Gyurkity Péter

Saját chipet fejleszt a Xiaomi

Ez pedig több előnyt is kínálhat a cégnek, amely az utóbbi időben vesztett lendületéből.

A Xiaomi kapcsán az utóbbi hónapokban leginkább arról olvashattunk, hogy a korábban még szárnyaló cég mára egyértelműen hátrányba került bizonyos hazai riválisokkal szemben. Ezt a mostani információk szerint nemcsak saját üzlethálózatuk kiépítésével, de egy egyedi chip kifejlesztésével is ellensúlyoznák.

A Wall Street Journal saját forrásra hivatkozva ír arról, hogy a cég vezetése elszánta magát a saját chip fejlesztésére, bár ezt az érintettek hivatalos csatornákon keresztül egyelőre nem szeretnék megerősíteni. Az azonban már most levonható következtetésként, hogy a lépés több potenciális előnyt is kínál, hiszen a saját komponens alkalmazása egyrészt olcsóbb lenne (összevetve azzal, ha azt a Qualcomm vagy a MediaTek szállítaná le), másrészt pedig ez, a Huawei példáját követve, további opciókat tenne elérhetővé a gyártó számára.

Megemlítik itt, hogy utóbbi cég a Kirin névre keresztelt chip, valamint annak szoros integrációja révén tudta elérhetővé tenni a mesterséges intelligenciát előtérbe helyező funkciót a Mate 9 okostelefonban, amely elsősorban a felhasználó szokásait figyeli, ennek alapján pedig a kényelmet hivatott tovább növelni. Mindez jóval bonyolultabb feladat lett volna egy külső partnertől érkező processzor alkalmazása esetén, de ugyanígy szóba jöhet itt a Samsung, amely még mindig uralja az okostelefonok globális piacát, és szintén saját chipekkel, az Exynos család tagjaival szélesíti ki katalógusát – természetesen azért Snapdragon chipek is bőven megtalálhatók a gyártó telefonos kínálatában.

Amennyiben a hír beigazolódik, jó eséllyel az MWC alatt ismerhetjük majd meg a részleteket, de nincs kizárva, hogy csak valamikor ezt követően árulják el azokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #2
    Hát tényleg olcsóbb lehet házon belül chipet gyártani, mint úgy venni ilyen Snapdragon / mediatek cégektől, ha már minden nagyobb mobil gyártó saját chipet csinál...

    (vagy talán nem kéne kartellezniük)
  • hungi #1
    Ez eléggé régi hír, a xiaomi már majdnem 2 éve akar saját soc-ot akar gyártani, pl:


    Akkor a Leadcore-ral kötött megállapodást. 2016-ban ki is jött egy hongmi 2A jelű low budget telefon Leadcore soc belsővel kínai piacra (kínai lte támogatással). Majd meglétjuk, hogy bejön-e nekik.

    E szerint a roadmap szerint ebben az évben a Leadcore már 14nm-es, 8 magos 64-bites A53 soc-okat fognak gyártatni (fabless cég), saját LTE 5G modemmel. Lehet, hogy ezt akarja a xiaomi felhasználni (?)

    Utoljára szerkesztette: hungi, 2017.02.16. 08:49:16