Berta Sándor

Külföldön is ingyenes WLAN-eléréseket kínál a Deutsche Bahn

Úgy tűnik, hogy a közeljövőben megvalósulhatnak a német vonatokon a stabil vezeték nélküli internetelérések.

A Német Vasút (DB) tesztelni kezdte a legújabb LTE Advanced technológiát. A kompatibilis rendszereket egyelőre 9 ICE szerelvénybe szerelték be. A projektben használt hardvereket a társaság maga gyártja le. Az elképzelések alapján az év végéig az összes ICE vonatot a stabilabb és gyorsabb internethozzáférést kínáló WLAN-modulokkal látják el. Ulf Mühle, a Német Vasút minőségügyi és szolgáltatásokért felelős menedzsere kifejtette, hogy az átalakított szerelvényekben lecserélik a meglévő központi szerverkomponenseket. Újdonság lesz, hogy a jövőben az összes rendelkezésre álló mobilhálózatot felhasználják majd azért, hogy stabil kapcsolatokat és gyors adatcserét biztosítsanak az utasoknak.

Több oka is van annak, hogy a módosítások elvégzésére csak most kerül sor. Az egyik, hogy mind az átalakítás, mind az ahhoz szükséges technika nagyon drága. A másik ok, hogy a jelenleg elérhető legjobb és kipróbált rendszereket akarták megvásárolni és beépíteni az ICE vonatokba. A szükséges hardverelemeket a svéd Icomera szállítja.

Az első 9 ICE szerelvényt június végére módosították, az első éles tesztek pedig most kezdődtek el. A rendszerek használata teljesen ingyenes. A DB munkatársai elsősorban arra kíváncsiak, hogy mekkora adatmennyiséget továbbítanak az emberek és elegendő-e a rendelkezésre álló sávszélesség. Az utasoknak csupán a WIFI on ICE hálózathoz kell csatlakozniuk, majd eljutnak egy oldalra és onnantól szabadon szörfölhetnek is.

A további ICE vonatok átépítése szeptemberben kezdődött el. A szakembereknek három hónap alatt kell hét üzemben összesen 256 szerelvényt kell teljesen átalakítaniuk, ez hetente 25 vonatot jelent. Összehasonlításul: más vasúttársaságok ennyi járművet fél év alatt módosítanak. S ugye itt jön még az a plusz tényező, hogy minden hardvert a DB szerel össze. Az átépített ICE-k nem csupán belföldön, hanem többek között Amszterdamba, Brüsszelbe, Zürichbe, Interlakenbe és Bécsbe is közlekednek majd. Külföldön a szerelvények a vonalak mentén lévő helyi mobilhálózatokhoz kapcsolódnak. Az ajánlatot mind az 1., mind a 2. osztályon utazók használhatják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!