Berta Sándor

Drasztikusan csökken a Flash jelentősége

A multimédiás szoftverplatform egyre gyorsabban és egyre inkább háttérbe szorul.

Az Adobe által kitalált Flash nélkül néhány évvel ezelőtt szinte elképzelhetetlenek lettek volna a honlapok, mostanra viszont szinte értelmetlenné vált. A Chrome böngészőt alkalmazók 80 százaléka találkozott még 2014 közepén legalább egy oldalon ilyen tartalmakkal, az idei év elején viszont már csak a 8 százalékuk. Az ezzel kapcsolatos adatokat Parisa Tabriz, a Google szoftverfejlesztési vezetője közölte a San Diegóban megrendezett Network and Distributed System Security Symposium (NDSS) keretében.

A Chrome 2020 decemberében megjelenő 87-es verziójával a Google végleg száműzi a Flash Player támogatását a böngészőből. A szoftverben az ilyen tartalmak lejátszását jelenleg a felhasználók külön aktiválhatják. A 2019 júliusában megjelenő Chrome 76-ban ez is megváltozik és a Flash-technikát a program ki fogja kapcsolni, igaz a kapcsolódó plugint az internetezők továbbra is aktiválhatják majd.

Az Adobe is azt tervezi, hogy 2020 végén leállítja a Flash Player támogatását, ez már tavaly júliusban eldőlt, így az internet történetének egyik legsebezhetőbb és - főleg a reklámok és egyéb mozgó tartalmak miatt - legidegesítőbb platformja végre a múlt részévé válhat. A Flash helyét és szerepét olyan nyílt szabványok vették át, mint a HTML5, a WebGL vagy a WebAssembly. Ezeket a szabványokat a jelenlegi böngészők már támogatják, így nincs szükség további kiegészítők feltelepítésére és feladható a Flash.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #9
    Ráadásul a tisztán Flash-re épülő honlapoknál szarabbat el nem tudok képzelni. Csilivili és animált, az odáig rendben van, de nagyítani nem lehet, navigálni bennük kínszenvedés, a keresők pedig képtelenek indexelni rendesen. Már évekkel ezelőtt is menekültem a flash-es weboldalakról.
  • asgh #8
    Azoknak már rég elérhető az .mp4 verziója. Mivel a videomegosztókon alapból átkonvertálják a feltöltött videokat, így bármikor tudnak formátumot váltani, mert csak újra kell futtatniuk a konvertálást. A lényeg, hogy a kliensek támogassák az új formátumot, de olyan videolejátszó már nincs, ami ne támogatná az .mp4-et.

    A flash amúgy az egyik legszarabb netes szabvány, amit valaha kitaláltak. Lassú, rohadtul erőforrás-igényes és rendkívül sebezhető. Már tíz éve ki kellett volna írtani mindenhonnan.
  • stremix #7
    És a flash videókkal (.flv) mi lesz a videómegosztókon?
  • ugh #6
    De azert a windows 10 updatekkel lejon mindig az edge-hez.
    Ami "jo", mert egyiket se hasznalom.
  • Vanek úr #5
    Szerintem egyikőtöknek sincs igaza, de valahol meg mégis. :)
    Egyrészt egyes játékok tényleg nem azért haldokolnak, mert flash-es, vagy nem az (másrészt rengeteg flash-es játék megy még mindig egész jól - lásd: Forge of Empires és társai (Elvenar, Empires, ...); de akár a Settlers Online is). Inkább azért, mert vagy megunták azokat, vagy jobbat találtak. Ez így megy régóta minden játékkal. :)
  • ClassicR #4
    Ezt gondold végig. Ma még nincs kivezetve a Flash, az Edge és a Chrome natívan támogatja a Flasht (nem kell külön telepíteni), és a Firefoxban is ugyanúgy működik. Aki akar játszani a Kongregate-n, az minden gond nélkül megteheti. Nem azért haldoklik, mert már nincs Flash, hiszen van. Azért haldoklik, mert már nincs igény az ilyen oldalakra, aki kattintgatós játékokkal akar játszani, az a Facebookra pártolt át, hiszen ott jóval több játék van és az összes játékfejlesztő oda gyártja a böngészős játékait.
    Utoljára szerkesztette: ClassicR, 2018.03.04. 10:57:07
  • TokraFan #3
    "Az Adobe által kitalált Flash nélkül"

    Jó lenne, ha a cikk írója utána olvasna annak amíről ír.
    A Flash-t NEM az Adobe "találta ki"! Egy FutureWave nevű cég fejlesztette, később pedig a jogok megszerzését követően a Macromedia adta ki először Flash néven! Az Adobe csak akkor jutott hozzá, amikor felvásárolta a Macromediát.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.03.04. 04:46:07
  • Cat #2
    A Flash kivezetése ellehetetlenítette a böngészős játékokat. Pl. a Kongregate egy évtizede az egyik leglátogatottabb honlap volt, ma már haldoklik.
  • noland #1
    Egyrész már Animatenek hívják, másrészt alkalmas weboldalakon kívül is tartalmak fejlesztésére, pl. Andoridos és Windowsos aplikációk, programok építésére. Ami számomra nem világos az, hogy a 2020 határidő csak a böngészős flash kivezetését jelenti e az Adobe részéről, vagy a teljes programcsomagot, esetleg az megmarad flash nélkül? Ami azért lenne okos döntés, hogy pl. játékokat, felhasználói programokat lehessen vele írni. A most létező Air package eleve többet tud a flashnél, ezért is lenne ez érdekes.