Berta Sándor

Reklámok helyett jön a bányászat?

A hirdetések már nem hoznak elég bevételt, ezért a honlap-üzemeltetők új üzleti modelleket gondolnak ki.

A legújabb módszer az, hogy az oldalakra ellátogatók okostelefonjait vagy számítógépét használják fel virtuális pénzek bányászatára. Amikor valaki felkeres egy ilyen portált, akkor hirtelen felugrik a készüléke processzorterhelése, míg a PC-k esetében a ventilátorok is nagyobb fordulatra kapcsolnak. Más jele ugyanakkor nincs az erőforrások használatának.

Ilyen honlap többek között a The Pirate Bay és a Showtime stream-platform. A forgatókönyv minden esetben ugyanaz: egy a háttérben futó, kis méretű program arra utasítja a felhasználó által használt böngészőt, hogy folytasson számításokat a monero nevű internetes fizetőeszközzel kapcsolatban. Ez a tevékenység a bányászat. Miként a bitcoint, úgy a monerót is át lehet váltani készpénzzé.

A bányászat rendkívüli módon megterheli az alkalmazott okostelefon vagy számítógép processzorát. A Showtime esetében például a CPU erőforrásainak akár 60 százalékát is lefoglalhatja ez a tevékenység. Mindez nem csupán az áramszámlát növeli meg, hanem a mobil készülékek esetében hozzájárulhat az akkumulátor gyorsabb lemerüléséhez is.

A Showtime egyelőre nem reagált a felvetésekre és megtagadott minden állásfoglalást a témában. A Showtime által alkalmazott szkripteket kínáló Coinhive nevű cég viszont közölte, hogy a jövőben minden esetben a felhasználók hozzájárulását akarják kérni a program telepítéséhez és használatához. Így a jövőben megjelenhetnek majd olyan üzleti modellek is, amelyeknél az emberek választhatnak a reklámok és a bányászati tevékenységet végző szoftverek között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zombee #9
    A reklámblokkoló valós dolog. Persze érthető, hisz sokkal több felugró, zenélő ablak lenne nélküle. Pl. a magyar origo.hu-n iszonyat mennyiségű reklám van, blokkoló nélkül elég rossz.
    A probléma az, hogy sokan csak felrakják, nem is tudják, hogy lehet a szűrést is szűrni, hogy ahol nem zavaró, ott maradhatna a reklám megjelenítése.

    Az origo.hu-ért mondjuk nem lenne kár, valami elképesztően alacsony színvonalú nyíltan kormánypárti oldal lett. És a pártállás csak egy dolog, de ennek olyan stílusban és színvonalon adnak hangot, ami szerintem megengedhetetlen egy hírportálon. De még egy keményvonalas narancsos blogon is.
  • gforce9 #8
    Színvonalas portálok mindig is voltak és lesznek a reklámpiactól függetlenül. Szelektív a memóriája egyeseknek vagy nem éltek akkor, amikor még az online marketing abból állt, hogy emailben küldtek egy oldallinket és kalap vagy még abból sem. Egyébként pedig azok az oldalak, amik bezárnak ,nem fogják fel, hogy ilyen a verseny. A látogatókat kell megfogni és a bevételek jönnek majd. Ha a látogatókat nem sikerül ott tartani, akkor felesleges a hiszti. Nincs igény az oldalra, annyit jelent. Ha pedig nincs igény rá, nem jogos elvárás az, hogy pénzt keressenek vele.
  • zola2000 #7
    Frászt

    ha például az SG.hu vagy akármelyik oldal kitenne egy gombot a cikk alá hogy "támogasd az oldalt bányászat bekapcsolása" (aki akarja bekapcsolja, aki nem az nem) abban mi lenne illegális?
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2017.10.10. 09:32:09
  • zola2000 #6
    egy biztos: ha ilyen oldalam lenne mobil eszközön nem kapcsolnám be azt a szkriptet (de szép szó : ) mert kb az arány: egy jobb pc másodpercek alatt bányászik annyit, mint egy mobil órák alatt.
  • bunny #5
    Így van. Sajnos a weblátogatók kb. a jelenlegi kormány szintjén gondolkoznak előre. Nem baj, ha elmegy lassan minden épkézláb ember meg a teljes fiatalság, jó ez így.
    Nem baj, hogy nem fizetünk az oldalaknak, hogy blokkoljuk a hirdetéseiket, jó ez így, dolgozzanak ingyen. Aztán amikor már csak a gagyi oldalak maradnak jön a hápogás, hogy miért nincs értelmes tartalom? Azért B+ meg "éhen haltak" a készítői. Saját oldalamat tudom felhozni, ketten csináltuk már csak egyedül, mert a kolléga kénytelen volt más, fizető állást keresni. És eddig napi 1 hír volt, most heti 2 max 3. "Köszönjük" a látogatóknak a "támogatást". Google hírdetésből napi kb. 30ft jött be, dolgozz ennyiért!

    A criptovaluta bányászat ahogy mondod egy kétségbeesett lépés, szerintem nincs is ezzel gond, csak legyen róla egy értesítés esetleg legyen kikapcsolható, és akkor eldöntheti a pacek, hogy fizet az akksikapacitással és villanyszámlával vagy sem. Magam is elgondolkoztam a bevezetésén a fenti feltételekkel.
    Utoljára szerkesztette: bunny, 2017.10.10. 09:13:18
  • ugh #4
    Erre is jonnek majd a blokkolok.
  • Cat #3
    Vagy pedig annyira kétségbeesett az oldal, hogy mivel reklámokból a blokkolók miatt nem jön számukra elég bevétel, bezárás előtt erre fanyalodnak, hátha bejön alapon.
  • kvp #2
    Nagy processzorterheles gyengebb keszulekeken automatikusan aktivalja a nem valaszolo alkalmazas figyelmeztetest. Erre a legtobb ember az adott oldal/program bezarasaval reagal. Sok keszuleken ez egy ido utan automatikusan meg is tortenik. Igy csak hasznalhatatlanna tudjak tenni az oldalukat, de meg az eredmenyek megerkezese elott le fognak allni a szamitasok. Esetleg ha eleve hazilag banyaszott kriptopenzzel kell fizetni az oldal betolteseert, akkor lenne hasznalhatobb a dolog. Viszont a gond az, hogy ezeknek a penzeknek mar a hasznalata is azt jelzi,hogy az adott oldal illegalis. Max. az onion router halozat sotetebbik reszen tunhet ez mukodokepes uzleti modellnek.
  • mgenya911 #1
    Az animált reklámokkal is az egyik legnagyobb baj, hogy fölöslegesen leszívják a CPU-t, és most erre tennének rá mégtöbbet... A mobile eszközök korában ez nem fog működni