Berta Sándor

Folytatódik az Obama-kormány és a Microsoft pere

Az amerikai igazságügyi minisztérium azt akarja elérni, hogy folytatódjon a korábbi per.

A Microsoft júliusban nyert pert az Obama-kormány ellen, amely azt szerette volna, hogy bármikor hozzáférhessen a társaság egyik ügyfelének Írországban tárolt e-mailjeihez. A társaság megtagadta a kérést, ezért az Obama-kabinet megpróbálta jogi úton kikényszeríteni a hozzáférést. A New York-i fellebbviteli bíróság végül a vállalatnak adott igazat. Az amerikai igazságügyi minisztérium azt szeretné, ha az eljárás folytatódna.

A szaktárca azzal érvelt, hogy az ítélet korlátozza az országos nyomozásokat, továbbá akadályozza egy évente több ezer alkalommal bevetett nyomozati eszköz használatát. Indoklásuk szerint a döntés zavart és káoszt okozott a távközlési szolgáltatók körében, amelyek megpróbálták megvizsgálni a Stored Communications Act (SCA) amerikai törvény alapján kiállított házkutatási parancsokat és eleget tenni az azokban leírt dolgoknak. Az ítélet két évtizedes gyakorlatnak vetett véget egyik pillanatról a másikra.

Az igazságügyi minisztérium példaként említette a Google és a Yahoo! esetét. Mindkét óriáscég kínál felhőszolgáltatásokat és a felhasználói adatait a folyamatosan változó szervereken helyezi el. Ezek a gépek világszerte megtalálhatók. Ez a gyakorlat lehetetlenné teszi az USA bűnüldözői számára az egyes bűncselekmények lehetséges bizonyítékainak a megtalálását. A Microsoft viszont azzal érvelt, hogy a nyomozók bármikor hivatkozhatnak az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unióval között hatályos jogsegély-egyezményre, amely lehetővé teszi az írországi adatokhoz való hozzáférést. Emellett az amerikai kormány számára lehetséges alternatíva lehet a transzatlanti adatcserét biztosító megállapodás is.

David Cuddy, a Microsoft szóvivője kijelentette, hogy ők támogatják a kongresszus és az igazságügyi minisztérium közötti együttműködést, azonban a 30 éves SCA egyáltalán nem vonatkozik a külföldön tárolt e-mailekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!