SG.hu

Itthon is bemutatták a Huawei Mate 10-et és a Mate 10 Pro-t

Ezek a vállalat első Kirin 970 processzorral szerelt, mesterséges intelligencia platformú okostelefonjai.

A nagyszabású, Hosszú Katinka részvételével tartott eseményen a cég tréning vezetője, Krecsmár Csaba mutatta be a készülékeket. A Mate 10 keret nélküli dizájnnal érkezik, azaz az 5,9 inches képernyő mellett alig látható a káva. A még ennél is nagyobb 6 inches Mate 10 Pro-ba 18:9 képarányú OLED kijelzőt szereltek. A telefonok sarka szimmetrikusan lekerekített, az ujjlenyomat-olvasó a Huawei Mate 10 esetében elől található, míg a Mate 10 Pro-nál azt hátulra rakták, ráadásul ez vízlepergető- és porálló is.


A telefonokat 12 és 20 megapixeles lencséjű optikai képstabilizátoros Leica duál kamerával szerelte fel a gyártó. Különlegességük még a Kirin 970-es processzor, mely mellé egy neurális számítási egység (NPU - Neural Processing Unit) is került. Utóbbi a minél jobb képminőség érdekében többek közt a hely- és tárgyfelismerést, a digitális zoom-ot és a portrékészítést is támogatja. A telefonok automatikusan választják ki a szükséges beállításokat felismerve az olyan környezeti elemeket, mint az étel, a hó vagy az éjszaka.


Android 8-cal és EMUI 8.0-val kerülnek a boltokba. Képesek egyszerre két alkalmazás egyidejű futtatására akár megosztott képernyő-használattal, a telefon kijelzőjének tükrözésével vagy annak kiterjesztésével is. A képernyő megosztásakor a személyes értesítések, hívások és üzenetek csak a saját telefonon jelennek meg. A készülékek 4000 mAh akkumulátorokat kaptak, ezeket gyorstöltéssel 30 perc alatt 58 százalékra tudjuk feltölteni, ami egy napra elég energia.


A vállalat elhozta ezek Lite verzióját is, ami csak nevében az: ez is 5,9 hüvelykes 18:9-es képarányú FullHD kijelzőt tartalmaz. Elő- és hátlapjára is egyaránt duál kamerákat raktak a jobb szelfik érdekében. Ebben 8 magos Kirin 659 processzor és 3340 mAh-es akkumulátor van. A 6 GB memóriát és 128 GB tárhelyet tartalmazó Mate 10 Pro mától rendelhető elő a távközlési cégeknél, javasolt fogyasztói ára 254 990 forint, egyébként a boltokban november 15-től lesz kapható titániumszürke és mokka színben.


A cégnek egyébként jól megy, hiszen a kedvező idei és a különösen az erős nyári eredményeknek köszönhetően már az Apple előtt futnak a gyártók versenyében. A jelek szerint idén rekordot dönthetnek, meghaladva a tavalyi szintet. Idén már több mint 100 millió okostelefont szállítottak le, amelynek köszönhetően az üzemi eredmény a január és szeptember közötti időszakra nézve rögtön 30 százalékkal emelkedett a tavalyi adathoz képest. 2016 során összesen 140 millió telefon „gurult le” a gyártósorokról, idén még ennél is többet adhatnak el, ehhez azonban a jó szereplés folytatására lesz szükség – nyilván többek között ezért is jelentették be, hogy még több, kifejezetten a közép- és csúcskategóriába szánt példánnyal jelentkeznek az elkövetkező hónapokban, tovább bővítve a meglévő kínálatot.

Amíg egyes dél-koreai és tajvani riválisok kifejezetten bukdácsolnak (lásd az HTC és az LG beszámolóit), addig a Huawei alaposan kinőtte magát az utóbbi években. Jelenleg több mint 10 ezer alkalmazott munkájára építhetnek, a fejlesztés pedig minden korábbinál nagyobb hangsúlyt kap, ami meg is látszik az eredményeken, hiszen globális szinten csak így lehetett elhódítani a másodiknak kijáró helyet. Más kérdés, hogy az Apple új készülékei révén éppen most, az utolsó naptári negyedévben fog visszavágni, egyelőre nem világos azonban, hogy ez mennyiben sikerülhet a Huawei dömpingje után. Bárhogy is legyen, a Huawei előretörése egyben a kínai gazdaság nyomulását is mutatja - immár saját félvezetőrészlegük is van, ami mindenképpen hasznos lesz a jövőben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!