Berta Sándor

Raspberry Pi-kihívó az Asustól

A gyártó miniatűr PC-je drágább, de nagyobb teljesítményű.

Az Asus piacra dobta a 90MB0QY1-M0EAY0 Tinker Board típusú termékét, amely a Rockchip RK3288 processzorra épül. Az utóbbi alapja az ARM-Cortex-A17, amely nyolcmagos, az órajele pedig 1,8 GHz. A CPU-t a Mali-T764 grafikus chip egészíti ki, amely a 4K-videók lejátszásával is elboldogul. Az új miniatűr számítógépet a társaság elsősorban a fejlesztőknek és a barkácsolóknak ajánlja, a felhasználási területek száma gyakorlatilag végtelen.

A gigabites Ethernet mellett a PC-t ellátták 192 kHz/24-bites audiochippel, 2 gigabájt LPDDR3 RAM-mal és MicroSD memóriakártya-bővítőhellyel is. Emellett van 802.11b/g/n WiFi- és Bluetooth 4.0 + EDR-támogatás, 3,5 mm-es audiocsatlakozó, CSI-port a kamerákhoz, DSI-port a HD felbontáshoz, HDMI 2.0-kimenet, továbbá négy USB 2.0-port és egy MicroUSB-port, amely az áramellátásért felel. Ezenkívül a felhasználók - tetszés szerint - további kiegészítő portokkal is elláthatják a számítógépet.


Az mindenképpen érdekes, hogy az Asus eddig még hivatalosan nem közölte a termék jellemzőit, azok csupán a Farnell brit csomagküldő platform rendszerében érhetők el. A számítógép jelenlegi bevezető ára 45,83 fontos (áfásan 55 font) és támogatja a Debian, valamint a Kodi rendszerek alkalmazását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • asgh #8
  Valóban a PI kompatibilitás a lényeg. Jó pár ázsiai gyártó futott bele a csőbe, amikor nettó teljesítménnyel akartak egy olyan piacon előzni, ahol a platform egységessége fontosabb szempont, mint a hardver paraméterek.
  Jó példa erre a kismillió arduino-val nem kompatibilis, kínai mikrokontroller board, amit a magasabb órajellel és több memóriával akarnak eladni, aztán vagy megelégedsz a kínai nyelvű barkács fejlesztőkörnyezettel, amit két hónap múlva már nem frissítenek, vagy fejlesztesz rá assembly-ben.
 • Fefy #7
  Ez van a Franell oldalán:
  "Supports Debian OS with KODI"

  Tehát nem önállóan Kodi, hanem Debian-on futó Kodi-ról van szó, ami nem mindegy...
 • sarpba #6
  Pedig hunginak igaza van. A kodi nem oprendszer, ezért önálló (értsd oprendszer nélküli) futtatásra nemalkalmas.

  Kodi = "Open Source Home Theater Software". Az egy dolog, hogy számos olyan kodival egybehegesztett mini OS-t fejlesztenek, ami úgy tűnhet, hogy csak a kodi lenne, de valójában egy mini linux + a kodi. (Openelec, Libreelec, OMSc).

  Az pedig hogy az Asus oldalán mit írnak (ha nem értelmezted félte, bevallom őszintén lusta vagyok megnézni), csak egy tipikus példája annak, hogy mennyire szabad megbízni az internet által szolgáltatott információknak.
 • ugh #5
  Szerintem normalisan valaszoltam.
  Most mi a faszt arcoskodsz ze nyomorek?
  Az asus oldalan se openelecet irnak hanem konkretan kodit.
  Te kis buzi...
 • kvp #4
  Kerdes a hardver es a szoftverkornyezet Raspberry kompatibilitasa, mert ez az eredeti platform nagy elonye hogy konzekvens es hosszu ideje gyartasban van. (kvazi szabvannya valt mint az ibm pc anno)
 • hungi #3
  LoL maradtál volna csendben...
 • ugh #2
  Hat nem egeszen.
  Van ilyen linux alapu, onmagaban futo os nelkul hasznalhato valtozata is.
  Meg x86-ra is.
  Ha jol tudom.
 • hungi #1
  A kodi nem (op)rendszer hanem szoftver. Talán libreelec-re gondoltatok?