SG.hu

Még mindig csak tesztelgeti a BKV a metró-beléptetőkapuját

2017. július 31-éig az egyik metróállomáson sor kerül egy beléptető tesztkapu-rendszer telepítésére.

Elfogadták az elektronikus jegyrendszer ütemtervét, melynek keretében a BKK és a szállító Scheidt & Bachmann próbaprojekteket indít. A Deák Ferenc téri aluljáró Sütő utcai kijáratát kapukkal, valamint az egyik HÉV-állomást érvényesítő készülékekkel szerelik fel. A közlekedési vállalat itt teszteli a rendszert, mely alapján a két társaság megkezdheti az engedélyezési eljárásokat, valamint az elfogadott és engedélyeztetett prototípusok alapján elindulhat a sorozatgyártás.

A projekt harmadik munkafázisa ért véget, 90 változtatás átvezetését végezték el a korábban kialakított követelményrendszerben. Ezek a változások többek között azért voltak szükségesek, mivel az eredetileg kiírt szerződés nem tartalmazta a 2016 januárjától bevezetett új elektronikus személyi igazolvány (E-szig) használatát a közösségi közlekedésben, továbbá a HÉV és az agglomerációs autóbuszjáratok átadását az állam részére, valamint a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvény alapvető módosítását a közlekedési kártyák kibocsátásával kapcsolatosan.

A most lezárt munkafázis rengeteg technológiai megoldást, változtatást és új technikai elem kialakítását és elfogadását is tartalmazta, például a kézi készülékek felkészítése a különböző utazási médiák olvasására, a kártya-regisztrációs folyamatok szoftveres megoldásainak kidolgozása, illetve a rendszer felkészítése az új, elektronikus személyazonosító igazolványok elfogadására. Megtörtént az információbiztonságról szóló törvény időközben megváltozott követelményeinek átvezetése is.

A metróállomások aktualizált, a korábbinál pontosabb utasforgalmi felmérése alapján sikerült véglegesíteni az állomásokra elhelyezendő kapuk darabszámát, melynek alapján megkezdődött a kiviteli tervezés. Megvalósult a különböző jegyellenőrző és érvényesítő készülékek külső megjelenésének véglegesítése is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #4
    Hat ugy azert eleg nehez ha allandoan valtoznak a torvenyek, gyorsabban mint ahogy kovetni lehet oket. Egy elonye van az uj megoldasnak, hogy berletek meg jegyek helyett lehet majd szemelyivel is utazni. Elvileg majd a szemelyi alapjan tudja a rendszer hogy az illetonek van-e berlete. Aki akar persze vehet rendes berletet is, ami egy a szemelyihez hasonlo kartya lesz. Akinek ez se tetszik annak meg marad a regi vezetekes telefonkartyakhoz hasonlo feltoltos jegy kartya. Ez utobbi van sok sok eve Londonban is.

    Elvileg azert kenyelmesebb, mert nem az ellenorok ellenoriznek hanem a kapuk/jegykezelo automatak es ezekbol egy buszon akar minden ajton lehet egy, tehat nem kell elsoajtozni a kevesbe forgalmas idopontokban sem. Cserebe viszont logni is nehezebb lesz...

    A kapuk lesznek problemasak. Vannak olyan allomasok ahol mar most is kozel 100% a forgalom, tehat a kapus rendszerhez nincs eleg hely. Bar ha a kinyilo kapukat forgotarcsasokra cserelik, akkor meg akar tarthato is marad az ateresztokepesseg.
  • duke #3
    Remelem sosem fog mukodni. Mit kepzelnek ezek ?
  • anubys1984 #2
    2007-ben is írtak róla, hogy egy év és átállnak erre a rendszerre.
    Nehéz így őket komolyan venni....
  • fonak #1
    Talán 10 év múlva lesz is belőle valami :)