Berta Sándor

Könnyű célpontok a pacemakerek

Brit és belgiumi biztonsági kutatók kimutatták, hogy nem okoz gondot a bűnözők számára a szívritmus-szabályozók feltörése.

Eduard Marin, Dave Singelée és Bart Preneel, a Leuveni Egyetem munkatársai; Rik Willems, a Leuveni Egyetemi Kórház kardiológusa, valamint Flavio D. Garcia és Tom Chothia, a Birminghami Egyetem kutatói anyagukban azt emelték ki, hogy a legnagyobb problémát az jelenti, hogy nem igazán vannak megfelelő biztonsági szabványok. A biztonsági kutatók közölték, hogy ilyen jellegű biztonsági problémákat összesen 10 eszközben találtak. Vagyis nem egyedi esetekről van szó, hanem egy általános és súlyos problémáról, amely nagyon sok gyártót érint. A pacemakerek feltörése mellett elvileg lehetővé válhat az eszközök kikapcsolása is.

A korszerű szívritmus-szabályozókat vezeték nélküli kapcsolattal látják el, az orvosok ennek segítségével olvassák ki az adatokat. Ezen értékek felhasználásával akár egyéni terápia is kidolgozható vagy elkerülhető a műtét. A gond csak az, hogy ezeket a vezeték nélküli kapcsolatokat gyakran vagy nagyon rosszul vagy egyáltalán nem védik az illetéktelen hozzáférésektől. A hackerek elvileg a készülékek minden funkcióját elérhetik, ezáltal megváltoztathatják az adatokat és az adott egyénhez igazíthatják a terápiákat. Sőt, a pacemakerek lekapcsolása esetén a beteg még meg sem tudná, hogy pontosan mi történt, hiszen a hozzáférés a távolból és gyakorlatilag észrevétlenül történne.

Normális esetben egy szívritmus-szabályozó vezeték nélküli kapcsolatának hatótávolsága körülbelül öt méter, antennák alkalmazásával azonban a bűnözők növelhetik ezt. A szakemberek arra akarták felhívni a figyelmet, hogy ezen a területen sürgősen komolyabb biztonsági szabványokra van szükség. S a legfontosabb: nem adatok vagy pénz tűnhetnek el, hanem emberéletek kerülhetnek veszélybe.



Tavaly áprilisban derült ki, hogy Billy Rios amerikai biztonsági kutató feltörte a Hospira osztrák cég Life Care PCA nevű infúziós pumpáját. Az eszköz a műtétek során biztosítja, hogy a páciens folyamatosan megkapja az érzéstelenítőt, az antibiotikumokat vagy más anyagokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #1
    Pészméker-botnet, az sem semmi.