11
  • ostoros
    #11
    Valóban így lenne? Nekem úgy rémlik, hogy régebben a családfő dolgozott, és eltartotta a nejét plusz a hat gyerekét.
    Most mindketten dolgoznak, gyerek nincs, mert nem telik rá.
  • Quintus
    #10
    A probléma forrása nem az, hogy nem akarnak az emberek hamburger húst sütni.
    Hugyért szarért nem akarnak hamburger húst sütni.
    Ha rendesen megfizetnék, lenne rá ember.
  • paragic
    #9
    Az emberiség történelme során a gépesítés növelése a jólét növekedésével járt és nincs semmi jele, hogy ez megváltozna. Ez a "robotok elveszik a munkát és éhezni fogunk" egy nagyon elterjedt bullshit, ami végtelenül leegyszerűsíti, lebutítja a világot, vulgárközgazdaságtan rettegni kívánó emberek számára.
  • Cat #8
    Az itt siránkozók vajon elolvasták az utolsó mondatot? Kiemelem, hátha így felfigyelnek rá:

    MARHÁRA NEM AKAR SENKI HÚST SÜTNI, NINCS RÁ EMBER.
  • overseer-7
    #7
    Már látom a jövőt.
    Van egy kevés ember, a milliárdos réteg.. amelyik a robot bevezetésével már tized áron veszi meg a hamburgert. Bár, egy milliárdos számára teljesen mindegy, hogy a hamburgerért 1 dollárt, vagy éppen 100 at fizetett ki.

    És van a "többi ember" a szűkölködő éhező és nélkülöző emberi biomassza.
    Amelyik nem dolgozik, nincs bevétele, nem termel értéket, és amely milliárdok teljesen feleslegesek a bolygót birtokló uralkodóréteg számára.

    Miközben már a hamburger készítést is robotizálták, amikor is a forró és finom hamburger már 10 Ft ért megvásárolható lesz, mégsem lesz senki aki meg tudja majd fizetni.
  • lac coo
    #6
    Ezek a gépek meg is veszik majd a hamburgert ?! ;)
  • Mat666
    #5
    A jövő alatt az automatizálást értetem hogy majd hogy fog kinézni az a gép ami feleslegesé teszi az embert az mindegy.
  • Csaba161
    #4
    Ez nem a jövő!

    Egy olyan automata gép kell, amelyik hamburgert süt, nem egy emberi karikatúra az ember helyett; azaz egy célgép, aminek nem kell úgy kinéznie, mint egy ember, hanem a gépbe - amelyik akár olyan is lehet, mint egy doboz - belemegy a hamburgerpogácsa és kijön a sült hamburger...
  • Mat666
    #3
    Ez a jövő persze hogy még rengeteget kell fejleszteni de valahol el kell kezdeni 10-15 év múlva ez lesz az alap. Úgy látszik hogy a 15 dolláros minimálbér meg hozza a hatását.
  • Cat #2
    " tehat 4.8 percig sul egy pogacsa (a video szerint 4.5)."
    A hús sütési ideje ugyanannyi emberrel és robottal is. Ez lényegtelen.

    "egy mekiben raboritanak a pultot a szemelyzetre ha ennyire lassuak lennenek"
    Semeddig nem tart akár kettőt-hármat venni belőle. Az éves 12 ezer dolláros üzemeltetési díj jóval kevesebb, mint a minimálbér, max. néhány hónappal később térül meg az átállás. De onnantól nem kell foglalkozni a műszakváltásokkal és a minőség is javulni fog. Szerintem akár még azonos költségnél is jobban megéri robotot üzembe állítani.

    "Egy rendes, a kornyezetere odafigyelo robot jobb lett volna"
    Csak idő kérdése. A robotok ára zuhan, és egyre több mindenre képesek. Ez az iparágban az első fecske, ezért hír ez. Öt év múlva már a kutyát se fogja érdekelni.
  • kvp
    #1
    Ha jol szamolom 24 masodpercenkent termel egy sult pogacsat es 12 darabot sut, tehat 4.8 percig sul egy pogacsa (a video szerint 4.5). Ez nem tul jo ido, 8-10 percet irnak idealisnak. Jobb minosegu burgerek eseten mar 48 masodpercenkent lenne kesz egy pogacsa, ami kisforgalmu etteremnek elmegy, de egy mekiben raboritanak a pultot a szemelyzetre ha ennyire lassuak lennenek. A videon is latszik, hogy megall es egy biztonsagos tarolasi helyzetbe zar mielott ember lepne oda hozza es meg a sajtot se tudja ratenni a husra magatol.

    Es egyben ez a masik problema, hogy a robot nem lat es hall, tehat van egy kizarasi zonaja, amibe nem mehet ember amig mozog. Tipikusan ez az a felhasznalas, amikor egy hamburgersuto celgep (+osszeszerelo gepsor) jobb lett volna. Embereket alkalmazni meg olcsobb, de az mar mas kerdes.

    Egy rendes, a kornyezetere odafigyelo robot jobb lett volna, raadasul ket kezzel, hogy a hozzavalokat is tudja pakolni, viszont az egyreszt dragabb lenne, masreszt eleg sok tenyleges fejlesztest igenyelne. Viszont ennel a sima ipari anyagmozgato karnal sokkal tobbet tudna.