MTI

Minden ByLock üzenetküldő használót letartóztatnak Törökországban

Elfogatóparancsot adtak ki Törökországban 79 korábbi magániskolai alkalmazott, főként tanár ellen azzal a gyanúval, hogy felhasználói annak a ByLock titkosított üzenetküldő programnak, amelyen keresztül a kormányzat szerint a tavalyi puccskísérletet is szervezték - jelentette az NTV török hírtelevízió.

A beszámoló szerint eddig 30 embert vettek őrizetbe a hatóságok, főleg Ankarában. A török vezetés az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi hálózatot vádolja a tavalyi puccskísérletért, ő viszont tagadja, hogy bármi köze lett volna hozzá. Ankara azt állítja, hogy a terrorszervezetnek nyilvánított gülenista mozgalom hosszú évek alatt szivárgott be az állami és a magánszférába, és ebben a folyamatban Gülen egyebek mellett saját iskoláira támaszkodott. A hitszónokhoz köthető intézményeket már közvetlenül a hatalomátvételi incidens után bezáratta a kormány.

A törökországi megtorlás nem kizárólag a puccsistákat, de Gülen feltételezett támogatóit, sőt szimpatizánsait is sújtja. Az Európai Unió több vezető politikusa úgy véli, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő fellépése túlzó, ami által országa egyre inkább távolodik az európai értékektől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • coyote55 #5
  Erősen titkosított üzenetküldő, nagyon nehéz visszafejteni, ezért csípi a szemét.
 • tom_pika #4
  Az igen! Elfogatóparancs, mert olyan üzeneteküldőt használt, mint a puccsisták? Ezt el sem hiszem.
 • fonak #3
  Erdogan szerintem nem számol azzal, hogy felveszik az országát, amúgy pedig az EU-val szemben van egy ütőkártyája... Pár millió migráns, akit bármikor el lehet indítani ismét.
  Sőt ott vannak a németországi és más nyugat-európai törökök, akik már a helyi választásokat is befolyásolhatják. Németeknél pl. a felük Erdogan-párti, ha jól emlékszem.
  Utoljára szerkesztette: fonak, 2017.09.13. 18:51:06
 • lycidas #2
  Még ha őt nem érdekli, de az EU-t igen.
 • Macropus Rufus #1
  "által országa egyre inkább távolodik az európai értékektől. "
  sztem rohadtul nem érdekli ez őt.