Berta Sándor

Fiatal hackereket tartóztatott le az Europol

A bűnüldöző hivatal szkriptkölyköket vett őrizetbe.

Az Europol bejelentette, hogy a DDoS-támadásokhoz használt szoftverek terjesztése és használata miatt 34 embert tartóztattak le, emellett 101 további gyanúsított megúszta figyelmeztetéssel a dolgot. Ők mindannyian állítólag fizettek olyan szolgáltatásokért, amelyek segítségével képesek voltak végrehajtani támadásokat a különböző országok infrastruktúrái és informatikai rendszerei ellen.

A gyanúsítottak egy része kevesebb, mint 20 éves, úgynevezett szkriptkölyök. A szakemberek azokat a fiatalokat nevezik így, akik nem rendelkeznek komoly számítógépes ismeretekkel, de mégis képesek egyszerűen kezelhető szoftverek segítségével kibertámadásokat végrehajtani.

Steven Wilson, az Europol Európai Kiberbűncselekmények Elleni Központjának vezetője elmondta, hogy a fiatalok mai generációja sokkal inkább a technológiával együtt nő fel, mint a szüleik. Közülük sokan már kamaszként szembesülnek a kiberbűnözéssel, anélkül, hogy tisztában lennének a lehetséges következményekkel. A korrekt eljárás velük szemben az, hogy felvilágosítják őket arról, hogy a kiberbűnözés is bűncselekmény, és bátorítani kell őket arra, hogy a képességeiket más módon használják. Az Europol ezért kampányt indított azért, hogy felvilágosítsa a fiatalokat a kiberbűnözés kockázatairól.

A rendőri akciókra december 5. és 9. között az Amerikai Egyesült Államokban, Ausztráliában, Belgiumban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Hollandiában, Litvániában, Magyarországon, Norvégiában, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban és Svédországban került sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #1
    Micsoda fogás! Pár eltévedt vér istván...nagy feladat lehetett elkapni őket. Persze az igazi profikkal szinte semmit nem tudnak kezdeni, de az ilyen "akciók" emelik a bűnüldöző szervek pozitív statisztikáit. Parádés tényleg...