Berta Sándor

Nyugdíjasoknak készített alkalmazást egy 82 éves programozó

Az idős nő korábban egy banknak dolgozott, de miután nyugdíjba ment, érdeklődni kezdett a programozás iránt.

Masako Wakamiya szoftvert készített kifejezetten a nyugdíjasok számára. A fejlesztésre az Apple vezetői is felfigyeltek. A 82 éves nő megjelent a WWDC konferencián, ahol még Tim Cook vezérigazgatóval is tudott néhány szót váltani. Ő volt a WWDC legidősebb és az egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó résztvevője.

Wakamiya szerint az internet korszakában komoly hatással van a mindennapi életre, ha valaki felhagy a tanulással. A korábbi banki alkalmazott az 1990-es években vonult nyugdíjba és 60 évesen érdeklődni kezdett a számítógépek, valamint a programozás iránt. Az okok között leginkább az szerepelt, hogy zavarta, hogy a fejlesztők alig készítettek alkalmazásokat a nyugdíjasok számára. Ezért alkotta meg a Hinadan nevű szoftvert, amely egy játék kifejezetten időseknek.


Ebben a felhasználóknak hagyományos japán kosztümökbe öltöztetett bábukat kell bizonyos sorrendben elhelyezniük. A játékot a Hina-Matsuri nevű japán bábufesztivál inspirálta. A rendezvényre mindig márciusban kerül sor a szigetországban. Bár a program jelenleg csak japán nyelven érhető el, rendkívül népszerű, nem véletlenül figyelt fel a készítőjére Tim Cook is. A menedzser megkérdezte a nőt, hogy miként biztosította azt, hogy az idősek is képesek lesznek használni az alkalmazást, mire ő azt válaszolta, hogy a programozás során kifejezetten ügyelt arra, hogy az idősek elveszíthetik a hallásukat és a látásukat, miként arra is, hogy alighanem az ujjaikat is már nehezebben tudják használni.


Cook sok szerencsét kívánt neki és inspirációs forrásnak nevezte. Esther Hare, a cég fejlesztői marketingért felelős vezetője az eltérő háttér fontosságát emelte ki, és hogy bárki megtanulhat programozni, nem csak fehér és ázsiai férfiak. "A technológia vált az új hobbimmá" - mondta Wakamiya.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dyra #2
    Pár éve ismertem egy fickót 74 évesen kezdett programozni. Tök jó progikat csinált hobbiból nyugdíjasként, az egyik progija egy CD kategorizáló volt a másik amit mutatogatot egy egyszerűsített fájl kezelő öregnek. Meglepett, hogy valaki még 74 évesen is képes volt ennyire új dolgokat megtanulni.Sajna ez már egy 15 éve volt remélem még nem patkolt el mert mostanra ki tudja hol programozna az öreg :))
  • barret #1
    Nem nyugger mobil kell nekik,hanem laptop hogy programozhassanak!