Gyurkity Péter

Tabletként jöhet a Surface Phone

Ezt sugallja a legújabb értesülés, míg a telefonoknál továbbra is egy régi ismerős vezet.

A Microsoft hardveres törekvéseit és a cég terveit illetően több, egymásnak némileg ellentmondó hír látot már napvilágot. Legutóbb arról olvashattunk, hogy gyakorlatilag lemondtak az összes hardveres projektről, emellett a Windows 10 Mobile is a kukába kerül, most azonban egy külső forrás arról számolt be, hogy a Surface Phone mégis megvalósulhat.


Az értesülés szerint azonban nem kifejezetten az okostelefonokkal közvetlen módon versenyző termékről lenne szó, hanem egy összehajtható tábláról, amely egyben mini-noteszgépként és akár telefonként is szolgálna. Ezt látszik alátámasztani, hogy a Microsoft egy dupla kijelzővel ellátott készülék szabadalmát is benyújtotta, a kép azonban némileg zavaros, hiszen itt egyrészt kiemelik a digitális jegyzetelési funkciót, megemlítik, hogy a legújabb Snapdragon chipekre épülne a megoldás, de az sem marad ki a felsorolásból, hogy telefonálni és SMS-t küldeni is tudnánk a készülékkel. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az Andromeda OS kódnév is felmerül itt, míg más hírekben ezt inkább az operációs rendszer jövőbeni moduláris felépítésével kapcsolatban hozzák fel, mint a Windows Core OS házon belül alkalmazott elnevezését.


Az AdDuplex frissítette felmérését, amely a különböző szoftveres verziók és hardveres megoldások táboron belüli megoszlását tárja elénk. Az októberi változatban jól látszik, hogy továbbra is a Lumia 535 vezeti a mezőnyt, annak ellenére, hogy egy igencsak koros fejlesztésről van szó. Jól jellemzi a helyzetet azonban, hogy a Windows Phone 8.1 még mindig az aktív használatban lévő készülékek csaknem 74 százalékán van jelen, míg a Windows 10 Mobile részesedése itt alig 21 százalékra rúg – a generációváltás tehát teljesen biztosan elmaradt, nem mintha erre újabb bizonyítékot kellett volna felhozni. Súlyosbítja a képet, hogy a régebbi verzió immár nem részesül a biztonsági frissítésekből, ami további kérdéseket vet fel.

A listán szereplő 10 legnépszerűbb telefon nem kapja meg a Fall Creators frissítést, a Microsoft maga pedig mintha szintén támogatná az Androidra és iOS-re történő váltást – ennek jegyében kissé meglepő lenne, ha mégis saját újabb terméket dobnának jövőre piacra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #2
    Elhaló sóhaj egy defibrillátorral többször megráncigált félhullából.

    Az elvi lehetőségei persze szerepelnek egy ilyen terméknek a Productivity Vision-ban 2011-ben (is) - hogyne szerepelnének! Azonban más dolog egy filmet leforgatni, ahol az eszközökön az UI tipográfiailag tökéletes, és az user experience teljesen illesztett a környezethez (AR), és végtelenül fluid: és megint más megvalósítani egy teljesen új, innovatív, konkurensekhez képest killer feature-kkal ellátott hardvereket és azokon futtatott szoftvereket. Noha erre potenciálisan képes lett volna az MS 2010-től kezdődően, a maradi vállalati kultúra, az ellustulás az évtizedekig bevált pénzkereseti, és konkurens-sz*patási technikák alkalmazása tökéletesen diszkvalifikálták az ilyen lehetőségeket. Azaz, noha a PV 2011 is evidens módon előre is jelezte azt a világot, ami ma a mobileszközök területén megvalósult, (legfeljebb nem annyira csillogó technológiai körülményekkel), mára a mobileszközök szegmensében mindenféle hegemóniájukat elvesztették a redmondiak. Sajnos és szerencsére egyaránt – sajnos, hogy csak két szereplő van a szegmensben, amely OS-t és architektúrát kínál, és szerencsére, mert végre legalább láthatóvá válik, hogy hol a helyük, miután 20 évig visszaéltek a piaci hatalmukkal, és undorító módon építették ki függőségi rendszerüket az iparágban, az akkor jelentőségét tekintve elsőrangú desktop szegmensben.
  • CairoJack #1
    Ehhez se hardvere, se OS-e nincs az MS-nek, ha mégis nekifut garantálom a WP-nél is nagyobb bukás lesz. Baromság a pletyka.