MTI

Lezárult a vizsgálat Hillary Clinton email-szervere ügyében

Az amerikai külügyi tárca szerint miniszterként Hillary Clinton megsértette a hivatali előírásokat azzal, hogy levelezését részben magánszerveren bonyolította.

A State Department belső ellenőrzése vizsgálatot végzett el az ügyben. A következtetéseit összegző jelentést a kongresszus tagjai kapták meg, de szerdán kiszivárogtatták az amerikai sajtónak is.

A jelentés öt külügyminiszter elektronikus levelezési gyakorlatát vizsgálta meg, s arra a megállapításra jutott, hogy "korlátozott volt a lehetőség e-mailek feltörésére, elektronikusan tárolt adatok megszerzésére". Ugyanakkor a vizsgálat szerint "hosszú ideje tartó, rendszerszerű hanyagság" jellemezte a külügyminisztérium elektronikus adattárolását, s ez nem csupán egyetlen miniszter munkássága idején volt jellemző. A jelentés mindazonáltal megrótta Hillary Clintont a biztonsági előírások figyelmen kívül hagyásáért, s azért is, mert nem kért előzetesen engedélyt a magánszerver igénybevételéhez. Clinton korábban mindig tagadta, hogy bármiféle titkosított információkról szót ejtett volna a magánlevelezésében.

Az információ, miszerint Hillary Clinton külügyminiszterként a magánszerverét használta hivatalos levelezésre is, tavaly nyáron került nyilvánosságra, s az amerikai elnökjelöltségért folyó kampányban ez a téma állandóan napirenden van, hiszen Clinton a demokraták legesélyesebb pályázója. Ellenlábasai szerint Hillary Clinton elővigyázatlansága miatt titkosított és az amerikai nemzetbiztonságot érzékenyen érintő információk illetéktelenekhez is kerülhettek. Az ügyben ezért hónapok óta nyomoz az FBI (Szövetségi Nyomozó Iroda) is, megállapítandó, hogy történt-e büntetőjogi következményekkel járó hanyagság.

A külügyi vizsgálat során a belső ellenőrzés meghallgatta John Kerryt, az amerikai diplomácia jelenlegi irányítóját, és három korábbi külügyminisztert, Madeleine Albrightot, Colin Powellt és Condoleezza Rice-t.

Hillary Clinton is beidézték, de ő nem volt hajlandó megjelenni, mint ahogyan három közvetlen munkatársa is visszautasította a meghallgatást. A szerdán nyilvánosságra hozott jelentésre reagálva Clinton kampánymenedzsere leszögezte: nem ő volt az egyetlen külügyminiszter, aki a magánfiókját használta hivatalos levelezésre. "A hamis elméletekkel ellentétben a jelentés megjegyzi, hogy a magánfiók használatával tisztában voltak a minisztériumban, és nincs bizonyíték arra, hogy bárki is sikeresen feltörte volna a kérdéses e-mail-fiókot" - fogalmaz Clinton kampánymenedzserének közleménye.

Mark Toner külügyi szóvivő nyilatkozatában közölte: a jelentés legfontosabb ajánlásainak gyakorlati megvalósítását már megkezdték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!