Berta Sándor

A Hondára és Ausztráliára is lecsapott a Wanna Cry

Gyár és térfigyelő kamerák működését egyaránt megbénította a zsarolóvírus.

Május közepén vált ismertté, hogy a Wanna Decryptor (Wanna Cry) nevű zsarolóvírus száz országban számos vállalat, hivatal és felhasználó több tízezer konfigurációját fertőzte meg, köztük voltak brit kórházak, a spanyol Telefónica, a Német Vasút, a Renault és az amerikai FedEx PC-i. A zsarolóvírus egy olyan biztonsági hibát használt ki, amelyet eredetileg az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynöksége (NSA) fedezett fel, majd néhány hónappal ezelőtt hackerek hoztak nyilvánosságra. A sebezhetőséget a Microsoft már márciusban befoltozta, de csak azok a konfigurációk voltak védettek, amelyekre feltelepítették az adott frissítést.

A Honda kapcsán most kiderült, hogy kénytelen volt a Tokió közelében, Sayamában lévő üzemét 48 órára leállítani. Ez a gyár készíti az Accord szedán, az Odyssey Minivan és Step Wagon modelleket. A cég tájékoztatása alapján az első Wanna Cry-támadást követően hozott intézkedések nem voltak elegendőek. A kártevő támadta a Honda Japánban, Észak-Amerikában, Kínában és Európában lévő létesítményeit is.

A gyártó közölte, hogy a múlt héten vasárnap este észlelte, hogy több üzemének számítógépes rendszerét is megfertőzte a Wanna Cry. Az esemény következtében 1000 járművet nem sikerült elkészíteni. Az adatok visszaállítása azonnal elkezdődött és kedden a munkások újra felvehették a munkát. Azóta új fertőzéseket nem észleltek és további intézkedéseket hozták a rendszerek biztonságának erősítésére. Az nem derült ki, hogy az érintett számítógépeken milyen operációs rendszerek futottak.

Ausztráliában Victoria szövetségi állam rendőrsége eközben azt jelentette, hogy a Wanna Cry 55 infrakamerát és traffipaxot bénított meg, amelyeket a Tedflex nevű magáncég üzemeltetett. A kamerák nem károsodtak, csak az azokat vezérlő szoftverek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!