Berta Sándor

Európának több pénzt kell befektetnie a gigabites hálózatokba

Hálózati eszközgyártóként a Huawei nagy piacot lát az 5G fejlesztésében, így érthető a sürgetésük, de Ázsia és az USA mögött valóban le vagyunk maradva.

A Huawei azt szeretné, ha mielőbb elterjedne az 5G. A Huawei European Innovation Day 2017 nevű londoni rendezvényen Ken Hu, a konszern vezérigazgatója kijelentette, hogy Európának nagy szüksége van a teljes digitalizálásra. A felhasználók és a cégek egyaránt gyorsabb hozzáféréseket sürgetnek, de az Európa által tervezett 345 milliárd eurós befektetések, amelyek 2025-ig valósulhatnak meg, nem lesznek elegendőek a kontinens teljes digitalizálásához. Ehhez további 155 milliárd euró kellene, csak így lenne megvalósítható a gigabites társadalom. Mindezt azt jelenti, hogy 2025-re mindenhol Európában egy Gbps-os le- és feltöltési sebességnek kellene lennie. A Huawei az összegbe beleszámolta a vezetékes és a mobilhálózat költségeit is.


A cég szerint az okostelefonok lesznek az első 5G-eszközök, chiprészlegük már gőzerővel készíti az első kompatibilis modemet. Ez a gyártó azon új rendszerchipjét fogja támogatni, amelyet 2019-től a fogyasztói részleg új készülékeibe építenek majd be. Dr. Peter Zhou, a Huawei vezeték nélküli megoldásokért felelős marketingvezetője elmondta, hogy az első 5G-kompatibilis termékek, amelyek 2019-ben fognak megjelenni a piacon, az okostelefonok lesznek, azokat a routerek követik majd. Csak ezután kerülhetnek sorra a robotautók és a különböző infrastruktúrák.


Miután az 5G felel a dolgok internetében tartozó eszközök, az autonóm közlekedés és az infrastruktúra összekötéséért, ezért egyáltalán nem tűnt magától értetődőnek, hogy a modemeket először az okostelefonokba építhetik be. A menedzser a projekttel kapcsolatban nem árult el részleteket, de az kiszivárgott, hogy a Qualcomm és az Intel is készíti a saját 5G-modemjét Snapdragon X50, illetve Gold Ridge néven. Az alkatrészek sorozatgyártása 2018-ban kezdődhet el.

Zhou kiemelte, hogy a végfelhasználók számára az 5G előreláthatóan Ázsiában és az Amerikai Egyesült Államokban lesz először elérhető, Európa csak a harmadik piac lesz. Az 5G véglegesítését és szabványosítását a 3rd Generation Partnership Project (3GPP) nevű nemzetközi testület végzi, ez a folyamat 2018 harmadik negyedévében zárulhat le, ami azt jelenti, hogy 2019 előtt aligha jelennek majd meg a piacon az első kompatibilis eszközök. Az 5G igazi áttörése és elterjedése 2020-tól valósulhat meg.


Az 5G lehetővé teheti az infrastruktúrák, a gépek és a robotok, az autók és a felhasználói eszközök vezeték nélküli összekötését egymással. Az 5G-t a 4G és a 4.5G mellett párhuzamosan építik ki. Nyolc éven belül a 2015-ös szint ötszörösére emelkedhet az aktív kapcsolatok száma, 20 milliárd helyett 100 milliárd elérés valósulhat meg, 2025-ig pedig a világ háztartásainak 75 százalékában lehet majd szélessávú internethozzáférés. Az okoseszközök száma 40 milliárdra nőhet, a cégek 100 és azok alkalmazásainak a 85 százaléka fog a felhőkörnyezetben működni. A globális adatforgalom pedig 2025-re elérheti a 180 zettabájtot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ClassicR #3
    Csukott szemmel jársz? :) A Telenornál 6 ezer Ft (hűségidő nélkül) a korlátlan mobilinternet, jár hozzá 50 perc lebeszélhetőség is, és a P2P-t sem korlátozzák.
  • cylontoaster #2
    Ó dehogynem, eddig nem tudtál csudijó mnőségű videót nézni, mert lassan töltött. Most majd tudsz, így töredéke annyi idő alatt eléred a korlátot, így a szolgáltató jól jár.
    Nem ez a lényeg? :)
  • dyra #1
    amíg ilyen korlátosak a mobilelefizetős adatforgalmai addig túl sok értelme nincs növelni a sávszélt.