Gyurkity Péter

Csökken az iPhone forgalma és máris búcsúzik az iPhone X

Romló adatokra számítanak az elemzők, a cég a lassítás kikapcsolásával próbálja menteni a menthetőt. Jön az okoshangszóró és egyszerre akár négy új telefon.

Az Apple tavaly ősszel bemutatott új okostelefonjainak népszerűségével kapcsolatban több, egymásnak olykor ellentmondó beszámolót láthattunk már. A helyzet javulni látszik, az iPhone X a döcögő rajtot követően valóban jól fogyott az ünnepi időszakban, ez azonban némileg kannibalizálta a másik két példány eladási adatait. Most egyértelmű lassulásra számítanak.

A beszállítók szerint az első három hónapban jóval kevésbé fényes adatokat produkál majd a cég, ami önmagában nem túl meglepő, hiszen az első naptári negyedév mindig visszaesést mutat, különösen a kiemelkedő ünnepi időszakhoz képest. Kiemelik viszont, hogy 15-30 százalékos csökkenés is bekövetkezhet, ami mindenképpen érzékenyen érinti majd az egyes komponensek gyártóit, többen pedig már meg is kapták az erre utaló jelzéseket, és kénytelenek csökkenteni a raktáron lévő mennyiséget. Az Apple február első napján közli majd a legfrissebb adatokat, ez azonban az október és december közötti időszakot mutatja majd meg nekünk, ám először láthatunk majd hivatalos eladási számokat az iPhone X kapcsán, ami érdekesnek ígérkezik.

A cég kapcsán vezető hír volt, hogy több régebbi telefon teljesítményét visszafogták, hogy kíméljék a korosodó akkumulátorokat. Ez kisebb felháborodást váltott ki, hiszen nem voltak kíváncsiak a felhasználók véleményére, bár az Apple igyekezett rögtön bocsánatot kérni és egyben kedvezményes ajánlattal próbálta helyreállítani a megtépázott bizalmat. Most egy interjúból derült ki, hogy a lassítás hamarosan kikapcsolható lesz, ez egy újabb szoftveres frissítést igényel majd, ezzel egy időben pedig az eddiginél jóval több részletet árulnak majd el az akkumulátor aktuális állapotáról. Több pert is indítottak a korábbi frissítés és a vásárlók figyelmen kívül hagyása miatt, ezek jó eséllyel a fenti lépések dacára is folytatódnak majd.


A KGI Securities részéről ismét Ming-Chi Kuo szólalt meg a valószínű tervekkel és a várható újdonságokkal kapcsolatban. Elmondta többek között, hogy a cég inkább törli a tavalyi iPhone X típust, nem akarják ugyanis lejjebb vinni annak hivatalos árát, a prémium szint megtartása érdekében pedig idén újabb változatokat mutatnak be, iPhone X és iPhone X Plus néven. Előbbi 5,8 hüvelykes, utóbbi pedig már egy 6,5 hüvelykes kijelzővel érkezne, ezeket pedig a friss iPhone SE és egy 6,1 hüvelykes „hagyományos” iPhone okostelefon egészítené ki – ez utóbbi példány akár a teljes forgalom felét is kiteheti majd, 700-800 dollár körüli áron, míg a 2 drágább modell 1000 felett futna be.

A hagyományos változat nem támogatja majd a 3D Touch technológiát, míg a másik két (drágább) típus számára ez nem jelentene gondot. Itt egyébként az alumínium keretet már rozsdamentes acél váltaná le, hogy azt a jelenleg kapható iPhone X esetében is láthattuk, bár a pontos hardveres specifikációt és a hivatalos neveket még nem ismerjük. Az első iPhone X esetében már csak azért is el akarják kerülni az árcsökkentést, mert ezzel még inkább visszavágnák az LCD-kijelzővel ellátott másik két modell forgalmát, vagyis saját maguk alatt ásnák a gödröt. Az első negyedévben egyébként ebből a telefonból 20-30 millió helyett „csak” 18 millió talál majd gazdára, a kiemelten fontos kínai piacon ugyanis alacsonyabb volt az érdeklődés szintje.

Az Apple eközben egy másik szegmensben is megjelenik, a hónap végén ugyanis indul a HomePod előrendelése, az okoshangszórókat pedig február 9-től kezdik el kiszállítani. A fehér és szürke színben megjelenő fejlesztés 350 dolláros áron indul, kíváncsian várjuk, hogy mennyiben tudják felvenni a versenyt az Amazon és a Google megoldásaival.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #20
    "Tudásban sosem fogja utolérni az androidot"

    Átlagosan van 2 év előnye az iOS-nek, ennyi idő, amíg a Google lemásolja az új funkciókat és az leszivárog a gyártókig.
    Például az iOS11 már teljesen 64 bites, sehol nem fut benne 32 bites kód. Androidon ilyen mikor lesz, 10 év múlva?
  • dyra #19
    van egy csomó androidos telefonunk amire nem érkezik Spectre, Meltdown javítás. Érted amit írok? Te meg jössz nekem a kasznijával. A szoftver a lényeg. Amíg az Android platform töredezett addig nem jó választás cégeknek. Ez van.
  • tomboy013 #18
    "Ezeket a telefonokat egy csomagban kell nézni az OS-el együtt. Magán célra is jók az iPhonok de ott aláírom lehet vele egyenértékű egy Nexus vagy egy Pixel."

    Milyen jófej vagy. :D Egyenértékű... Kacag a májam. Tudásban sosem fogja utolérni az androidot, stabilitás is a múlté már rég. Az anyagminősége az iPhone-oknak abban az árkategóriában egyenesen vicc. Brutális mennyire életben tudja tartani a marketing azt a céget. Mondjuk ismervén a dolog pszichológiai alapjait már annyira nem is meglepő.
  • dyra #17
    Aha, pl most itt van a Spectre, Meltdown sebezhetőség melyben mobilok is érintettek. Nagyon sok Androidos készüléken nem lesz rá javítás. És én ragadtam a múltba?

    Ezeket a telefonokat egy csomagban kell nézni az OS-el együtt. Magán célra is jók az iPhonok de ott aláírom lehet vele egyenértékű egy Nexus vagy egy Pixel.

    De céges vonatkozásban nincs nála jobb. Elsősorban az operációs rendszere miatt.
  • M2 #16
    Ezek már rég nem "csak telefonok". Személyi számítógépek, sokan az életüket ezeken élik. Mellesleg funkciójukban és felszereltségükben is gazdagabbak egy asztali számítógépnél (utóbbiban nincs ugye: gps, dupla/tripla kamera, led-világítás, mozgásérzékelők, multi-touch és 3d-touch érzékelők, aksik...).
    Ráadásul ritka az is, hogy valaki évente kiadjon érte ennyit. Jellemzően 2-3 évente cserélik, ráadásul a régi eladásával.
  • M2 #15
    Samsung
  • UUUU #14
    Szerintem te valahol a multban ragadtal,
    .
  • dyra #13
    Semmi baj, hogy nem értesz hozzá. Akkor pár tény.

    1. Nem töredezett a platform!
    2. A frissítések folyamatosak
    3. A sok éves iPhone is teszi a dolgát
    4. Gyakorlatilag minden mobil applikáció elérhető hozzá és mivel egységes az OS jól karban is tudják őket tartani.
    5. A legjobban optimizált gépek
    6. Javításukkal kismillió cég foglalkozik rövid határidővel.

    Ha te a megapixelekre, meg a processzor magszámra izgulsz (amitől amúgy nem gyorsabbak a legtöbb alkalmazásban) akkor valóban lehagyták őket.

    Amúgy jelen pillanat kb az egyetlen értelmes választás céges telónak.

    És nem! A konkurencia nem tanult el semmit. Max az értelmetlen hardveres spekók marketingelését.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2018.01.27. 17:22:11
  • bakvarnyu #12
    Ilyen horribilis összegeket kiadni évente egy telefonra , nagyon hülye vilàg lett ez.
  • NEXUS6 #11
    Nyugodj meg, megfognak köpködni, de ettől még nagyjából igaz!
    ;)