Berta Sándor

CES - robotok és egyedi termékek az LG-től

A gyártó többek között intelligens robotokat, a mesterséges intelligencia területén létrehozott innovációit és a dolgok internetével kapcsolatos fejlesztéseit mutatta be.

Az LG intelligens háztartási és ipari robotjai beszélgetnek, takarítanak és füvet nyírnak. A termékcsalád egyik tagja egyszerre okosotthon-vezérlő és intelligens, házi értesítési központ is. Ez az interaktív kijelzővel felszerelt Hub Robot a lakás más okos eszközeihez csatlakoztatva az Amazon Alexa hangfelismerő technológiát használja az olyan háztartási feladatok elvégzésére, mint a légkondicionáló bekapcsolása vagy a ruhák szárítási ciklusának megváltoztatása, méghozzá csakis hangvezérlés nyomán. A képernyőnek köszönhetően elérhetővé válik a zenelejátszási funkció, beállíthatók a riasztások és az ébresztések, emlékeztetők készíthetők vagy láthatóvá válnak a friss időjárási és közlekedési információk.


A robot képes arra, hogy különféle módokon létesítsen kapcsolatot az egyes családtagokkal. Egy helyben képes minimálisan mozogni és forogni, illetve érzelmek széles skáláját tudja kifejezni azzal, hogy egy arc jelenik meg kijelzőjén. Úgy tervezték, hogy testbeszéd használatával reagáljon, például fejbólintással válaszoljon az egyszerű kérdésekre, illetve mindig „tudatában legyen” a lakásban zajló tevékenységeknek, például ha egy családtag elmegy otthonról, hazaér vagy lefekszik aludni. Más minirobotokkal is kiegészíthető, amelyek a ház többi szobájában helyezhetők el. Ezek a kisméretű robotok - amelyeket szintén egy-egy egyszerű vizuális kijelzővel szereltek fel - lényegében a Hub Robot kiterjesztései és számos, a központi egységhez hasonló funkciót képesek ellátni.

A repülőtéri idegenvezető robot (Airport Guide Robot) - amely hamarosan a szöuli Incheon Nemzetközi Repülőtéren is szolgálatba áll - egy, az utazókat segítő intelligens információs asszisztens, amely angolul, kínaiul, japánul és koreaiul válaszol a kérdésekre. Az utas repülőjegyének gyors beszkennelése után pontos információkkal szolgál a beszállási időpontról és a kapu elhelyezkedéséről, de még a célállomás időjárásáról is. A robot becsült távolsággal és gyaloglási idővel útirányokat javasol a repülőtéren belüli célokhoz, valamint képes arra, hogy elkísérje az eltévedt vagy késésben lévő utazókat a kapujukhoz vagy más kívánt helyszínre.


Az LG repülőtér-tisztító robotja (Airport Cleaning Robot) egy nagyméretű robotporszívó, amely egy nagy kapacitású portartállyal, illetve számos tisztítókefével és motorral van felszerelve. Minden felületet képes feltakarítani a csempétől a padlószőnyegig, továbbá a legújabb okosszenzorokkal és kamerákkal szerelték fel annak érdekében, hogy még a legzsúfoltabb repülőtereken is veszélytelen maradjon. A többszörös szenzorok a lézer alapú fény- és távérzékelési technológia (LIDAR) mellett érzékeny lökhárítókat is használnak, amelyekkel az útba eső akadályokat mérik fel. A robot a szimultán helymeghatározás és feltérképezés (SLAM) technológiának köszönhetően mindig tudja, hogy éppen hol tartózkodik.

Az LG robotkínálatát a 2017-es CES-en egy fűnyíró robot (Lawn Mowing Robot) teszi teljessé. Ez sokféle kerttípushoz használható, a cég bejelentése szerint pontosan, megbízhatóan és mindenekelőtt biztonságosan nyírja le a füvet. A repülőtéri robotban is megtalálható szenzorokkal és lökhárítókkal felszerelve szintén minden pillanatban tudja, hogy hol helyezkedik el, és felismeri az útjába kerülő akadályok - például a fák vagy a sövények - helyzetét. A robot vágópengéje egyszerűen üzembe helyhető, könnyen hozzáférhető és felhasználóbarát.


A vállalat a CES-en demonstrálta azt is, hogy miként lehet egyszerűsíteni a mindennapi konyhai feladatokat az Amazon Alexa virtuális asszisztenssel. A Smart InstaView Door-in-Door okoshűtőszekrény az LG saját webOS platformjára épül és 29 hüvelykes LCD-érintőképernyővel látták el. A webOS segítségével a készülék használói számos hasznos funkciót és alkalmazást érhetnek el, így például a Food Channel ételreceptjei között böngészhetnek, hogy azok alapján készítsék el a napi menüt.

A Smart Tag funkció révén a hűtőbe helyezett élelmiszerek virtuális matricákkal és címkékkel láthatók el, így naprakészen nyomon követhető, hogy mi van készleten, a lejárati dátumokat feljegyezve pedig jövőbeli figyelmeztetések is beállíthatók. Az érintőképernyőn a családtagok üzeneteket hagyhatnak egymásnak, de készíthetnek saját tennivaló-listát is. A hűtő belsejében elhelyezett 2 megapixeles kamera révén több szögből is lefotózható a készülék tartalma, az így elkészített képek pedig bármely okostelefonra továbbíthatók, ami különösen jól jön akkor, ha valaki éppen bevásárlólista nélkül indult vásárolni.


Az LG a CES-en prezentálta az új SUPER UHD TV-it (SJ9500, SJ8500 és SJ8000 modellek) is, miközben partneri kapcsolatot alakított ki a Technicolorral. A SUPER UHD tévék támogatják a BT.2020 specifikációt és több mint egymilliárd szín feldolgozására képesek. A televíziókat Aktív HDR- és Dolby Vision-támogatás jellemzi. A készülékek mellett a webOS is frissült, webOS 3.5-ös verziójába a továbbfejlesztett Magic Remote mellett egy új funkció, a Magic Link is bekerült. A nézők a távirányító egyetlen gombjának megnyomásával elérhetik kedvenc szolgáltatásaikat - például a Netflix vagy az Amazon alkalmazását -, hogy 4K-tartalmakból válogathassanak és pillanatok alatt rálelhetnek majd a műsorukra, sőt, annak részleteiről - például a szereplőkről vagy a színészekről - is mindent azonnal megtudhatnak. A kibővített Magic Zoom funkcióval a képernyőn megjelenő kép bármely része kinagyítható és rögzíthető, ha pedig a felhasználók a tévét USB-kábelen mobiltelefonhoz vagy PC-hez csatlakoztatják, akkor 360 fokos virtuális valóság filmeket is nézhetnek rajta.

A konszern bejelentette új OLED tévécsaládját is, amely tíz, Active HDR technológiával és Dolby Atmos hangrendszerrel felszerelt modellt foglal magában. A 77 hüvelykes LG SIGNATURE OLED TV W elnyerte a 2017-es CES legjobb innovációjának járó díjat. Az új termékcsalád a gyártó OLED készülékeinek pixelenként vezérelhető fényerő technológiájára épül, amelynek köszönhetően a fényt kibocsátó képpontok egyesével ki- és bekapcsolhatók, a fényerejük egyenként szabályozható.


Az LG szintén bemutatta megújult audioeszköz-kínálatát. Az új LG SJ9 soundbar hangprojektor a Dolby Atmos technológián alapul és 4K Sound funkcióval (Hi Resolution Audio) is rendelkezik, amely minden magas minőségű veszteségmentes hangfájllal kompatibilis. Az SJ8 soundbar hangsugárzó a TV Perfect Fit Kit kiegészítővel tökéletesen illeszkedik az egyes LG televíziókhoz, bizonyos készülékek talapzata ugyanis kicserélhető a soundbarra. Az SJ8 is rendelkezik a 4K Sound és a 4K Pass-Through funkcióval, illetve a beépített Chromecast-szolgáltatás segítségével megvalósítható tartalom-streamelés.


Az SJ7 soundbar egyaránt elhelyezhető függőlegesen vagy vízszintesen, attól függően, hogy a használója milyen hangzást vár el. Az SJ7 két fele vezeték nélkül kapcsolódik és kiemelkedő sztereó hangzást nyújt. Az egyik fele beépített akkumulátorral is rendelkezik, ezáltal egyetlen kapcsoló megnyomásával háttér-hangsugárzóként is alkalmazható, így nyújtva erőteljesebb térhangzás-élményt. Egy másik gomb megnyomásával pedig hordozható módba kapcsolható, azaz teljesen különálló Bluetooth hangszóróként is használható bárhol és bármikor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sárkánylovag #4
    Majd az embereknek az lesz egymáshoz a kérdésük ezután hogy:
    -És mond neked 4K-s a hűtőd ?
    :)
  • Yagami #3
    ideje lenne már megtanulni angolul talán. Az segíthet.
  • Cat #2
    A vezető beszédfelismerési technológiát rengeteg magyar fejleszti, pl. a Samsung okostévéje és az Apple Sirije mögött is a Nuance cég programja áll, amely felvásárolta a Recognitát.
  • esemve #1
    és ezek az intelligens robotok vannak már annyira okosak, hogy magyarul is megértse amit hablatyolok, vagy idáig még nem jutott el az űrtechnika?