Gyurkity Péter

Saját chippel jön a Xiaomi Mi 5c

A cég az előzetes jelzések után nem várt sokat, máris piacra dobták az első ilyen telefont.

Február közepén számoltunk be a hírről, miszerint a Xiaomi saját chipet tervez, ez pedig hamarosan egyes készülékekben is felbukkanhat. Erre most sor is került, az első körben pedig egy meglehetősen szerény megoldással próbálkoznak, ami a szűkre szabott menetrenddel magyarázható.

A Xiaomi Mi 5c egy 5,15 hüvelykes érintőképernyőt kapott, amely az 1080p felbontást támogatja. Ezt 3 GB LPDDR3-memória, egy 64 GB-os, tovább bővíthető belső tároló, a szokásos dual-SIM opció, egy 12 megapixeles hátoldali f/2.2 kamera, annak 8 megapixeles f/2.0 társa, 7,09 mm-es vastagság, fém külső, Kínában VoLTE, valamint egy 2860 mAh-s akkumulátor egészíti ki, nem mondhatjuk tehát, hogy egy rendkívül erős összeállítás mellett tették le a voksukat. A cél azonban nem is ez, hanem a vállalat első saját chipjének piacra dobása volt, amihez nagy valószínűséggel sikerült megtalálni a megfelelő körítést.

A processzor feladatait a Surge S1 chip látja el, amelyet a 2014 októberében útnak indított leányvállalat, a Pinecone állított össze. Itt összesen nyolc Cortex-A53 magot kapunk, amelyből négy 2,2 GHz-en fut, a másik négy pedig 1,4 GHz-en dolgozik. Grafikus vezérlőként a Mali-T860 MP4 kapott helyet a burkolat alatt, maga a chip pedig még a TSMC 28 nanométeres gyártástechnológiájával készül, ami azzal magyarázható, hogy az első mintapéldány csak tavaly szeptemberben készült el, tehát igencsak szoros menetrendről beszélhetünk. Ami a teljesítményt illeti, itt egyes vélemények szerint a Snapdragon 625 és a MediaTek Helio P20 típushoz hasonló adatokra számíthatunk, a cég azonban még adós az egyéb régiókban használt frekvenciasávok támogatásával.

A készülék március 3-án jelent meg Kínában, ára 220 dollárnak felel meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hungi #2
    A pletykák szerint 2 soc-ot terveztek a Leadcore-ral, lesz egy erősebb is hamarosan.
  • petrov144 #1
    "nem mondhatjuk tehát, hogy egy rendkívül erős összeállítás mellett tették le a voksukat"

    kinek mi az erős, nekem a 3 giga ram és a 8 magos proci legalábbis nem gyenge.

    Nem mindenki tud v akar 100 ezret költeni egy telefonra.