MTI

Unión belül bárhonnan elérhetők lesznek a korlátozott hozzáférésű tartalmak

Az Európai Parlament (EP) megszavazta a mai strasbourgi plenáris ülésén az online tartalomszolgáltatások határokon átnyúló elérhetőségét szavatoló új szabályokat.

Az uniós parlament sajtószolgálatának tájékoztatása szerint az 586 szavazattal 34 ellenében elfogadott új szabályok értelmében a jövőben más uniós országban is elérhetővé válnak a szolgáltatók által jelenleg korlátozott hozzáférésű online filmek, zenék, játékok, tévéadások, amelyekre lakóhely szerint előfizettek. Az EP által elfogadott szabályok lehetővé teszik, hogy egy másik uniós országban a szabadságukat, tanulmányaikat töltő vagy üzleti úton járó uniós állampolgárok korlátlanul hozzáférjenek az otthoni előfizetésük alapján ezekhez a tartalmakhoz. A jogszabály az olyan online előfizetéses szolgáltatásokra vonatkozik, mint a Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Spotify Deezer és társaik.

A tájékoztatás szerint, mivel tagállamonként változhatnak az adatvédelmi szabályok, az online szolgáltatók ellenőrizhetik, hogy ügyfelük nem állandó jelleggel költözött-e át egy másik országba. Ehhez személyi okmányt, nyilvános adózási információt, IP címet vagy postacímet használhatnak, az adatvédelmi szabályok maradéktalan betartásával és a személyi adatok szigorú védelmével. Az ingyenes tartalmakat szolgáltató oldalak számára a határon átnyúló hordozhatóság biztosítása opcionális - tették hozzá.

A rendelet szövegét még az Európai Unió Tanácsának is jóvá kell hagynia, ezt követően a tagállamoknak kilenc hónapjuk van a rendelet életbe léptetésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • takysoft #1
    Újabb iskolapéldája annak, hogy egy cikk szövegének vajmi kevés köze van a címéhez.
    Igen, mondjuk ki, ez is clickbait... Amiben amúgy az a kellemetlen, hogy egy érdekes, informatív, és jó kis cikknek tűnik. Csak alig van köze a címéhez, ami teljesen más implikál.

    A megvalósítás amúgy vicces lesz... Beállíthatom majd a netflixben, hogy magyar vagyok? És onnantól kezdve ez a beállítás lesz érvényes a geolokáció helyett?

    Ez ügyes megoldás lehet akár a VPN ellen is, de legalább ilyen jó megoldás lehet a VPN helyett is, ha a másik oldalról nézzük.
    (ha pl személyi igazolványt kérnek a regisztrációhoz, akkor elég jól működhet)