Gyurkity Péter

Vonaton próbálták ki az 5G-t

Jól sikerült a teszt, a nagy sebességgel nem voltak gondok.

A téma iránt érdeklődők jól tudják, hogy jelen pillanatban is több nagy, jól ismert név is dolgozik az ötödik generációs mobiltechnológia véglegesítésén, a saját platformok kifejlesztésén. Ezek között találjuk meg a Samsungot, amely most a KDDI közreműködésével, vonaton tesztelte megoldását, méghozzá teljes sikerrel.

A hivatalos közleményben arról írnak, hogy még október közepén, egy Tokióhoz közeli városnál tesztelték a fejlesztést, ezúttal azonban nem laboratóriumi körülmények között, hanem egy 100 km/h-s sebességgel mozgó vonaton, amire természetesen a hétköznapi körülmények megfelelő szimulálása céljából került sor. Itt a teljes, még nem a kereskedelmi forgalomba szánt felszerelést és komponenseket bevetették, vagyis arra számíthatunk, hogy a véglegesítést követően nagyjából hasonló eredményeket produkálnak majd a mindennapokban is – persze attól függően, hogy addig mennyiben sikerül tovább optimalizálni a platformot.

A közzétett lista szerint 1,7 Gbps-os csúcssebességet értek el az együttműködő felek, az utazás közben pedig az egyes tornyok különösebb gond nélkül adták át egymásnak a stafétabotot, ahogy azt előzetesen kívánták. Az említett nagy sebesség mellett az alacsony késleltetést, valamint a nagyszámú (egyidejű) csatlakozást is sikerült biztosítani, ami azt jelzi, hogy a későbbiekben ez valóban fedélzeti WiFi-szolgáltatásként jelenhet majd meg. Az 5G-elérés révén egyidejűleg töltöttek le egy 8K-felbontású videót, illetve töltöttek fel egy 4K-videót, ez utóbbit a vonaton elhelyezett kamera révén, de kiemelték a biztonsági és analitikai szempontokat is, itt ugyanis szintén előrelépésre számítanak.

A Samsung a maga részéről 2020-ban vezetné be megoldását a piacra, addig azonban több eltérő helyzetben is hasonló módon tesztelnék a technológiát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!