MTI

Az információs társadalom korában kevesebb a titok

Az információs társadalom korában kevesebb a titok - mondta a belügyminiszter A nyílt információgyűjtés fejlődő területei című nemzetközi tudományos-szakmai konferencián.

Pintér Sándor közölte: az információ hatalom, korábban a családok és a közösségek zárt életet éltek, az információszerzésre csak különféle rendőri eszközökkel nyílt lehetőség. Ma már nyílt életvitelt folytatunk, és a közösségi oldalakon az emberek maguk osztják meg életük örömeit, bánatait. Az üzleti élet is nyitott a reklámok révén, és jelentős a nyílt politikai tevékenység is - mondta. Utóbbi legismertebb példájának a nyílt kormányzás elvét nevezte, amely szerint kötelező például a kormányzati döntéseket megalapozó információk közzététele.

A nyílt információkat a miniszter két csoportba sorolta. Van, amit akarattal közölnek az emberek, mások esetében pedig nyomot hagynak maguk után például azzal, hogy megnyitnak egy internetes oldalt és "otthagyják ezzel a kézjegyüket". Mindezek lehetnek állami és privát információk egyaránt. Az információk egy elsőre végtelennek tűnő halmazt mutatnak, de szakavatottak szemében feldolgozható, értékes információkat jelentenek. A felhasználásukról azt mondta: a rendészeti politikai körön kívül kiemelkedik az üzleti felhasználási lehetőség, és a társadalomtudomány területén is egyre inkább használják ezeket a nyílt információkat.

A nyílt információszerzés (Open Source Intelligence) rendszeréről, az OSINT-ról azt mondta, hogy a lényege a nyílt információs halmazban történő céltudatos kutatás, amely kiegészíti, támogatja, megalapozza a rendészeti feladatoknál a megszerezhető információkat. A rendszer hatékony és olcsó, az alkalmazói nincsenek veszélyben például akkor, ha egy bűnözői csoportot térképeznek fel. Hatékony viszont csak akkor, ha megfelelő kutatóprogramok léteznek és azokkal felkészült szakemberek dolgoznak. Előnyének a gyorsaságot nevezte, amelyet ha ki tudnak használni a rendészeti szervek, bűncselekményeket tudnak megelőzni.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy nem lehet minden esetben eredményes munkát végezni mások által előállított információk alapján, szükség van a közvetlen információszerzésre, illetve egy-egy, már rendelkezésre álló információ pontosítására, igazolására.

Pintér Sándor a konferencia másik témájával, a drónokkal összefüggésben azt mondta: Magyarország eddig az illegális migráció során használta legeredményesebben a robotrepülőgépeket, azokkal is figyelték, merre haladnak az illegális bevándorlók. Több drónt is használtak, közvetítették a felvételüket a fővárosba, és minden percben látták azt is, hol próbálják bevándorlók áttörni a határt, hol lépik át a zöldhatárt. Mindemellett a robotrepülők arra is alkalmasak voltak, hogy dokumentálják a történteket, hiszen bármikor visszanézhetők, kiértékelhetők.

Arról is szólt a miniszter, hogy robotrepülőgépeket a katasztrófavédelem is alkalmaz például tűzmagok feltérképezésére, de a Dunai árvíznél is alkalmazták ezeket Hangsúlyozta azonban, hogy a drónokat csak törvényes keretek között szabad használni. A bűnözői körök is felismerték ezeknek az eszközöknek a hasznát: alkalmazzák terroristák, csempészek, más bűnözői körök is. Ezért szükséges ennek a technikai vívmánynak a megfelelő jogi keretek közé szorítása többek között a repülésbiztonság és a magánélet védelme érdekében is - mondta Pintér Sándor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #1
    Hálásan köszönjük a drága Belügyminiszter Úrnak, ezeket a fontos kinyilatkoztatásokat! Tekintettel a világban jelenleg zajló folyamatokra, ahol a különböző politikusok totális megfigyelés céljára akarják becsatornázni szükségszerűen az internetet (mint az ön nagyon széles látókörrel megáldott, és briliáns személyiségjogi ismeretekkel megáldott D. Cameron nevű kollégája), nekem az a véleményem, hogy ez irányban az a politikai erő is szeretne menni, aminek drága Belügyminiszter Úr az ő gyönyörű és tekintélyes bársonyszékét köszönheti, amelynek huzatán egészen biztosan nincsenek kőolajtermékekből származó foltok.

    Akkor a jövőben hullani fog úgymond a férgese, drága Belügyminiszter Úr? Szóval, aki úgymond nem lesz teljesen informatikai síkhülye, ismer és alkalmaz olyan technológiákat üzleti kapcsolatai esetében, és magánéletében, amelyek adattitkosítást tesznek lehetővé különböző célokkal, valamint tudatában lesz annak, hogy semmilyen közösségi hálózaton sem legyen jelen, azokkal az ön csodálatos minisztériuma körülbelül semmit sem fog OSINT megoldásokkal összelapátolni? Remek, én és környezetem e kihívásra már felkészültünk, nem ismeretlen számunkra a VPN, a teljes diszk titkosítások különböző módozatai, a TOR, az Ultrasurf, a különböző szoftverkódokba és egyéb ártalmatlannak tűnő küldeménybe benyomott hasznos információ, amit szteganográfia különböző változatai írnak le. Ugyanígy jól ismert és alkalmazott az SSH tunnel, a levelezés PGP-vel történő titkosítása. Ezen kívül jól ismerjük mindazon követési lehetőségeket, amelyeket a deep packet inspection segítségével lehet elvégezni. És mindezek mellett végponti eszközökön nem véletlenül szeretjük az opensource technológiákat is. Lehet majd próbálkozni ,drága Belügyminiszter Úr!

    Ugye mindez összefüggésben van azzal, hogy most nyomtak be egy törvénytervezetet, amelyben az ISP-ket kötelezni akarják arra, hogy teljes ügyfélkörük terjedelmének 10%-a esetében az internethasználat metaadatai (mi, honnan, hova) folyamatosan vizsgálhatók legyenek a magyar nemzetbiztonsági szolgálat számára? Jól gondolom, drága Belügyminiszter Úr, hogy a jövőben majd lesz egy jogszabálymódosítás, amely meg fogja adni a belügyi szerveknek azokat az explicit jogosítványokat, amelyek segítségével nyomozati cselekményeken belül, de esetleg azon kívül is az OSINT megoldások alkalmazhatók lesznek. Szóval továbbiakban Kovács II. József törzsőrmestereknek nem kell stikában nézni a Facebook-ot, hogy X és Y közötti kapcsolat jellegét vizsgálják, aztán majd ahhoz bizonyítékot összelapátolni, hanem erre lesz végrehajtási rendeletben eljárásrend is, és esetleg egy Facebook adatlegyűjtés bizonyító erejű lesz a bírósági szakaszban! Itt jegyzem meg, hogy milyen kár például, hogy nekem például kamu accountjaim vannak ezen a csodálatos közösségi hálón, drága Belügyminiszter Úr!