Gyurkity Péter

Elkészült a Huawei új csúcs­processzora

Amely még a Samsung zászlóshajóját is lenyomja, hamarosan pedig okostelefonban is megjelenik.

Már hónapokkal ezelőtt olvashattunk arról, hogy a Huawei egy új csúcskategóriás mobilchipen dolgozik, amely Kirin 950 néven jelenne meg a piacon. A cég a HiSilicon közreműködésével vélte megvalósíthatónak a fejlesztés piacra dobását, erre pedig hamarosan sor kerül, hiszen egy pekingi bemutatón már a fontosabb részleteket is ismertették.

A Kirin 950 eszerint 16 nanométeres csíkszélességen készül, belsejében négy, 2,3 GHz-es órajelen futó ARM Cortex-A72 maggal, valamint másik négy, 1,8 GHz-es Cortex-A53 egységgel. Ez természetesen az ARM big.LITTLE konfigurációjának felel meg, méghozzá az i5 koprocesszorral, egy Cat 6 LTE-elérést támogató modemmel, valamint egy Mali T880MP4 grafikus vezérlővel kiegészülve. A Voice over LTE (VoLTE) támogatása itt is megtalálható, ez pedig jobb hangminőséget és kisebb késleltetést eredményez, legalábbis a cég saját kimutatása szerint.

A lényeg persze a teljesítményen és a fogyasztáson lesz, ebben a TSMC által biztosított FinFET-eljárás segít, hogy a függőleges tranzisztorokkal mindkét területen még jobb mutatókat érjenek el. A teljesítmény terén 40 százalékos, a fogyasztásnál pedig 60 százalékos előrelépést ígérnek, bár ez természetesen a mindennapok során dől majd igazán el - az eddig kiszivárgott benchmark tesztek szerint a chip még a Samsung Exynos 7420-at is lenyomja. Fontos adalék még, hogy egy 3500 mAh-s akkumulátor esetében 10 órával is kitolódhat az üzemidő.

A processzor először a Huawei Mate 8 okostelefonban kaphat majd helyet, ennek bemutatkozása november 26-án esedékes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • anju #1
    éljen a kibaszott cenzúra