MTI

Madridban megszűnik a papíralapú jegy a tömegközlekedésben

Madridban év végén megszűnik a papíralapú jegy a tömegközlekedésben, az azokat kiváltó plasztikkártyákat pénteken kezdte árusítani a helyi tömegközlekedési vállalat (CRTM).

A mostantól használható Multi nevű kártya 2,5 euróba (775 forint) kerül, és egy útra szóló jegyeket, 10 utazásra alkalmas "gyűjtőjegyet", illetve a turistáknak 1,2,3,5 vagy 7 napos bérleteket lehet rátölteni, amelyek a metróra, a városi és távolsági buszokra érvényesek - áll a vállalat által közzétett tájékoztatóban. A közlekedési kártyákat a metrók bejáratánál elhelyezett automatáknál, és újságárusoknál lehet kiváltani és feltölteni, de utóbbira a Bankia nevű pénzintézet bankautomatáinál is lehetőség van.

A madridiak október 14-ig az interneten ingyen igényelhetik a plasztikkártyákat, amelyek nem személyhez kötöttek. Kivételt a nagycsaládosok és a fogyatékkal élők képeznek, akiknek 20-50 százalék közötti kedvezmény biztosítanak a jegyek árából a Multi-kártyán. Egy-egy plasztikkártya 10 évig lesz érvényes, amelyeket két évig díjmentesen cserélnek. A papíralapú jegyeket árusítása október végén szűnik meg végleg a spanyol fővárosban, a megváltott jegyeket pedig az év utolsó napjáig lehet felhasználni. A számítások szerint az intézkedéssel 27 tonna papírt és annak mintegy 230 ezer eurót (71 millió forintot) takarít meg a CRTM a hagyományos jegyek megszűnésével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #1
    Értelmesebb megoldás, mint amit a BKK akar bevezetni.