MTI

4G hálózaton továbbítja az adat mellett a hangot is a Telekom

Hívás közben is folyamatos, 4G sebességű adatkapcsolatot tesz lehetővé az új technológia.

A Magyar Telekom Krisztina körúti székházában végzett, tavaly májusi teszthívást követően a cég ma teljes magyarországi 4G hálózatán elindította a hangszolgáltatást. A VoLTE (Voice-over-LTE) technológia révén a hanghívások is a 4G hálózaton (nem pedig a 3G vagy 2G hálózaton) bonyolíthatóak le, ami a cég közleménye szerint gyorsabb hívásfelépülést, HD hangminőséget és telefonálás közben is folyamatos, 4G sebességű mobilinternet kapcsolatot tesz lehetővé. Mindemellett fontos lépcsőfokot jelent a mobilhálózatok fejlesztésében a 4G Hang, hiszen a zökkenőmentesen kapcsolódó, teljesen IP-alapú hálózatok irányába tereli a mobilszolgáltatást.

A magyarországi kereskedelmi forgalomban 2012 januárjában elinduló 4G hálózaton eddig csak mobilinternet szolgáltatást lehetett nyújtani. A 4G szabvány fejlesztésének elsődleges motivációját a 2G illetve 3G hálózaténál gyorsabb adatkapcsolat, vagyis a nagyobb sebességű és még jobb minőségű mobilinternet szolgáltatás biztosítása jelentette, ezért a szolgáltatók jellemzően nem kezdték meg a hangszolgáltatást is lehetővé tévő fejlesztéseket.

A 4G Hang használatának feltétele az elérhető 4G hálózaton túl a 4G hívásra képes mobilkészülék. A Magyar Telekomnál a Samsunggal szoros együttműködésben elsőként a Samsung Galaxy S7 és egy időben az S7 Edge típusú, illetve a gyártó legújabb csúcsmodelljeire, a Samsung S8 és S8+ készülékekre érkezik meg az a szoftverfrissítés, amellyel a 4G Hang használata elérhetővé válik a Telekom ügyfelei számára. Ez a frissítés online, azaz vezeték nélküli módon is a Magyar Telekom mobil előfizetők rendelkezésére áll. A Magyar Telekom a mobiltelefon-gyártókkal megállapodva folyamatosan teszi elérhetővé újabb készüléktípusok esetében is a 4G Hang használatának lehetőségét.

Az első VoLTE-hívásra képes hálózat 2012-ben, Dél-Koreában indult el, 2016 végére pedig több mint 80 országban vált elérhetővé a 4G hálózaton keresztül is a hangszolgáltatás. Európában a Deutsche Telekom Németországban, Csehországban, Lengyelországban, Szlovákiában és Görögországban tette eddig elérhetővé saját 4G hálózatán a hangszolgáltatást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!