Berta Sándor

Saját fordító­szolgáltatást indítottak a feröeriek

A szigetországban élők azért döntöttek így, mert a nyelvük nem szerepel a Google szolgáltatásában.

A Google Fordító rendkívül hasznos megoldás, azonban 110 olyan nyelv van, amelyek nem találhatók meg a rendszerében. A Feröer-szigetek lakói szerették volna, ha a helyi nyelv is bekerül a szolgáltatásba. Miután azonban erre nem került sor, így a felhasználók úgy döntöttek, hogy létrehozzák a saját platformjukat, amelyen önkéntesek segítenek és mobilvideókon keresztül szállítják az adott kifejezés feröeri megfelelőjét.

A Feröer-szigetek Dániához tartozik, de autonóm terület. A szigeteket közel 49 000 ember lakja, közülük 12 000 él a fővárosban, amely Tórshavn. A Faroe Islands Translate nevű platform elindítása a Visit Faroe Islands nevű nemzeti turisztikai iroda és az Atlantic Airways légitársaság támogatásának köszönhető.

A feröeri nyelv az indoeurópai nyelvcsaládon belül a germán, közelebbről az északi germán nyelvek közé tartozik. Az új fordítóoldalon a felhasználók többek között angol, spanyol, német és néhány további nyelven írhatják be azt a szót vagy mondatot, amelyet szeretnének feröeri nyelvre lefordíttatni. Az első rövid teszt rendkívül meggyőző volt, hiszen egy 12 óra 11 perckor megadott szónak már 12 óra 13 perckor megjelent a fordítása. A meglévő felvételek a főoldalon láthatók és akár javaslatként is megjelennek.

Érdekesség, hogy nem ez az első hasonló kezdeményezés a Feröer-szigeteken, ugyanis tavaly a helyi lakosok nem vártak tovább arra, hogy a Google az Utcakép szolgáltatásához feltérképezze az atlanti-óceáni szigetcsoportot, hanem birkák segítségével - Sheep View 360 néven - saját maguk készítettek helyi "utcaképeket". A kezdeményezést siker koronázta, ugyanis augusztus végén megjelent Tórshavn városában a Google egyik képviselője és magával vitte a felvételek készítéséhez szükséges felszereléseket, valamint útmutatókat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!