Berta Sándor

Frissítések hiánya miatt perelték be a Samsungot

A dél-koreai konszernnek túl rövid ideig látja el frissítésekkel a készülékeit és lassan foltozza be a biztonsági hibákat.

A Samsung vezető gyártó, joggal várhatnák el a vásárlók, hogy a termékei mellé aktuális szoftvereket is kapjanak. A valóságban azonban az a helyzet, hogy hiába veszi meg valaki a cég egyik okostelefonját, sokszor fogalma sincs arról, hogy milyen gyorsan avul el az azon található operációs rendszer és mennyi ideig kap majd ahhoz frissítéseket. Ezért perelte be a társaságot a Consumentenbond nevű holland fogyasztóvédelmi szervezet, amely azt akarja elérni, hogy a vállalat a jelenleginél jobban tájékoztassa az ügyfeleit a frissítésekkel kapcsolatban és gyorsabban foltozza be a biztonsági hibákat.

A holland fogyasztóvédők már tavaly decemberben nyílt levelet írtak a dél-koreai társaságnak, de az azt követő egyeztetések eredménytelenül zárultak. Ezért következett az újabb lépés, a bírósági kereset elkészítése és benyújtása. A Nu.nl helyi hírportál információi alapján az első tárgyalás február 16-ra van kitűzve. A Consumentenbond felmérése során kiderült, hogy a megvizsgált Samsung-modellek 82 százaléka a vásárlást követően csak kevesebb, mint két éven át kap szoftverfrissítéseket. Van olyan készülék, amelynél ez az időtartam jelentősen rövidebb.

A szervezet is tisztában van ugyanakkor azzal, hogy bár a beadvány a Samsung ellen irányul, valójában a jelenség gyakorlatilag az összes piaci szereplő esetében megfigyelhető. Bart Combée, a Consumentenbond vezetője azt mondta, hogy azért perelték be mégis a Samsungot, mert Hollandiában piacvezető ezen a területen, de elismerte, hogy más gyártók ugyanígy nem képesek frissítésekkel ellátni a készülékeiket.

A Samsung úgy reagált a hírre, hogy sajnálja a lépést és a cég a tárgyalóteremben zajló jogi összecsapásokkal szemben előnyben részesíti a konstruktív beszélgetéseket. Emellett a vállalat már eddig is komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy az okostelefonjai naprakészek és biztonságosak legyenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #14
    Természetesen samsung
  • VolJin #13
    Nem azért, de nekem augusztus óta már tóbbször frissült a rendszer.
  • M2 #12
    Évek óta tudja mindenki, hogy a Samsung nem frissít, mégis megvettétek. Hogyan tudna segíteni rajtatok egy felirat a dobozon? Sehogy.
  • BrockSamson #11
    Pontosan ez kellene, hogy tortenjen! Kotelezoen ra kellene irni minden modellre, hogy hany evnyi szoftveres frissitest garantal hozza a gyarto, igy nem csak specifikaciokkal es arazassal versenyeznenek egymassal, hanem fontos tenyezo lenne a vasarlaskor a szoftveres garancia.

    A Samsung tabletem is egy ideg kapta a frissiteseket, utana pedig csak igeretek jottek, verzio frissites egy sem. Igy is boven hasznalhato a keszulek, nem dolt ossze a vilag, de ha valamit megigernek azt tartsak be!
  • Zsoltika 007 #10
    " Emellett a vállalat már eddig is komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy az okostelefonjai naprakészek és biztonságosak legyenek. "

    És mégis melyik párhuzamos univerzumban történik ez?! Mert hogy itt nem...
  • calmar #9
    Igazat adok neked, néhány fenntartással. Sokat nézegettem a nexus telókat, de sajnos a Samuk mindig tönkreverték őket. Az épp aktuális Nexusok mindig le voltak maradva, de az is igaz, hogy a jobb Samukat vettem. Viszont a rendszeres frissítéseket pont ugyan olyan fontosnak tartom mint magát a telefont. Az autót is megtankoljuk ugye néha ha már kihoztuk a szalonból. És ahhoz is jár garis szervíz meg minden. Lehet hülye példa, de érti aki akarja. Ezeknél a cuccoknál ez nagyon fontos. És amit írtok: Biztonsági frissítés... hogy néz már ki az, hogy egy magát ennyire vezető cégnek beállító valaki megengedi magának azt, hogy hónapokig várat egy jelentős biztonsági frissítéssel? Múltkor is kiderült valami nagy gebasz, na azt kijavították, de nagyon sokára. Azt fizették volna ha az miatt valami bajod lesz? nem hinném. Kicsit szemtelenek. Ha meg más romot raksz fel, azonnal ugrik ám a gari... :)
  • chase #8
    Nem Nexus androidos telefont venni bolondság. :)
  • Cat #7
    2014-es LG G3-ra is kijött a hatos.
  • jkedzs #6
    csak olyan cuccot szabad venni, amin stock android fut. legalább a biztonsági frissítések érkezzenek meg rá. ezek jelenleg a guglis Nexusok. a többi kuka.

    vagy esetleg még telepíthetgetsz idétlen romokat rá, aztán vagy megy, vagy nem. vagy érkezik rá biztonsági frissítés, vagy nem.
  • gemihu #5
    Gondolgkodam már azon,hogy a gyártóknak fel kéne tüntetniük,hogy hány év frissítés jár a telóhoz,de igazából a biztonsági frissítéseket a garanciás időszakra vállalnia kéne minden gyártónak, Azt viszont,hogy új rendszerre frissüljön előre vállalni nem biztos,hogy lehet, pedig jó lenne:)