SG.hu

Informatikai hiányosságok a NAV-nál

Az Állami Számvevőszék elvégezte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal informatikai rendszereinek 2015. január 1. és 2016. június 30. közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését.

Az ÁSZ megállapította, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az informatikai terület irányítási rendszerét és belső kontrolljait, valamint a működéshez szükséges szervezeti kereteket és szabályzatokat kialakította. Ugyanakkor az informatika területre vonatkozó belső kontrollrendszer és belső ellenőrzés működtetéséről, valamint az informatikai terület összehangolt irányításáról nem gondoskodott.

Az ÁSZ ellenőrzése megállapította, hogy a NAV az informatikai terület irányítási és kontrollrendszerét, valamint annak operatív célkitűzéseit meghatározta, a működéshez szükséges szervezeti kereteket és szabályzatokat kialakította, erőforrás-gazdálkodási feladatait ellátta. A kialakított belső kontrollrendszer tekintetében ugyanakkor az informatika területén nem gondoskodott a kockázatkezelési, nyomon követési és kontrolltevékenységekre vonatkozó elemek működtetéséről. Az informatikai tárgyú szerződések kapcsán a beszerzésekre és kötelezettségvállalásra vonatkozó szabályzatokat betartotta, a szerződések informatikai szakmai követelményeinek meghatározása, a kapcsolódó teljesítések, illetve az informatikai fejlesztések során azonban nem a belső szabályzatokban foglalt előírások szerint jártak el.


Az ÁSZ értékelte az e-kereskedelemmel összefüggő áfa megfizetésével, a K+F kedvezmények érvényesítésével és a köztartozások beszedésével kapcsolatos tevékenységeket is. A NAV ellátta az e-kereskedelemmel kapcsolatos adóhatósági feladatok hazai e-kereskedőkkel kapcsolatos ellenőrzési feladatait. Kockázatkezelését és ellenőrzéseit ugyanakkor a más EU-tagállamban letelepedett, távolról is nyújtható szolgáltatást nyújtó adózókra nem terjesztette ki.

Az ÁSZ megállapította, hogy a kutatás-fejlesztési kedvezményekkel kapcsolatos feladatokat a Hivatal a társasági adóztatással összefüggő folyamatain belül látta el, amely feladatellátás az ellenőrzött időszakban szabályszerűen, megfelelő informatikai támogatás mellett történt. A NAV ellátta az adók módjára behajtandó köztartozásokkal kapcsolatos feladatait, az ehhez szükséges belső szabályozó eszközöket, szervezeti kereteket kialakította, a végrehajtás során azonban nem tartották be a jogszabályban előírt határidőket. A Hivatal szakmai feladatellátását és a belső kontrollok működését informatikai rendszerek támogatták, de azok nem biztosították a feladatellátás folyamatában a határidők és a feldolgozás teljes körűségének kontrollját.

Az ellenőrzés a NAV vezetőjének fogalmazott meg négy javaslatot, melyekre az érintettnek a jelentés kézhezvételét követő harminc napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Elmin #3
  "/De sebaj ! Majd letrafizunk párezer autóst a 30-as táblánál.Az mindig bejön.../"

  Mert szerinted a rendőrségi büntetés megoldja a NAV belső problémáját?
 • esztyopa #2
  Nagy a gáz!
  Már a legfőbb aranybányánál is hiányosságok vannak !
  /De sebaj ! Majd letrafizunk párezer autóst a 30-as táblánál.Az mindig bejön.../
 • kékherceg #1
  És akkor még az AbevJavaról szó se volt, vagy az EKÁER-ről, vagy az Ügyfélkapuról, esetleg az online adatszolgáltatás vagy az adatexport körüli mizériáról.