Berta Sándor

Hibrid notebook és kisebb iPhone az Apple boszorkány­konyhájában

A kaliforniai konszern elgondolkodott egy tabletként és laptopként egyaránt használható eszköz megalkotásán és egy kisebb iPhone is jöhet 7c néven.

Az Apple még 2011 szeptemberében nyújtotta be a készülékkel kapcsolatos szabadalmi leírást, amelyet most fogadott el az Amerikai Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatala (USPTO). A dokumentumhoz mellékelt rajzok egy hibrid notebookot mutatnak, amelynek levehető a kijelzője. A 9.176.536-os számú szabadalom iratain Duncan Kerr neve szerepel. A szakember 1999 óta tagja a Jony Ive által vezetett tervezőrészlegnek.


A felvázolt koncepció abban különbözik az eddigi hibrid táblagépek, például a Microsoft Surface megoldásaitól, hogy a fő egységeket, köztük a processzort és a memóriát nem a képernyőben, hanem a billentyűzet alatt helyeznék el. Amennyiben a felhasználó leválasztaná a kijelzőt, akkor látszólag önállóan is működne, miközben minden adatot rádióhullámok segítségével fogad. A billentyűzet notebook üzemmódban mágnesek segítségével kapcsolódik a képernyőhöz.


A szabadalmi leírásból nem derül ki, hogy az új készüléken milyen operációs rendszer futna, de a dokumentum alátámasztja azt, hogy az elmúlt években az Apple elgondolkodott a notebookként és tábla PC-ként egyaránt használható eszközök kifejlesztésén és bevezetésén. Az egyik átmeneti megoldást az iPad Pro jelentheti, amelyhez digitális tollat és billentyűzetet egyaránt lehet csatlakoztatni. A szabadalomban szereplő termék megvalósítására ugyanakkor egy ideig biztosan várni kell, mert az Apple notebookjain jelenleg a Mac OS X fut, amely viszont nem rendelkezik Touch-támogatással és ez várhatóan a jövőben sem fog változni.

Egy kisebb iPhone is várható jövőre 7c néven, megjelenése egybeesik majd az új generáció bemutatkozásával. Az Apple idei párosának hivatalos bemutatóját már hónapokkal megelőzték a pletykák, amelyekben egy harmadik változat is szerepelt, hiszen a cég állítólag ezzel folytatta volna az iPhone 5c által megkezdett vonalat. Erre még nem került sor, a csúszást előre megjósoló elemző pedig most további részletekkel traktálja az érdeklődőket.

Ming-Chi Kuo, a KGI Securities elemzője, aki korábban számos esetben is helytálló előrejelzést adott az almás cég terveivel kapcsolatban, most arról értesítette saját ügyfeleit, hogy az Apple idén már biztosan nem dobja piacra az újabb olcsónak szánt megoldást, erre csak jövőre kerül majd sor. Állítását ezúttal is az ázsiai beszállítók körében meglévő kapcsolataira alapozza, eszerint pedig az iPhone 7c sorozatgyártása csak a jövő év első felében indul, a megjelenésre pedig ősszel, a következő generáció bemutatkozásával együtt kerülne sor.

Az olcsóbbnak szánt (ám nem feltétlenül olcsó) készülék megtartja a megszokott unibody fém külsőt, a jelenlegi generáció által is használt A9 chipet, a 3D Touch technológia viszont lemarad a listáról, ez utóbbi ugyanis kifejezetten az iPhone 7 egyik fontos jellemzőként szerepel majd a bemutatón. A gyártási feladatokért a Foxconn lesz a felelős, ők összesen 20-30 millió darab készüléket szállítanak majd le, már amennyiben valóban sor kerül a megjelenésre. Ettől azonban még messze vagyunk, így a tervek még bőven változhatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • anubys1984 #2
    Ez így szerintem halott ötlet. Mármint a nyomkodható képernyő. Csak akkor használható, ha valahol nálad van a billentyűzet része is. Ez elég értelmetlennek tűnik. A MS gépe legalább működik tabletként is, csak ha nagyobb teljesítményre van szükség, kell rácsatlakoztatni a billentyűzetet. Ez viszont így önmagában nem használható, legfeljebb ha mondjuk az ember hátán egy táskában közben ott pihen a billentyűzet is.
  • tomboy013 #1
    Na lassan elindul az Apple a MS útján... De gondolom ez is forradalmi újítás lesz Apple körökben :D