Berta Sándor

Svédország betiltotta a kamerás drónokat

A skandináv országban rendkívül komolyan korlátozták a robotrepülőgépek működését.

Egy helyi bíróság úgy döntött, hogy a kamerával felszerelt robot légi járművek csak engedéllyel, a balesetek megelőzése, illetve a bűncselekmények megakadályozása vagy felderítése céljából lesznek a jövőben üzemeltethetők.

A Svéd Legfelső Közigazgatási Bíróság ítéletében kiemelte, hogy ezek a drónok gyakorlatilag a megfigyelés eszközeinek számítanak és ezért engedélykötelesek. A skandináv államban a térfigyelő és más kamerák működtetése is engedélyhez kötött, s a bíróság úgy ítélte meg, hogy a kamerával felszerelt robotrepülőgépek is ebbe a kategóriába tartoznak. Az ítélet azt jelenti, hogy gyakorlatilag Svédországban betiltották az ilyen robot légi járművek alkalmazását.

Az ügyben eljáró bírók összehasonlították a drónkamerákat és autók műszerfalára, illetve a kerékpárokra szerelt eszközöket. Utóbbiakat azért nem minősítették megfigyelési készüléknek, mert azokat az emberek közvetlenül ott használják, ahol ők is tartózkodnak. Egy robotrepülőgépre szerelt kamerát ugyanakkor a földről irányítanak, nem köthető e helyhez, ezért minősül megfigyelési készüléknek. Az eljárást a svéd adatvédelmi hatóság kezdeményezésére indították el, amely azzal érvelt, hogy a robot légi járművek ellenőrzési célokra alkalmazhatók. A bírók ezt az álláspontot támogatták.

Az UAS Sweden nevű szövetség kritizálta az ítéletet. Gustav Gerdes, a szervezet elnöke azt mondta, hogy nem számítottak egy ilyen döntésre, amely egyetlen csapásra megszüntet egy több ezer munkahelyes ágazatot. A szövetség azonban nem adja fel és a politikában akar lobbizni az ítélet ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • jani0114 #32
  Sziasztok! Azt mondjátok meg ha a további hozzászólásokra kattintok, akkor miért ugrik vissza az elejére? Aztán kezdhetem keresgélni hol tartottam. Máshol csak lenyílik az oldal, és látni a többi beszólást.
 • Tikal #31
  Oké :D
 • UUUU #30
  Keresed a kakan a csomot, hogy a lenyeget a dolognak tompitsad.
  8cm-nel kisebb szuro ill vagoellel rendelkezo kessel ami nem kkve kategoria, persze lehet setalgatni az utcan.
  Csak neked, azzal is lehet olni, mint rengeteg egyeb dologgal, akar egy kbaszott felteglaval is.
  De azert ugye tiltsunk be mindent, mert sok mindenre hasznalhato.
  Lehet gyerekpornot felvenni mobillal ? Tiltsuk be a mobilt, lehet kukkolos felveteleket felvenni vele ? Lehet, tiltsuk be. Lenyegtelen, hogy dronon van vagy sem.
  Aki pedig buncselekmenyre akarja hasznalni ugy is megfogja tenni.
  Kar terelned, az emberen mulik, hogy buncselekmenyre akarja e az eszkozt hasznalni vagy sem. A kettos merce elvet hasznaltak a torvenykeszitok, mint mar oly sokszor.
 • Tikal #29
 • Tikal #28
  Azt azért tudni kell, hogy Svédországban a térfigyelő kamerák is le vannak szabályozva, tehát nem tehetsz kamerát a boltod elé, de bentre is csak úgy ha figyelmeztetés ki van rakva stb...
  Reméljük a fotósok filmesek felé majd tesznek engedményeket, de azért ne mondja már nekem senki, hogy nyugodt szivvel megbiztok minden honfitársatokban hogy ők profi drónosok, meg azért repked a házad felett, hogy megnézze milyen szép a gyeped és nem azért hogy mikor mész el otthonról meg mit lehet elvinni :)

  Mellesleg UK-ban bandák arra használják, hogy hőkamerával megkeressék a fűtermesztő házakat, hogy aztán kirabolják őket :D
 • Tikal #27
  Engedélyhez kötötte. Ha már késes példával jössz, akkor ha jól tudom a hazai törvények szerint például nem járkálhatsz az utcán konyhakéssel a kezedben, de még a táskádban sem, csak akkor ha van rá okod, pl szakács vagy és éppen munkába mész, plusz van még egy rakat szabályozás méret, kialakítás stb.... A kés nincs betiltva továbbra sem, de szabályozva van, ki hogy merre mit csinálhat vele, pontosan azért mert ölni is lehet vele.
 • syn7h37ic #26
  Agyhalottak. Kamera nélkül, bombával megrakva persze lehet reptetni automatikus módban is. Drónversenyről pedig még sosem hallottak. Így már nem is fognak! Tiltsunk be mindent, a kijárást is, akkor nem lehet veszélyes semmi sem... Aki drónnal akar bármilyen szándékos katasztrófát okozni, annak nem fog egy ilyen idióta törvény az útjába állni. A fegyveres rablás sem engedéllyel tartott lőfegyverrel történik. Kukkolni pedig 1000 más módon is lehet. No fly zónát egy szoftverbe sokkal biztonságosabb beintegrálni, és akkor a kis Nils Holgersson nem tud rekedni repterek környékén, vagy kiemelt objektumoknál.
  És lehet ezer és ezer példát felhozni.
 • halgatyó #25
  Szóval kamerával tilos. De akkor láncfűrészt szabad rárakni:-)) Meg nőket erőszakolni a félmajmoknak, az is szabad.
  Hülye svédek.
  Utoljára szerkesztette: halgatyó, 2016.10.25. 19:51:08
 • GHOST7 #24
  Nagyon helyes.
  Múltkor gereblyével levertem egyet a kertemben.
  Utána jött a gazdája, és megkapta részegységenként szétcsavarozva felcímkézve tájékoztatóval.
  És egy pici kísérő szöveggel.
 • gforce9 #23
  Kést ne hasonlíts drónkamerához mert semmi köze a kettőnek egymáshoz. A késsel nehéz úgy megvágni valakit, hogy te kinn vagy a célszemély meg benn a házban. Viszont egy repkedő drón gazdáját elcsípni közel lehetetlen, ha ügyes.

  Engem is zavarna ha valamelyik szomszéd itt repkedne. Nem azért mert takargatnivalóm van, hanem mert a magánéletem az enyém és kész. Talán ehhez jogom van azt hiszem.... még.... Nem tudom milyen szabályozás kéne mert a tiltsukbe azért értelmetlen, mert ponthogy a kukkolók vagy egyéb illegális helyen kamerázók fogják ezt pontleszarni és házilag tesznek rá kamerát, ha gyárilag nincs. Viszont a tiltással mindenki mástól meg elveszik a kamerát, aminek lehet normális haszna is

  Értelmes szabályozás kellene, mondjuk lakott terület fölött csak engedéllyel. Vagy valami hasonló. A regisztrációt meg teljesen jó dolognak tartom. Baleseteknél nem árt, ha ki lehet deríteni ki is a bűnös.