Berta Sándor

Katonai célokra is használják a robot­porszívók technikáját

A polgári felhasználás mellett katonai célokra is alkalmazhatók a különleges eszközök.

Az iRobot eddig 14 millió Roomba modellt adott el világszerte, a piaci részesedése eléri a 70 százalékot. Érdekesség, hogy a robotporszívókban alkalmazott technikát eredetileg katonai bevetésekre fejlesztették ki. Colin Angle, az iRobot első embere elmondta, hogy azt az algoritmust, amelyre a Roomba modellek épülnek, korábban és napjainkban is aknák felkutatására használták. A katonai robotokat elküldik az ismeretlen terepekre és a segítségükkel a katonák a távolból hatástalaníthatnak bombákat. A robotokra kamerákat szerelnek, amelyek rádiós kapcsolaton keresztül továbbítják a képeket.


A fukusimai katasztrófa után négy robotot küldött be az iRobot az atomreaktorokhoz, hogy felderítsék a terepet. 2001. szeptember 11-én is a merényletek után először robotokat küldtek be az épületek romjai közé, hogy felmérjék azok állapotát, csak azután siettek a helyszínre a mentésben résztvevő csapatok. A katonák később azt mondták, hogy halottak lennének a robotok nélkül. Jelenleg mintegy négyezer olyan katonai robot van szolgálatban, amelyeket az iRobot gyártott.

Angle korábban az MIT-n tanult és már ott olyan kis méretű robotokat fejlesztett ki, amelyeket a NASA az 1990-es évek végén a Holdra küldött a terep felderítésére. Ezek a tapasztalatok hasznosak voltak, amikor létrejött az iRobot és megalkották az első Roomba modelleket Az iRobot jelenleg 3D lakástérkép létrehozásán dolgozik, a jövő háztartásának központi elemévé tenné az önállóan működő eszközt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #3
    Úgy tudom, hogy rendfenetartási feladatokra is bevetik majd: :D
  • wraithLord #2
    Mit nem katonai célokra fejlesztettek ki, használtak először? :D

  • kvp #1
    Most jott ra a cikkiro (az eredeti, ahonnan a forditas tortent), hogy a porszivos ceg gyartotta az amerikaiak tuzseresz robotjait az elmult kb. egy evtizedben. (a teljes termekpaletta fent van evek ota a honlapjukon, a tank meretu katonai jarmuvekig minden) Egyebkent a katonai robotok nem automatak, csak tavvezerlessel mukodnek, szemben a robotporszivo veletlen bejarasi algoritmusaval szemben. Leginkabb azert, mert nem ugy akarjak megtalalni az aknakat, ahogy a port szedik, azaz veletlenul rafutva egyre. Az alap katonai technologiat a ceg egyebkent izraelbol vette, ott mar korabban is gyartottak tuzszeresz robotokat. Nem veletlen, hogy csak nekik volt sugarzasallo robotjuk a nyugati vilagban, ami valoszinusithetoen a nemletezo atomprogram mellektermeke.