SG.hu

A cégeknek át kell gondolniuk az informatikai részleg finanszírozását

Az IT és az üzlet között növekvő szakadék miatt sok vállalkozás rosszul közelíti meg a felhőt az Oracle új tanulmánya szerint.

Az Oracle 600 informatikai és üzleti döntéshozót kérdezett meg Európában és a Közel-Keleten a felhő alapú megoldásokra való áttérésről. A tanulmány szerint miközben sok európai vállalat tér át felhő alapú megoldásokra, a cégek közel fele küzd a felhő integrációs költségeinek növekedésével és az adatsilók kezelésével. A jelenség egyik legfontosabb oka, hogy jellemzően a vállalatok teljes informatikai költésének több mint 60 százalékát az egyes üzleti egységek határozzák meg az informatikai osztályok helyett. Mindez megnehezíti a vállalatok számára, hogy teljes mértékben profitálhassanak azokból a felhőszolgáltatásokból, amelyekre előfizettek.

Egy másik jelentős része a problémának, hogy a legtöbb szervezet továbbra is anélkül nyújt pénzügyi támogatást az informatikai beruházások számára, hogy igazodna a lehetséges bevételekhez és az innovatív projektekhez. Három üzleti döntéshozóból kettő nyilatkozott úgy, hogy az informatikai finanszírozás túl hagyományos módon zajlik és hátráltatja az innovációt, míg háromból egy válaszadó mondta, hogy a szervezeteik IT finanszírozási modelljei akadályozzák őket az innovációban.

A kutatás eredményei szerint a vállalkozásoknak újra kell gondolniuk az informatikai finanszírozási modelljeiket, és a vállalati kultúrához kapcsolódó átalakulásokat kell eszközölniük annak érdekében, hogy teljes mértékben kihasználhassák a cloud computing előnyeit. A válaszadók harmada (33%) szerint egy nem megfelelő IT finanszírozási modell gátat jelent a vállalatuk számára. Ugyanennyi válaszadó (33%) gondolja, hogy cégük jelenlegi informatikai kultúrája alkalmatlan a felhő korszakára. Sokatmondó, hogy a válaszadók 72 százaléka szerint egy új felhő finanszírozási modell lehetővé tenné az informatikai részlegeknek, hogy több felhőszolgáltatást vezessenek be a vállalatnál, 70 százalékuk pedig azt várja, hogy mindez segíteni fogja a céget a költségek csökkentésében.

Az Oracle tanulmánya azt is megállapította, hogy az IT csoporton tudtán kívül történő informatikai költések növekedése (más néven Shadow IT) szintén akadályozza az üzleti folyamatokat. A technológiai válaszadók több mint egyharmada (35%) szerint a Shadow IT meggátolja az informatikai osztályt abban, hogy elérjék üzleti céljaikat, sőt, 46 % szerint a felhő irányába tett lépések növelték az integrációs költségeket, míg ugyanennyien vallották, hogy mindez adatsilók (elszigetelt adattömegek) létrehozásához vezetett. Emellett a válaszadók túlnyomó többsége (95%) gondolta úgy, hogy a túlzott komplexitás fő oka a Shadow IT. A felmérés résztvevőinek körülbelül egyharmada vélte úgy, hogy az üzleti tervektől eltérő informatikai költéseik fokozott biztonsági kockázatokat jelentenek, bonyolultabbá teszik a finanszírozás kezelését és gyengíti a vállalat ellenőrzését saját informatikai rendszere felett.

Az Oracle kutatása arra is rámutatott, hogy sok vállalatnál nincs egyetlen olyan személy sem, aki az összes technológiai beruházásra rálátna. Ez megnehezíti a cégek számára a fejlesztést és egy egységes felhőstratégia kialakítását. Az informatikai vezetőknek a vállalatvezetés nélkülözhetetlen részévé kell válnia a felhő alapú megoldásokra való átállás során. Bár az integráció és az adatkezelés még mindig kritikus fontosságú a szervezetek számára, a vállalatok 66 százalékánál a CIO-k csupán az informatikai költségvetés kevesebb mint felét kezelhetik.

Az egyes üzletágak vezetői egyre inkább az informatikai vezető bevonása nélkül hozzák meg a felhő-alapú beszerzéseiket. Egy IT-kulcsszereplő nélkül, aki kézben tartana egy egységes felhő beruházási stratégiát a cégek továbbra is azzal fognak küzdeni, hogy egyes részlegeik időt és pénzt öntenek ellentétes irányba mutató fejlesztésekbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Zoliz #3
  Teljességgel ki kell vonni a cégeknál emberi tényezőt az IT-ban és ráhagyni a fejlesztést és tárolást az Oracle-ra. Ugyis ez a jövő.
 • vik3 #2
  Bírom, amikor az Orcle kimondja, hogy a cégek hülyék, nem az ő termékeik szarok
 • end3 #1
  A "cloud computing" előnyeit jelenleg kifejezetten azok élvezik, akik ezt a szolgáltatást nyújtják, - hosszabb idő után kiderül, néha még azok sem igazán. (Csőd.) Esetleg még, az ezt a lehetőséget kihasználni tudó kormányok, azaz a mindenkori hatalom birtokosai. S, persze a tudományos szempontú "adaturkászoknak" is jól jöhet némi "big data"-s hozzáférés.

  A felhasználók, meg ha fizetnek valamiért, közölük csak kevesen tudják igazán miért is. Ahogyan a számítógépes támogatással végzett munkáknál általában, az esetek töbségében, a kifizetett lehetőségek kihasználása még pár rongyos százalékban sem sikerül. Legtöbb helyen, az ilyen lehetőségekhez képest még az ökrösszekér is "high end technology".

  A "cloud computing" egyetlen valóságos előnye, az emberi társadalmak feletti totális kontroll lehetősége. Szerintem nem túl vonzó lehetőség ez az "alattvalók" számára és a jövőjükre nézve.