Berta Sándor

Leállítja a havi biztonsági frissítéseket a Motorola

A Lenovo leányvállalata úgy döntött, hogy nem követi a Google, a Samsung, az LG és a Blackberry példáját.

A Motorola a jövőben nem óhajtja havi rendszerességgel biztonsági frissítésekkel ellátni az androidos okostelefonjait. A cég azzal indokolta döntését, hogy a szükséges tesztek elvégzése és az engedélyek beszerzése miatt nem tudna minden hónapban frissítéseket kiadni.

A dolog azután derült ki, hogy az Ars Technica korábban tesztelte a Moto Z és a Moto Z Force okostelefonokat, majd bírálta a gyártót a hiányzó biztonsági frissítések miatt. Erre a társaság úgy reagált, hogy mind a két eszközt támogatják az Android Security Bulletins rendszerében megtalálható javításokkal és azokat a megjelenésük után röviddel további frissítésekkel látják el. Konkrét időpont viszont nem hangzott el.

Miután szóba került, hogy más gyártók havonta adnak ki biztonsági javításokat, a Motorola jelezte, hogy tudja, hogy ez a dolog fontos az ügyfeleinek és mindent el is követ azért, hogy minél gyorsabban elérhetővé tegye ezeket a frissítéseket, de a megfelelő terjesztéshez szükséges előzetes tesztek és engedélyek miatt nehéz tartani a havi kiadási ütemtervet. A számukra gyakran sokkal hatékonyabb, hogy a tervezett javításokkal vagy az operációs rendszerek frissítéseivel együtt adják ki a biztonsági sebezhetőségek javításait is. A hír azért érdekes, mert a Google mellett jelenleg csupán három olyan gyártó van, amely minden hónapban kiad az okostelefonokhoz biztonsági frissítéseket: a Samsung, az LG és a Blackberry.

René Mayrhofer, az Android Security Symposium nevű rendezvény főszervezője az egyik fő problémának azt tartja , hogy az Androidból túl sok verzió érhető el jelenleg és nincs megfelelően biztosítva a frissítések elosztása. A készülékgyártóknak és a szolgáltatóknak az eddiginél sokkal inkább foglalkozniuk kellene ezzel a kérdéssel. Januárban a Consumentenbond nevű holland fogyasztóvédelmi szervezet beperelte a Samsungot, mert az álláspontja szerint túl rövid ideig látja el frissítésekkel a készülékeit és lassan foltozza be a biztonsági hibákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esemve #1
    Persze, minek is a biztonsági frissítés, nem kell az...