MTI

Nem adóelkerülő Gyattyán György cége, a livejasmin.com

Nem tekinthető adóelkerülésnek az, hogy Gattyán György cége a livejasmin.com internetes erotikus oldal működtetését egy másik uniós tagországba helyezte át azért, mert ott alacsonyabb az áfakulcs. Ugyanakkor a magyar hatóságok részéről sem ellentétes az uniós joggal a nyomozás érdekében történt lehallgatás, vagy az elektronikus levelezés lefoglalása sem, ha az arányosság elvét betartották - állapította meg az Európai Bíróság ma közzétett ítéletében.

A luxembourgi székhelyű uniós intézmény sajtóközleményben ismertetett ítélete szerint önmagában az a körülmény, hogy valamely lincencszerződést egy másik tagállamban letelepedett társasággal kötöttek meg, amely tagállam a licencbeadó társaság székhelye szerinti tagállaménál alacsonyabb adómértéket alkalmaz, nem tekinthető visszaélésszerű gyakorlatnak. A bíróság azt is megállapította, hogy nem ellentétes az uniós joggal, ha az adóhatóság egy párhuzamosan folyó és még le nem zárt büntetőeljárás keretében beszerzett bizonyítékokat használ fel, feltéve hogy az uniós jog által biztosított jogokat tiszteletben tartják.

E tekintetben a bíróság azt hangsúlyozta, hogy a kommunikáció lehallgatása, valamint az elektronikus levelezés lefoglalása, amelyet Gattyán György cége, a livejasmin.com internetes erotikus oldalt működtető WebMindLicenses-szel szemben alkalmaztak, a magán és családi élet tiszteletben tartásához való jog gyakorlásába történő beavatkozásnak minősül, így azokat jogszabálynak kell előírnia, valamint azokat az arányosság elvének tiszteletben tartásával kell végrehajtani.


A luxembourgi bíróság szerint a magyar hatóság feladata annak vizsgálata, hogy a jelen ügyben teljesültek-e ezek a követelmények, és az ilyen eszközökkel beszerzett bizonyítékok adóhatóság által történt felhasználása szabályszerűen történt-e. Szintén a magyar bíróság feladata, hogy meggyőződjön arról, hogy a cégnek lehetősége volt e arra, hogy hozzáférjen az említett bizonyítékokhoz, és hogy a cég képviselőjét meghallgassák a bizonyítékokkal kapcsolatban.

Ha a magyar bíróság azt állapítja meg, hogy a Gyattyán György cégének erre nem volt lehetősége, vagy hogy a szóban forgó bizonyítékokat az Európai Unió Alapjogi Chartájának megsértésével szerezték be, vagy ha a bíróság nem jogosult a vizsgálat lefolytatására, a bizonyítékokat ki kell zárnia, a megtámadott határozatot pedig, amennyiben az ebből következően megalapozatlanná válik, hatályon kívül kell helyeznie.

A WebMindLicenses a Magyarország egyik leggazdagabb emberének számító, erotikus szolgáltatásokkal foglalkozó Gattyán György érdekeltségébe tartozó Docler-csoport egyik tagja. Az üzletember 100 százalékos tulajdonában álló cég az erotikus szolgáltatásokat kínáló livejasmin.com weboldalhoz kapcsolódó know-how-t adott bérbe egy Lalib nevű portugál cégnek. A NAV szerint a WebMindLicenses és a Lalib közötti szerződés célja a magyar adójogszabályok kijátszása volt, és a know-how hasznosításához fűződő döntéseket ténylegesen továbbra is Gattyán hozta meg. A NAV összesen 21,5 milliárd forint adókülönbözet és adóbírság megfizetésére kötelezte a WebMindLicenses céget. A cég ezt a magyar bíróságok előtt vitatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!