Mortimer

Újabb szuperszámítógép kezd dolgozni

A Boston Egyetem vásárolt egy IBM szuperszámítógépet, amivel radikálisan lecsökkenhető a részecske- és kvantumfizikai számítások ideje.

"A jelenlegi kapacitásunk másodpercenként 75 millárd művelet elvégzése" - nyilatkozta Claudio Rebbi, az egyetem számítástechnikai központjának igazgatója. "Az új számítógéppel ez az érték 100 milliárdra nő".
Ez az első ASCI támogatással, azaz az Energiaügyi Minisztérium kezdeményezéséből megvalósult gép. Egy korábbi ASCI White IBM gépet nukleáris számítások végzésére használja a kormányzat.

Az egyetem korábbi, már öt éves SGI-Cray szuperszámítógépét az új beindulásával együtt lassan kivonják a forgalomból, mondta John Porter az iskola információs vezetője. Az ASCI White-ot Power 3 mikroprocesszorok hajtják, de 2 éven belül Power 4-re cserélik azokat, nyilatkozta Porter, megjegyezve, hogy az egyetem kapcsolatainak bővítésén dolgozik. Rebbi becslése szerint a 2002-es fejlesztés tizedére csökkenti a számítási időt.

Sem az IBM, sem a Boston Egyetem nem kívánta megjegyezni az ASCI White vételárát. A júniusban eladott, két kosárlabdapályát elfoglaló és 17 elefánt tömegével megegyező masina 110 millió dollárba került. Az IBM 1999-ben vált a hagyományos szuperszámítógép piac vezetőjévé, jelenleg 30%-os részesedést birtokolnak. Ez mintegy 250 gép eladását jelenti évente, áruk 2-től 100 millió dollárig terjed, amiket az időjárás előrejelzéshez, kutatásokhoz és kódolási számításokhoz használnak fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!