Berta Sándor

Meredeken nő a 3D nyomtatás piaca

Ahogy terjed a technológia, úgy költenek rá a cégek egyre többet.

Az International Data Corporation (IDC) piackutató cég frissítette a 6 havonta kiadott Worldwide Semiannual 3D Printing Spending Guide című jelentését. Az anyagból kiderült, hogy a 3D-nyomtatás globális piaca az idén elérheti a 12 milliárd dollárt. Ez közel 20 százalékos növekedés 2017-hez képest.

Az IDC azt prognosztizálja, hogy 2021-ig a hardverekkel, az anyagokkal, a szoftverekkel és a szolgáltatásokkal kapcsolatos kiadások 20 milliárd dollárt tesznek majd ki, amely éves szinten 20 százalékos növekedés jelenthet. A költségek kétharmada a 3D-nyomtatókkal és a használt anyagokkal lesz kapcsolatos. A szolgáltatások területén a rendszerintegrációra fogják a legtöbb pénzt kiadni a piaci szereplők. A legtöbb 3D-nyomtatással kapcsolatos költés - az összes költség 44 százaléka - a gyártóipart jellemzi majd. A második helyen - kevesebb, mint 1,3 milliárd dollárral - az egészségügyi szektor lesz megtalálható, a harmadik az oktatási ágazat lesz 974 millió dollárral, míg a negyedikek a végfelhasználók 831 millió dollárral.

Marianne D'Aquila, az IDC kutatási menedzsere kijelentette, hogy a 3D-nyomtatási megoldások jóval túlnőttek a prototípusokon és több ágazatban is uralkodó technológiává váltak. Az új termékek részegységeinek, a pótalkatrészeknek, a fogászati tárgyaknak és az egészségügyi eszközöknek a területén a következő öt évben jelentős növekedés lesz tapasztalható a 3D-nyomtatás elterjedése miatt. Éppen ezért az egészségügyben az ezzel kapcsolatos kiadások 2021-ig a kétszeresükre fognak nőni. Ez annak is köszönhető, hogy nyilvánvalóak az igényekre szabott termékek létrehozásában a költséghatékony 3D-nyomtatás előnyei.

Tim Greene, az IDC kutatási igazgatója rámutatott, hogy a fejlődés és az áttörés oda vezet majd, hogy egyre gyakrabban fogja az ipar alkalmazni a technológiát. Ugyanakkor naponta vannak fontos innovációk a 3D-nyomtatás használatával kapcsolatban. A szakemberek úgy vélték, hogy most még csak a technológiában rejlő potenciál felszínét karcolják csupán és a 3D-nyomtatás lehet az egyik kulcselem a digitális átalakulásban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!