Berta Sándor

Kiberháborús téren erős Észak-Korea

A Hewlett-Packard biztonsági kutatói Észak-Korea kiberháborús felkészültségét vizsgálták.

A cég szerint az ország ugyan a nemzetközi embargók miatt rendkívül elszigetelt, mégis sikerült felszerelnie az egységeit különböző csúcstechnikájú rendszerekkel. Igaz, hogy az infrastruktúra egy része elavult, de az észak-koreai "kiberarzenált" mégsem lehet egy kézlegyintéssel elintézni. A HP munkatársai figyelembe vették, hogy pont az elszigeteltség miatt mind Dél-Korea, mind az Amerikai Egyesült Államok kevés információval rendelkezik Észak-Koreáról.

Dél-Korea mindenesetre úgy gondolja, hogy Észak-Korea vezető hackeregysége, a 121-es számú csapat a világ harmadik legnagyobb ilyen jellegű alakulata. Csak az amerikai és az orosz egységek számosabbak nála. 2011-ben az az információ szivárgott ki, hogy a 121-es egységben 3000 informatikus szolgál, azonban mostanra ezt a számot 5900-ra módosították.


Az észak-koreai kormány által kibertámadásokra adott megbízásokat főleg más országokból (Kína, USA, Európa) és kontinensről (Európa) kiindulva hajtják végre. Az országban a Reconnaissance General Bureau (RGB) nevű hírszerzőszolgálat felel a hagyományos- és a kibertevékenységekért. Az RGB hat irodát tart fenn, ezek közül a 91-es számú iroda és a 121-es számú egység ismert, mindkettő Kínában működik. A hivatalnak 30-40 további országban vannak ügynökei, ők például internetkávézókat üzemeltetnek és az így szerzett pénz egy részét - évente több mint 100 millió dollárt - hazautalják.

Észak-Korea a külföldi rendszerekhez olyan szervezeteken keresztül jut hozzá, mint a Chosen Soren, amely a Japánban lévő észak-koreai kisebbséget tömöríti. A Chosen Soren többek között fegyver- és drogkereskedelemmel is foglalkozik. Az ország az elavult infrastruktúra és a hiányos áramellátás ellenére is komoly kémkedési tevékenységet végez, 2004-ben például 80 dél-koreai katonai hálózatból 33-nak az üzeneteit sikerült lehallgatnia. Emellett 2007-ben egy úgynevezett logikai bombát tesztelt, s ismert, hogy számítógépes játékokat használnak a pénzgyűjtéshez és a kibertámadások megszervezéséhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #2
    úgyérted "terrrorism" :D
  • Archenemy #1
    "s ismert, hogy számítógépes játékokat használnak a pénzgyűjtéshez és a kibertámadások megszervezéséhez"

    Várom a propagandaplakátokat, hogy "If you buy WoW gold, you are supporting dictatorship!"