
  • fszrtkvltzttni #7
    Nem kell félni, hogy éhenhalnak, lehet venni kaját is ;-)
  • ostoros #6
    http://tutiblog.com/wp-content/uploads/sites/4/2017/04/%C3%BCgyn%C3%B6kk%C3%A9pz%C5%91.jpg
  • esztyopa #5
    Innen már csak egy*tyúklépés* a gondolat *bekalapálása*az agyba !
    Micsoda perspektíva !
    Egy gombnyomás,és...ötmilliárd ember indul el VÁSÁROLNI,mert egyszerre*támadt* az a gondolata,hogy...vásárolj,vásárolj,vásárolj !
    /Így azután könnyű lesz eladni a tökéletes robotok által futószalagon gyártott töménytelen,szükségtelen...SZ*RT !/
    Na bumm ! Legfeljebb 100 millával többen fognak éhenhalni,és a bankokban ujabb százmilliárdok térnek*örök nyugovóra*
  • Frank99 #4
    soros, soros, soros.
    nem hiszem el, hogy itt is itt vagytok.
  • ugh #3
    Ez a fasz eladta magat a tesla autokkal mint jofiu, igy a sok gyokernek fel se tunik hogy ugyanolyan mocsok pont mint jobs volt, "geci" bacsi, waren buffett, vagy parhuzamos gyorgy....
  • Zoliz #2
    Ráadásul azzal magyaráznák ki, hogy ez nekünk jó és ez a mocsok meg degeszre keresné magát rajtunk. Business is Business.
  • CairoJack #1
    Gondolatrendőrség, haha...