Berta Sándor

Fellép a vitatott tartalmak ellen a Facebook

A közösségi portál az egyes országokban akár külön partnerekkel is együttműködhet.

Németországban a társaság a Correctiv nevű központtal közösen dolgozik az álhírek visszaszorításán. A Correctiv a felhasználók által jelentett tartalmakat fogja megvizsgálni és amennyiben szükséges, akkor kétségesnek minősíteni. Az Amerikai Egyesült Államokhoz hasonlóan korlátoznák azt a lehetőséget is, hogy valaki álhírekkel kereshessen pénzt.

Guido Bülow illetékes menedzser közölte, hogy a regisztrált tagoknak lehetőségük lesz arra, hogy egy bejegyzést lehetséges álhírnek jelöljenek be. Aki így dönt majd, az ezzel a lépéssel egy átfogó vizsgálati folyamatot indít el. Amennyiben bebizonyosodik, hogy az információ valóban álhír volt, akkor megfelelő figyelmeztetés jelöli majd, továbbá egy hivatkozás, amelyet megnyitva egy a témához kapcsolódó és valódi tényeket taglaló cikk fog megjelenni.

Bülow hozzátette, hogy a bejegyzések lehetősége nem tűnik el, azt nem fogják elrejteni, továbbra is mindenki megoszthatja azt, amit akar, de a figyelmeztetés a megosztott információkon is látható lesz. Az is opció, hogy az álhírek olvashatóságát csökkentik. Amennyiben pedig bebizonyosodik, hogy az adott információt kattintásgeneráló célzattal terjesztik a közösségi oldalon, akkor ez egy jelzés lehet az üzemeltetők számára, hogy szűrjék ki az ilyen bejegyzéseket.

A Correctiv az együttműködésért cserébe nem kap pénzt a Facebooktól. David Schraven, a központ vezetője hangsúlyozta, hogy meggyőződésük, hogy mindent meg kell tenni a közösségi platformokon az álhírek elterjedésének megfékezéséért. A Facebook egyébként szeretne még több partnert megnyerni az ügy támogatására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bandicoot #2
    Magyarul minden ami a VALÓSÁG és sérti a libsi érdekeket cenzúrázva lesz...
    De a hologiccs, a fekaáradat, a gazdasági bevándorló erőszakológépek sajnáltatása és a többi népbutító szenny az mehet ezerrel.
  • poiuztrewq #1
    "Németországban a társaság a Correctiv nevű központtal közösen dolgozik az álhírek visszaszorításán. A Correctiv a felhasználók által jelentett tartalmakat fogja megvizsgálni és amennyiben szükséges, akkor kétségesnek minősíteni. "

    V. ö.:

    "Az internet sem biztonságos tér többé. A Facebook törölte azt a bejegyzésemet, amelyben szóvá tettem a fideszes média ellenem indított karaktergyilkossági kísérletét. Az utókornak ugyan archiváltam a cenzúrázott tartalmat a Szélsőközép portál és a Magyar Nemzet Online szerverein, a tényen ez azonban mit sem változtat: a kormánymédia döntéshozói nem tűrték az Orbán-klánt ért bírálatot, a jól szervezett fideszes trollkommandók tömegesen jelentették fel a százezer elérésnél és kétezer lájknál járó posztot, amit Zuckerberg robotcenzorai haladéktalanul el is távolítottak. A döntést a Facebook nem indokolta, csak annyit közölt, hogy legközelebb akár a teljes profilt is törölheti."

    // Puzsér, Magyar Nemzet, http://mno.hu/cinkosakinema/a-civil-vilag-a-valodi-ellenzek-1380776