Berta Sándor

A demencia kezelésében is segíthet a virtuális valóság

Egyre többen szenvednek feledékenységben, de a különleges szemüvegek előhozhatják a korábbi emlékeket.

A krefeldi klinikán a demenciában szenvedő betegek először utazhatnak vissza virtuálisan az emlékeikbe. Szoftverfejlesztők ehhez rekonstruálták Krefeld egyik utcájának 360 fokos verzióját. A páciensek szétnézhetnek egy virtuális valóság szemüveg segítségével és akár mozoghatnak is az ismerős környezetben. Az ötlet akkor jött a Weltenweber nevű szoftverügynökség fejlesztőinek, amikor a cég egyik alapítójának édesapjánál demenciát diagnosztizáltak. Lukas Kuhlendahl, az egyik munkatárs közölte, hogy ezáltal volt személyes motivációjuk. Foglalkoztak az aktuális kezelési módszerekkel, például az emlékterápiával és azzal a ténnyel is, hogy az illető kiválóan kiismeri magát Krefeldben. Ezután alkották meg a város egyik részének virtuális környezetét.

Susanna Saxl, a Német Alzheimer Társaság szakértője kijelentette, hogy ez a módszer - a személy előéletének keretében - nagyon is észszerű. A lényege, hogy a szakemberek megkísérlik a betegekben felébreszteni a pozitív emlékeket és az életörömöt. Mindez lelassíthatja a betegség lefolyását. A technika használata ugyanakkor inkább a demencia korai szakaszában észszerű. Fennáll ugyanis a veszélye annak, hogy a betegek összezavarodnak a valóság és a virtuális környezet közötti gyors váltások miatt. A számítógépes játékokkal ugyanakkor sikerült jó tapasztalatokat szerezni.


A projekt létrehozásában a Gaming Aid szervezet, a krefeldi klinika orvosai és egy fejlesztőcsapat vett részt. Friedhelm Caspers, a klinika főorvosa szerint az emberek jól fogadták a technikát, amellyel hidat lehet létrehozni a jelenbe és lehetővé vált a két fél közötti kommunikáció. Az emlékek ugyanis önmagukban semmit sem érnek, ha nem sikerül azokat megbeszélni valakivel. Saxl végül kifejtette, hogy a drasztikus fejlődés ellenére a demencia gyógyítására továbbra sincs esély. A legnagyobb probléma, hogy bármennyire hatékonyak is a különböző kezelések, a gyógyszerek esetében tíz éve nem történt előrelépés.

Augusztusban írtunk arról, hogy egy másik területen, a különböző fóbiák legyőzésében is komoly szerepet kap a virtuális valóság. Immenstadtban tavaly március óta működik a virtuális valóság élményhely, ahol bárki szembenézhet a különböző élményekkel és a félelmeivel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!