SG.hu

Egyre többen védik az adataikat paranoiásan

A Kaspersky Lab legújabb kutatása szerint a paranoid felhasználók egyre szélsőségesebb módszerekhez fordulnak, hogy távol tartsák magánéletüket és személyes adataikat az online világ kíváncsiskodó szemeitől. Mindezek ellenére sokan egyáltalán nincsenek tisztában a veszélyekkel - aki pedig mégis, az sokszor mellényúl az extrém megoldásokkal.

A tanulmányban az európai felhasználók több mint ötöde (22 százalék) ismerte el, hogy online biztonsága érdekében letakarja a webkameráját. Ez önmagában nem rossz módszer, viszont a lefedett kamera nem akadályozza meg a hangfelvételek készítését, ezáltal pedig hackerek fülelhetik tevékenységünket. Az internetezők 27 százaléka gondolja úgy, hogy adatai védve vannak, ha olyan készüléken tárolja őket, amelyen nincs internet-hozzáférés. Ez az elmélet is megállja a helyét és fontos lépés biztonsági másolatok készítésekor egy esetleges zsarolóvírus kivédésére, de nem árt tisztában lenni azzal, hogy internetkapcsolat nélkül is megfertőződhet az eszköz, például egy csatlakoztatott okostelefonon vagy USB-n keresztül.

Egy másik technika, amelyet a felhasználók 19 százaléka előszeretettel használ, a népszerű weboldalak, például a Google és a Facebook elkerülése, ezek ugyanis személyes információkat gyűjthetnek. Bizonyos adatok követése azonban ma már teljesen bevett gyakorlat, amelyet a legtöbb weboldal alkalmaz. Vannak még ennél is eltökéltebb esetek: majdnem minden tizedik fogyasztó (8 százalék) szó szerint elrejti számítógépét mások elől, még ha ez nem is védi meg őket az online fenyegetésektől. 7 százalékuk pedig arra sem rest időt szánni, hogy beüsse majd kitörölje fizetési adatait internetes vásárláskor, ezzel megkísérelve összezavarni a vírusokat. A rosszindulatú programokat, különösen a keyloggereket viszont nem lehet így megtéveszteni.

Ugyan sokan használják ezeket az extrém és nem túl hatékony módszereket, a statisztikák szerint más felhasználók súlyos hiányosságokkal rendelkeznek a kibertudatosság területén. Csupán negyedük (20 százalék) érzi fenyegetve magát egy esetleges online támadástól, 21 százalékuk pedig nem tartja fontosnak biztonsági megoldás beszerzését. "Az eredmény két szélsőséges esetre mutat rá: vannak akik azt hiszik, hogy számítógépeik elrejtésével biztonságban maradnak az adataik, mások pedig egyszerűen nem teszik meg a szükséges óvintézkedéseket az interneten. Az embereknek sokkal kibertudatosabbá kell válniuk: a mai biztonsági megoldásokkal megvédhetjük magunkat a kibertámadásoktól anélkül, hogy különösebb trükkökre lenne szükség" - mondta David Emm, a Kaspersky Lab vezető elemzője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • teddybear #4
    Tudod engem nem érdekel, ha kiteszed a szexvideódat a netre, az sem érdekel, ha valamelyik közösség egyetlen teremben éli az életét. A te és az ő dolguk. Ami meg a régi dolgokat illeti, a szokások változnak, a vallások is megszületnek és kihalnak.

    Engem az zavar, amikor a google erőszakosan meg akarja szerezni a bankkártya-számom, meg az egyéb személyes adataimat, plusz beleolvas a leveleimbe hogy "személyre szabott szolgáltatásokat tudjon nyújtani!".
    Semmi közük az adataimhoz, mert nem akarok semmilyen "szolgáltatást" tőlük. Pláne nem hiányzik, hogy kereskedjenek a személyes adataimmal.
  • fonak #3
    A privát szféra fogalma sokat változott, a rómaiak közösen wc-ztek, a középkori királyok és családjuk körül szinte minden percben volt egy őr vagy öltöztető, a nászéjszakán is ott voltak a "tanúk" az ágy körül. csak a baldachinos ágy függönyeit engedték le max. (a köznépnél meg komplett családok éltek egyetlen helyiségben).
  • end3 #2
    A saját privát szférájának védelmével nem törődő ember = exhibicionista. Egyfajta kóros személyiségzavar.
  • teddybear #1
    "Egyre többen védik az adataikat paranoiásan"

    mert egyre többen igyekeznek turkálni és hasznot húzni a személyes adataimból, abból is, amit nem szánok a nyilvánossággal megosztani.
    Ahogy a facebookról sem lehet semmit sem letörölni, úgy a google is bele akar olvasni a feljegyzéseimbe, és a levéltitok se igen zavarja őket.
    Ráadásul a google mostanában gyakorlatilag bevírusozta a böngészőm, mert erőszakosan meg akarja szerezni az adataimat. Ezért inkább alternatív keresőt használok, vagy privát ablakot, mert zavar a pofátlanságuk.