Berta Sándor

28 doménnév van Észak-Koreában

A távol-keleti államban csak néhány kiváltságos személynek lehet internethozzáférése, azonban ők sem látogathatnak meg túl sok oldalt.

Kim Dzsongun rezsimjében nem csupán azt nézik meg, hogy ki juthat interneteléréshez, hanem azt is, hogy milyen tartalmak jelenhetnek meg a világhálón. A The Guardian arról számolt be, hogy egy technikai hibának köszönhetően betekintést lehetett nyerni az észak-koreai internet világába, amely a korábban feltételezettnél is kisebb és csak azok a portálok tartoznak bele, amelyek nincsenek tiltólistán. A legnagyobb meglepetés az volt, hogy Észak-Koreában mindössze 28 ".kp" végződésű doménnév van bejegyezve.

Az észak-koreai internet elsősorban kormányzati honlapokból áll, például a kulturális kapcsolatok bizottságának vagy a tengerészeti ügyek hivatalának oldalából. Más portálok a helyi konyhával vagy a filmekkel foglalkoznak, emellett vannak még az állami hírplatformok és az Air Koryo állami légitársaság is saját online felülettel rendelkezik.


A biztonsági rés elsőként a GitHub egyik biztonsági mérnökének tűnt fel. Ő azt mondta, hogy sikerült megszerezni az ország doménneveinek teljes listáját, amely meglepő - vagy nem éppen meglepő - módon, nagyon rövid. Egy másik kutató pedig azt nyilatkozta, hogy gondolták, hogy Észak-Korea internetes erőforrásai nagyon átláthatóak és a kiszivárgott információk alapján igazuk is lett. A listát többek között a Redditen is megjelentették.

Észak-Korea egyébként kiberháborús téren erős. Az ország vezető hackeregysége, a 121-es számú csapat a világ harmadik legnagyobb ilyen jellegű alakulata, amelyben 5900 informatikus szolgál. Emellett a távol-keleti állam nemrég saját streaming-platformot is indított, ugyanis a helyi rezsim propaganda célokra akarja felhasználni az internetet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • coyote55 #8
  Természetesen te tudod a tutit, oszd meg velünk is!
  Isszuk szavaidat! :D
 • Akva #7
  Természetesen parasztvakítás a cikk. Valami biztosan van Észak-Koreában, csak nem az és nem úgy.

  A többi stimmel.
 • Sir Cryalot #6
  no comment:
 • bunny #5
  Erről eszembe jut a régi vicc. Szovjetúnióban tesztet írnak a gyerekek.
  1. kérdés: Ki a példaképed?
  2. Miért pont Lenin elvtárs?
 • bunny #4
  Igen, de ott is Kim Dzsongun látható!
 • EnxTheOne #3
  A lényeg,
  van közte pornó?
 • kvp #2
  Ezek a publikus oldalak, amik lathatoak a kulvilag szamara is. A belso halozat meg nincs rakotve a globalis netre. Nagyon sok DNS szerver ad teljes listat a nalla vezetett nevekrol ha megkerjuk, raadasul regen ez volt az alapbeallitas es jopar amerikai egyetemen meg mindig az. A forras cikkbol:
  “It’s important to note this isn’t the domain name system for the internal intranet,” Williams wrote. “That isn’t accessible from the internet in any way.”
 • tom_pika #1
  mondjuk így legalább nem lehet náluk akármit meghekkelni az internetről... az is előny... főleg katonai konfliktus esetében...